Τη μνήμη 550 των Ξανθιωτών Εβραίων που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη ναζιστική θηριωδία θυμάται για άλλη μια χρονιά το ΠΑΚΕΘΡΑ με εκδηλώσεις μνήμης. 

Για τέταρτη χρονιά, το ΠΑΚΕΘΡΑ διοργανώνει τελετή στη μνήμη και ανάμνηση των 550 περίπου Ξανθιωτών Εβραίων, οι οποίοι, τη νύχτα της 3ης προς 4η Μαρτίου 1943, συνελήφθησαν από τις Βουλγαρικές Δυνάμεις Κατοχής, εγκλείσθηκαν αρχικά σε καπναποθήκη της πόλης και μεταφέρθηκαν κατόπιν στο ναζιστικό Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία όπου δολοφονήθηκαν άπαντες πλην ελαχίστων.

Κατά τα έτη 2015-2017 ο χώρος και τα μνήματα στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ξάνθης, σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένα, αποκαταστάθηκαν κατά το δυνατόν με μέριμνα του ΠΑΚΕΘΡΑ και χρηματοδότηση μελών και φίλων του. Το χρονικό της αποκατάστασης αποτυπώθηκε σε 40σέλιδο τομίδιο.

Η τελετή μνήμης θα γίνει την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 στις 12:30 το πρωί στην καπναποθήκη που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μιχαήλ Καραολή και Σαλαμίνος στην Ξάνθη. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ξάνθης, στην έξοδο από Ξάνθη προς Πετεινό, 100 μέτρα μετά την σιδηροδρομική γραμμή.

Η πρώτη τελετή μνήμης το 2015

Τα Εβραϊκά νεκροταφεία της Ξάνθης