Πολιτική εκδήλωση στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου  του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποίησε ο νέος φορέας στο ξενοδοχείο Elisso την Τετάρτη.  Καλεσμένοι ήταν ο πρώην υφυπουργός Νίκος Μπίστης και ο πρώην Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Γιώργος Σιακαντάρης ενώ παραβρέθηκε και μίλησε επίσης ο πρώην Υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής.

Πριν την εκδήλωση οι δύο καλεσμένοι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Χρήστος Γκαρμπούνης εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής  σημείωσε ότι το πρώτο εγχείρημα του νέου φορέα ήταν η εκλογή αρχηγού από τη βάση με μεγάλη συμμετοχή και ακολουθεί το συνέδριο που θα καθορίσει το αυτόνομο πολιτικό στίγμα και την προοπτική ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην Ξάνθη.

Ο Γιώργος Σιακαντάρης ανέφερε ότι ολοκληρώνεται μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2015 με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεων, που διευρύνθηκε με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τώρα με το Ποτάμι. “Είναι μια δύσκολη διαδικασία με ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες και επιμέρους διαφορές αλλά αυτό είναι το ωραίο.”

Ως προς το στίγμα του νέου φορέα σημείωσε ότι “δεν αρκεί μόνο ο ετεροκαθορισμός, και οι ίσες αποστάσεις και αυτό θα συζητήσουμε στην πορεία για το συνέδριο. Αν δεν καθοριστεί ένα αυτόνομο πολιτικό πλαίσιο θα συνθλιβούμε στις μυλόπετρες. Δεν θέλουμε να κρυφτούμε γιατί η συγκυρία είναι δύσκολη για την κεντροαριστερά σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα με την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων έχουμε την πτώση των κεντροαριστερών δυνάμεων. Όλο αυτό πηγάζει από μια απόρριψη της πολιτικής και άνοδο του λαϊκισμού ενώ η αμφισβήτηση αυτή πλήττει όσα κόμματα βάζουν την πολιτική ως πρώτη προτεραιότητα” είπε. Ενώ ο Νίκος Μπίστης σημείωσε “Δεν θέλω να κρυφτώ. Υπάρχει πρόβλημα και είναι η κρίση του λαϊκισμού με την ακροδεξιά του μορφή στην Ευρώπη. Η Ελλάδα υπήρξε εξαίρεση αλλά η γενική εικόνα είναι αυτή. Πρέπει στο συνέδριο, εκτός από τη στενή συγκυρία της χώρας, να αντιμετωπίσουμε την εικόνα που καταγράφεται με τον Τραμπ, το Brexit,, τις χώρες του Βίζενγκραντ, την άνοδο της ακροδεξιάς σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και τις προκλήσεις του μεταναστευτικού.”

Παράλληλα πρόσθεσε ότι “στην Ελλάδα είμαστε βυθισμένοι σε μια συγκυρία που επιτείνεται από σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης. Πρόσφατο είναι το θέμα της ηθικοποίησης της πολιτικής”, είπε και υποστήριξε ότι η υπόθεση “καθαρά χέρια” στην Ιταλία κατέληξε στο Μπερλουσκόνι και βύθισε τη γειτονική χώρα σε περισσότερη διαφθορά. “Προφανώς και υπάρχει σκάνδαλο Novartis, όπως υπήρχε και το 89, όμως εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκαν την υπόθεση κάποιες πολιτικές δυνάμεις με ψευδή στοιχεία, τίποτε δεν διερευνήθηκε και φοβάμαι ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.”

Εξάλλου, σε ότι αφορά την κρίση ταυτότητας της σοσιαλδημοκρατίας οι δύο καλεσμένοι ανέφεραν ότι μεέχρι την εποχή Μπλαιρ τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα εγγυήθηκαν την κοινωνική ανέλιξη του πολίτη και την βελτίωση των συνθηκών κάθε μέρα. Μετά την παγκοσμιοποίηση αυτό έπαψε να υπάρχει και αυτό οδήγησε την κεντροαριστερά αλλά και γενικά το πολιτικό σύστημα σε κρίση γιατί κανείς δεν είναι σίγουρος για την επόμενη μέρα. Αυτό δεν θα απαντηθεί μόνο σε πλαίσιο εθνικό αλλά πρέπει να απαντηθεί σε πλαίσιο παγκόσμιο, υποστήριξαν.

“Ίσες αποστάσεις” και συμμαχίες

Απαντώντας στο θέμα των συμμαχιών και της ισχύος της πολιτικής των “ίσων αποστάσεων” από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  ο Νίκος Μπίστης επεσήμανε:  “Δεν μπορούμε να μετρήσουμε με υποδεκάμετρο πόσο απέχουμε από τον κάθε χώρο αλλά να διαμορφώσουμε το δικό μας πρόγραμμα Δεν ξεχνάμε ποιος κυβερνά σήμερα και ποιος είναι στην αντιπολίτευση και πόσο εύκολα μπορεί να υπόσχεται, όπως αποδείχτηκε και με την κυβέρνηση. Τα πράγματα αλλάζουν αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και έργων.

Σύμφωνα με τον πρώην Υφυπουργό “η κρίσιμη μάζα θα κρίνει πως θα κινηθεί αυτή η υπόθεση και σίγουρα δεν μπορείς να ανοίξει σε αυτή τη φάση συζήτηση συνεργασιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρίσκεται στον προοδευτικό χώρο αλλά η πρακτική που έχει δείξει έχει δυσκολέψει τη συνεργασία. Το ζήτημα είναι πως θα επιβάλλουμε μια πολιτική ατζέντα. Όλα πάντως θα κριθούν μετά τις εκλογές.”

Από την πλευρά του ο Γ. Σιακαντάρης ανέφερε: “Τα κόμματα στηρίζονται σε δύο πυλώνες. Πρέπει να υπάρχει πρόταση διακυβέρνησης και πολιτική συνεργασιών που καθορίζεται από όμως την πολιτική. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση μετά τις εκλογές και το Κίνημα πρέπει να απαντήσει όχι με ποιον θα πάει αλλά ότι με το πρόγραμμά της μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει διακυβέρνηση ώστε να πειστεί ο κόσμος με την προοπτική εξουσίας. Τα κόμμα είναι συνασπισμοί εξουσίας και όχι λέσχες ιδεών” είπε και εκτίμησε ότι ακολουθεί ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια μετά τις επόμενες εκλογές.

Η συνεργασία στο εσωτερικό

Όσον αφορά στη διαμόρφωση της πολιτικής ταυτότητας του νέου φορέα και του τρόπου συνύπαρξης των διαφορετικών τάσεων “Ζητούμενο είναι να υπάρξει προσέλκυση νέων προσώπων για να καθοριστεί το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των τάσεων ενός χώρου. Η διαφωνία είναι το λίπασμα που χρειάζεται η σοσιαλδημοκρατία ιστορικά στην Ευρώπη και δεν μας προβληματίζει η συνεργασία και οι διαφορετικές απόψεις” είπε ο Γιώργος Σιακαντάρης ενώ ο Νίκος Μπίστης σημείωσε ότι  οι συνιστώσες πρέπει να απαντούν στα σύγχρονα δεδομένα.

Απαντώντας για το στίγμα του νέου φορέα, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο και mainstream και η συγκρότηση του χώρου και η ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας δεν θα γίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη επισημαίνοντας ότι “πρέπει να δούμε το οικονομικό και το θεσμικό προγραμματικό πλαίσιο που έρχεται στην επιφάνεια, συνολικά και να αρθρώσουμε πολιτικό λόγο που θα φέρει την κρίσιμη εκλογική μάζα”.

Νηφαλιότητα για τα Ελληνοτουρκικά

Σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα πρόσφατα περιστατικά ο Νίκος Μπίστης σημείωσε ότι χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι παληκαρισμοί, όπως κάποια ΜΜΕ προτάσσουν. Σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να δώσει μια εικόνα συσπείρωσης και δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση ενώ εκτός από την αποφασιστικότητα η Ελλάδα πρέπει να δείξει την προσήλωσή της στην Ε.Ε. “Αποδείχτηκε σε όλα τα εθνικά θέματα ότι όσο τα εγκαταλείπουμε, αυτά δυσχεραίνουν και οι εκκρεμότητες μεγαλώνουν”  είπε και εκτίμησε ότι οι συσχετισμοί δεν είναι εύκολοι για λύσεις.

Πεταλωτής: Να προχωρήσουμε με αυτογνωσία

Ο πρώην Υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής μίλησε στην εκδήλωση για την ανάγκη να ανοίξει ένας διάλογος με την κοινωνία. “Ίσως να μην είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο για να βγούμε από μια δύσκολη εποχή στην οποία βρισκόμαστε” είπε μεταξύ άλλων.  “Το εγχείρημα του νέου φορέα είναι σημαντικό για πολλούς λόγους, για τη σοσιαλδημοκρατία, για το μεταρρυθμιστικό χώρο, για την κεντροαριστερά καθώς για όλους αποτελεί ζήτημα η συγκρότηση του προοδευτικού χώρου.”

Εκτίμησε ότι η συζήτηση ενόψει του Συνεδρίου πρέπει να ανοίξει με αυτογνωσία και με αναζήτηση αρχών και θέσεων καθώς υπάρχει κλονισμός των πόλων του πολιτικού συστήματος αλλά και του ίδιου του χώρου που εκπροσωπεί ο νέος φορέας, τόσο στη χώρα όσο και πανευρωπαϊκά. Στην ομιλία του κινήθηκε σε πλαίσιο ενωτικό, μίλησε για την αναζήτηση της ταυτότητας του νέου φορέα και την ανάγκη να εκτιμηθούν οι ρεαλιστικές συνθήκες που επικρατούν στο πολιτικό σύστημα και οι ανάγκες στις οποίες πρέπει να απαντήσει.