Ανησυχία επικράτησε το απόγευμα της Δευτέρας καθώς Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου σύμφωνα με τις οποίες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη, επειδή πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα, «κατηγορούνται και για κατασκοπεία»

Όμως λίγη ώρα αργότερα αποδείχθηκε πως η «δήλωση» του Τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου αποτελούσε ένα ακόμη επεισόδιο «τουρκικής προπαγάνδας» ή «δημοσιογραφικής προχειρότητας». Όπως διευκρινίστηκε από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Bekir Bozdag, δήλωσε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί «ελέγχθηκαν για κατασκοπεία» και όχι ότι «κατηγορούνται για κατασκοπεία». Πρόκειται για τελείως διαφορετική εκδοχή καθώς αν ίσχυε το δεύτερο τότε θα ήταν μια εξέλιξη που θα περιέπλεκε σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση.

Απορρίφθηκε το αίτημα για αποφυλάκιση

Εν τω μεταξύ, το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα των Ελλήνων στρατιωτικών κατά της προφυλάκισης και έτσι θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Την είδηση μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το CNN Turk και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκού Πρακτορείου, είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου. Πάντως, σήμερα ο εισαγγελέας παρείχε στις οικογένειες άδεια να επισκεφθούν τους δύο αξιωματικούς, που είναι προφυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανουπόλεως.

Οι συνήγοροι του υπολοχαγού του Μηχανικού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Μηχανικού (ΕΠΟΠ) Δημήτρη Κουκλατζή είχαν υποβάλει αίτημα κατά της προφυλάκισής τους. Σημειωτέον, η Ελληνίδα πρόξενος είχε προτείνει να συνεχιστεί η κράτησή τους στον ελληνικό προξενείο και αυτό διότι οι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στις φυλακές γιατί δεν είχαν εστία διαμονής στο τουρκικό έδαφος.

Νωρίτερα, εξερχόμενοι του δικαστηρίου οι δύο συνήγοροι είχαν δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας. Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Αντίδραση Κοτζιά

Μήνυμα στην Τουρκία να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στην υπόθεση των δυο Ελλήνων αξιωματικών, ενώ επιπλέον σημείωσε: «η Τουρκία αυτή την εποχή χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη νευρικότητα, από αίσθηση ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Ο σεβασμός είναι απαίτηση και της χάρτας του ΟΗΕ και της ΕΕ».

Τέλος ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος, «μαζί επιτύχαμε την επαναφορά της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως το κύριο ζήτημα του Κυπριακού», ενώ πρόσθεσε πως Ελλάδα και Κύπρος είχαν δίκιο όταν υπογράμμιζαν τη σημασία των ζητημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων για το Κυπριακό και η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ το επιβεβαιώνει.