Tον περιληπτικό απολογισμό που παρουσιάστηκε στην πρώτη δημόσια λογοδοσία της διοίκησης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κοινοποίησε στα ΜΜΕ ο διοικητής Δημήτρης Αδαμίδης.

Η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ε. πορεύτηκε βασιζόμενη στις αρχές: ότι είμαστε συνήγοροι των ασθενών στον κόσμο των υγιών, συνήγοροι των αδυνάτων στον κόσμο των ισχυρών, εργαζόμενοι παράλληλα για την προαγωγή της επιστήμης της υγείας, της έρευνας και την εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε ότι όπως λέει ο Πλάτων «Πάσα επιστήμη διαχωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία, ού σοφία φαίνεται» και ότι «η καλοσύνη για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να έχει διάρκεια και δύναμη»!

Από το υπουργείο Υγείας τέθηκαν ως στόχοι: Η κάλυψη όλων των πολιτών, η σωστή αξιοποίηση του κάθε ευρώ, η ενίσχυση σε προσωπικό και σε εξοπλισμό, η ηθικοποίηση του συστήματος και η ανάπτυξη των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Ο αριθμός των ανασφάλιστων που αντιμετωπίστηκαν στο ΠΓΝΑ  από 2090 το 2014 ανήλθαν το 2017 σε 2347, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι το κόστος των 2 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ ενώ το 2014 καλύφθηκε από το κράτος μόνο κατά 3%, σήμερα καλύπτεται κατά 100% και όχι μόνο δεν χρεωκόπησε το νοσοκομείο αλλά εξόφλησε και τα παλιά του χρέη.

Ο προυπολογισμός μας πλέον καλύπτεται κατά 85% από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αντί χρέη έχει πλέον πλεόνασμα. Έτσι οι επιχορηγήσεις του ΕΟΠΥΥ προς το ΠΓΝΑ αυξήθηκαν κατά 2.300%! Λάβαμε δε έκτακτη επιχορήγηση 550.000 ευρώ για εξόφληση απλήρωτων εφημεριών παρελθόντων ετών και 24.000.000 για εξόφληση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών. Ο δε προυπολογισμός μας αυξήθηκε κατά 9 εκ. ευρώ δηλαδή κατά 30%. Ο προυπολογισμός για φάρμακα διπλασιάστηκε καλύπτοντας πλήρως όλως τις ανάγκες διαψεύδοντας τις κορώνες της ΠΟΕΔΗΝ ότι δήθεν θα ξεμέναμε από φάρμακα. Παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που πέτυχε το Υπουργείο στην τιμή των υγειονομικών υλικών είχαμε αύξηση προυπολογισμού κατά 14% έτσι ώστε να μην λείπει τίποτα.

Το προσωπικό ενισχύθηκε με 33 νέους ειδικούς γιατρούς ΕΣΥ (εκ των οποίων 13 μόνιμοι), 9 πανεπιστημιακούς (εκ των οποίων ΔΕΠ 3) και 100 ειδικευόμενους. Έτσι σήμερα υπηρετούν 122 γιατροί ΕΣΥ, 103 πανεπιστημιακοί και 161 ειδικευόμενοι. Προσλήφθηκαν 51 νοσηλευτές (εκ των οποίων 13 μόνιμοι) και σήμερα υπηρετούν 563, 14 επιστήμονες (υπηρετούν 105), 14 διοικητικοί (υπηρετούν 74), 2 βοηθητικό προσωπικό (υπηρετούν 26), κανένας τεχνικός (υπηρετούν 25) και 12 συμβασιούχοι. Έχει εγκριθεί η πρόσληψη 6 ακόμη γιατρών για το Τ.Ε.Π., 5 για διάφορες κλινικές, 10 διοικητικών με μπλοκάκι, 1 τεχνικού  και 3 νοσηλευτών με μπλοκάκι. Τις επόμενες μέρες αναλαμβάνουν υπηρεσία με ατομικές συμβάσεις 112 υπάλληλοι για καθαριότητα, 12 για σίτιση και 15 για φύλαξη.

