Συνεχίζεται η αναστάτωση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. 

Μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Θ. Καραμπίνη, ως γνωστόν ακολούθησε η νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για να την παύση του και την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των Πρυτάνεων.

Άμεσα ο Θ. Καραμπίνης είχε συγκαλέσει συνεδρίαση της Συγκλήτου όπου ελήφθησαν αποφάσεις για απομάκρυνση του Σ. Τουλουπίδη και του Π. Μπότσαρη από τις θέσεις των αναπληρωτών Πρύτανη και ορισμός του Χ. Κουκουρλή ως αναπληρωτή, ώστε να είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Θ. Καραμπίνη μετά τη νέα παύση. Η πλευρά Καραμπίνη αναφέρει ότι δεν είχε κοινοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο η απόφαση Γαβρόγλου τη στιγμή της λήψης της απόφασης.

Όμως το Υπουργείο Παιδείας  θεωρεί ότι η σύγκληση δεν είναι νόμιμη και οι αποφάσεις είναι άκυρες καθώς είχε προηγηθεί η απόφαση του Υπουργού και ως ατομική διοικητική πράξη ίσχυε από την έκδοσή της και όχι από την κοινοποίησή της στο πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου. Άλλη νομική εκδοχή υποστηρίζει ότι καθώς δεν υπήρξε διαπιστωτική πράξη για την επαναφορά του Θ. Καραμπίνη μετά την απόφαση του ΣτΕ, δεν έχει ισχύ καμία απόφασή του.

“Πανικός” την Τετάρτη στην Πρυτανεία

Ως αποτέλεσμα όλων υπήρξε μεγάλη αναταραχή στην Πρυτανεία την Τετάρτη όταν και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν όλοι οι υπάλληλοι πλην των διευθυντών εν μέσω έντασης και διχογνωμίας για το πρόσωπο που ασκεί νόμιμα τη διοίκηση. Στο παρασκήνιο γίνεται λόγος και για παρέμβαση της δικαιοσύνης ενώ οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν θεωρούνται πρωτόγνωρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  μετά την επιστολή Καραμπίνη προς τους Καθηγητές για την επάνοδό του στα καθήκοντα, φέρεται να υπάρχει νέα επιστολή Τουλουπίδη που αναφέρει ότι παραμένει ο πρυτανεύων του Πανεπιστημίου. Οι ερμηνείες είναι πολλές με επικρατέστερη αυτή του Υπουργείου μέχρι στιγμής ενώ αν υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στα όργανα διοίκησης, αυτή θα αποτυπωθεί σε ΦΕΚ που πρέπει να εκδοθεί. Πάντως με ημερομηνία ανάρτησης 7/3/18 στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ έχει δημοσιευτεί έγγραφο που υπογράφει ο Σ. Τουλουπίδης.

Κόντρα Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης

Οι καταιγιστικές εξελίξεις προκάλεσαν και πολιτική κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ παρενέβη για πρώτη φορά επίσημα στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την τομεάρχη Παιδείας Νίκη Κεραμέως να δηλώνει: «Για άλλη μία φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του ΣτΕ».

Ακολούθησε αμέσως απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση: «Δυστυχώς η κ. Κεραμέως θα πρέπει να ξαναδιαβάσει την απόφαση του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα και να είναι πιο προσεκτική όταν εκφράζει την υποστήριξή της στον πρώην Πρύτανη του ΔΠΘ. Ο κ. Καραμπίνης έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, κάτι που είναι εξαιρετικά σοβαρό και η παραπομπή του είναι αποτέλεσμα του πορίσματος-καταπέλτη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης όπου αναφέρονται αξιόποινες πράξεις που καταρρακώνουν το ακαδημαϊκό ήθος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Και κάτι ακόμη: κάποιοι, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να προστατέψουν το κύρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου».