Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους στον Εβρο ενώ πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία.

Τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς που πραγματοποιούσαν τακτική περίπολο στη συνοριογραμμή σε δασική περιοχή στις Καστανιές Έβρου φέρεται ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν περνώντας σε τουρκικό έδαφος όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εκτός των όπλων τους, κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι δύο Ελληνες ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία, που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων, αναμένεται να δικαστούν για παράνομη είσοδο, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου επισήμανε ότι έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία και ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε επίσης πως «πρόκειται για τυπικές νομικές διαδικασίες, που προβλέπονται, και αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελληνων αξιωματικών στην χώρα μας».

Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει πως «ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά»

Τι κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί

ις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθησαν από την Τουρκική περίπολο κατέθεσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ενώπιον του Τουρκικού δικαστηρίου.

«Δεν είμαστε πράκτορες» διεμήνυσαν, ενώ ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ανέφερε πως όλα συνέβησαν περίπου στις 10:30 όταν βγήκαν για περιπολία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.