Μεγάλα έργα: ανανεώθηκε πλήρως ο εξοπλισμός της ΜΕΘ (ΕΣΠΑ 500.000), λειτουργεί ο υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής (Νιάρχος 2 εκ.) με 4σμό των γιατρών, 2σμό τεχνολόγων και ακτινοφυσικών. Ολοκληρώθηκε η επέκταση λειτουργικότητας του ψηφιακού αγγειογράφου και υπεγράφη σύμβαση δωρεάς για πλήρη ανανέωση της μονάδας τεχνητού νεφρού. Εγκρίθηκε η τοποθέτηση φωτοβολταικών για εξοικονόμηση 30% της δαπάνης ηλεκτρικού ρεύματος με χρηματοδότηση Υπουργείου Ενέργειας Ο.Δ.Γ. μέσω Κ.Α.Π.Ε.

Εγκρίθηκαν έργα ΕΣΠΑ: Στεφανιογράφος 750.000, Μονάδα Παραγωγής οξυγόνου 500.000 (που θα μας απελευθερώσει από τους εκβιασμούς των μονοπωλίων παραγωγής ιατρικών αερίων) και αναμένεται έγκριση για εξοπλισμό Αναισθησιολογικού 850.000, Καρδιο-θωρακοχειρουργικής 1.250.000, Νευρολογικής 50.000, Χειρουργείων 700.000, Πνευμονολογικής 500.000, Pet-scan 2.200.000, 2ος γραμμικός επιταχυντής 2.000.000, ΜΕΝΝ 141.000, Αξονικός Τομογράφος για Ακτινοθεραπευτικό 500.000.

Υλοποιήθηκαν μικρότερα έργα: Η.Κ.Γ., Monitor, Απινιδωτές, Σπιρόμετρο, Ενδοσκόπια, Μηχανήματα αιμοκάθαρσης, Αναισθησιολογικό μηχάνημα, αεροσυμπιεστές, τμήμα πλυντηρίων κ.α. Χάρις στη δωρεά της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξ/λης, του Δήμου Αλεξ/λης, της καλλιτεχνικής ομάδας Αλεξ/λης, και την εργασία του προσωπικού της Ψυχιατρικής ανακαινίστηκε η Ψυχιατρική κλινική. Για πρώτη φορά πιστοποιήθηκαν 5 ανελκυστήρες και ολοκληρώνεται η πιστοποίηση άλλων 5, ενώ ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός για άλλους 8.

Χάρις στη διαπραγματευτική ικανότητα του τμήματος προμηθειών έγινε νέα σύμβαση υπηρεσιών συντήρησης των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του ΠΓΝΑ με μείωση ποσού, αύξηση του προσωπικού και των υποχρεώσεων της εταιρείας, νέα σύμβαση συντήρησης του πληροφοριακού συστήματος καθώς και σύμβαση πλήρους διαχείρισης των αποβλήτων του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τις πλέον αυστηρές ευρωπαικές οδηγίες. Το Π.Γ.Ν.Α. έχει πετύχει τις χαμηλότερες τιμές σε 10.000 υλικά, αποτελώντας πρότυπο για όλα τα νοσοκομεία.

Χτυπήθηκε η διαφθορά: α) εξαρθρώνοντας κύκλωμα παράνομης συνταγογράφησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής: το 2013 πανελλαδικά ξοδέψαμε 11.450.000 ευρώ για ειδική διατροφή, ενώ το 2016  46.360.000!!, μάλιστα 3 γιατροί της Θράκης έγραψαν το 12%, ενώ 69.000 το 88%!! Δηλαδή 4.000 φορές πάνω από τον μέσο όρο των συναδέλφων τους!!  β) εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης συνταγογράφησης επιθεμάτων κατακλίσεων: 2012 ξοδεύτηκαν πανελλαδικά 30.000.000 ευρώ, ενώ το 2016 80.000.000!! , βρέθηκε η ίδια φωτογραφία σε ασθενή Αλεξ/λης, Αθήνας, Θεσ/νίκης, Κρήτης!! Στο Π.Γ.Ν.Α. με την καθιέρωση υποχρεωτικής φωτογραφίας της πάσχουσας περιοχής μειώθηκε η κατανάλωση σε νοσηλευόμενους κατά 95%! γ) συνελήφθη για φακελάκι 1 γιατρός ΕΣΥ και καταδικάστηκε ποινικά 1 πανεπιστημιακός γιατρός για φακελάκι (και οι 2 απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο). δ) διαπιστώθηκαν πολυάριθμες παρανομίες σχετικά με τους ανελκυστήρες ε) διαπιστώθηκε ότι από το παλιό νοσοκομείο εξαφανίστηκε ή καταστράφηκε αχρησιμοποίητο υγειονομικό υλικό,  290 ιατρικά μηχανήματα, 172 μηχανολογικά και 2769 ξενοδοχειακά, ενώ την ίδια στιγμή πληρώσαμε 290.000 ευρώ για ένα κτίριο-ερείπιο και εγκαταστάθηκαν φορείς άσχετοι με τον υγειονομικό χώρο (πρόσκοποι, σύλλογος κυνηγών, θερμουδραυλικοί, φιλοζωικό σωματείο, λέσχη ειδικών δυνάμεων και ιδιωτικό γυμναστήριο τζούντο).

Στο διάστημα των 21 μηνών βραβεύτηκαν από τη διοίκηση 4 υπάλληλοι (2 γιατροί, 1 νοσηλευτής και 1 τεχνικός) και έλαβαν ευχαριστήριο για τη δουλειά τους 1501, ενώ τιμωρήθηκαν 2 για φακελάκι, 2 για παράνομη συνταγογράφηση, 1 για κλοπή νεκρού, 3 για εγκατάλειψη ασθενών.

Νοσηλευτική κίνηση:  Αυξήθηκε ο αριθμός νοσηλευθέντων κατά 11%, ενώ η ΜΕΘ νοσήλευσε 27% περισσότερους, η ΜΕΘ καρδιοχειρουργικής 17% περισσότερους, η μονάδα εμφραγμάτων + 14% και η μονάδα εντατικής νεογνών  +7%. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας μειώθηκε κατά 10% στον παθολογικό τομέα, που σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή, λιγότερα έξοδα για το ΠΓΝΑ, καλύτερη λειτουργία των τακτικών ιατρείων και καλύτερη λειτουργία των εργαστηρίων. Παρατηρήθηκε 15% αύξηση των μεγάλων χειρουργείων, 18% των μεγάλων ενδοσκοπήσεων. Ενώ το 2015 45% των εξετασθέντων στο τμήμα επειγόντων έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο το ποσοστό μειώθηκε στο 24% το 2017, που σημαίνει καλύτερη λειτουργία στο ΤΕΠ όπου τοποθετήθηκαν 2 ειδικοί γιατροί από κλινικές του νοσοκομείου. Στα εργαστήρια αυξήθηκε ο όγκος εργασίας κατά 3%, ενώ μειώθηκε 7% ο αριθμός εξετάσεων ανά ασθενή, που σημαίνει περιορισμό των άχρηστων εξετάσεων. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στις επεμβατικές εξετάσεις: στεφανιογραφίες +30%, βηματοδότες +29%, αγγειογραφίες +113%, αγγειοπλαστικές +30%, καθιστώντας το νοσοκομείο μας ένα από τα πλέον παραγωγικά στον τομέα αυτό.

Αναπτύχθηκαν νέες υπηρεσίες προς τον πολίτη: 1) Ιατρείο προετοιμασίας μητρότητας – θηλασμού 2) κατ’ οίκον φροντίδα θηλασμού-λοχείας (από την επιτροπή θηλασμού), με προοπτική επέκτασης του προγράμματος με την βοήθεια ΠΕΔΥ Αλεξ/λης και Ε.Ε.Σ. και σε νοσηλευτικές πράξεις 3) Ιατρείο Ιατρικής της Εργασίας 4) οδοντιατρικές επεμβάσεις με γενική νάρκωση σε αυτιστικά άτομα: το διεκδικούσαν 15 χρόνια, το πετύχαμε σε 15 μήνες αφ’ ενός μεν χάρις στον διευθυντή του ΠΕΔΥ Αλεξ/λης οδοντίατρο κ. Καραγκούνη, που δέχτηκε να εκπαιδευτεί στη Θεσ/νίκη και να αναλάβει την διενέργεια των επεμβάσεων και αφ’ ετέρου στο σύλλογο αυτιστικών ατόμων «Μέγας Βασίλειος» που δώρησε το φορητό οδοντιατρικό μηχάνημα 5) αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων με διορισμό 1 μόνιμου ειδικού γιατρού και μετακίνηση άλλων 2 από κλινικές του νοσοκομείου εν αναμονή της πρόσληψης άλλων 6 ειδικών γιατρών 6) μηχάνημα προτεραιότητας στην προσέλευση των τακτικών ιατρείων, ώστε να καταργηθούν οι ουρές 7) κατάργηση της τοποθέτησης στρογγυλής σφραγίδας στα ιατρικά έγγραφα 8) εξορμήσεις ιατρικών κλιμακίων στη Σαμοθράκη 9) νέος κανονισμός πρόληψης ενδονοσοκομειακών  λοιμώξεων και διαχείρισης αποβλήτων που θεωρήθηκαν πρότυπα για άλλα νοσοκομεία.

Αποφασιστικά βήματα προς το ηλεκτρονικό νοσοκομείο: Ηλεκτρονική: παραγγελία υλικών και παρακολούθηση της πορείας τους, προσέλευση σε Τ.Ε.Ι. και Τ.Ε.Π., διακίνηση εργαστηριακών και ακτινολογικών, εγγραφή στη λίστα χειρουργείου, Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Ασθενών, Ηλεκτρονικά πακέτα εξετάσεων ανά ειδικότητα και Εκπαίδευση προσωπικού στα παραπάνω. Το τμήμα πληροφορικής προχωράει σε Ηλεκτρονική: διακίνηση εγγράφων, διασύνδεση των τμημάτων του ΠΓΝΑ προς όλες τις λειτουργίες, Αναγγελία Βλάβης και ηλεκτρονικό ραντεβού και νέο τηλεφωνικό ραντεβού με διασύνδεση με το Πληροφοριακό Σύστημα, Ηλεκτρονική Εφαρμογή Βιοιατρικής Τεχνολογίας, Υποσύστημα  on-line αναζήτησης των τιμολογίων και Διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης και διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων υγείας – ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο από παντού.

Το Π.Γ.Ν.Α. απέσπασε πολλές επιστημονικές διακρίσεις: 1) Διεθνή Δημοσίευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας  Α΄ Παν. Παθολογικής  με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας κ. Ρίτη που ταυτοποίησε  τον μηχανισμό με τον οποίο ο οργανισμός διαλύει τον σχηματισθέντα θρόμβο στα αγγεία 2) Χρυσό  βραβείο Α΄ Παν. Παθολογική με επικεφαλής τον καθηγητή Γαστρεντερολογίας κ. Κουκλάκη  στο Πανευρωπαικό Γαστρεντερολογικό Συνέδριο 3) Πανευρωπαικό βραβείο νέου ερευνητή στον αιματολόγο κ. Σπ.Παπαμίχο για την ανάδειξη νέου βιολογικού μηχανισμού του κυτταρικού ανοίγοντας νέους στην αποτελεσματική ανοσοθεραπεία του καρκίνου. 4) αναγόρευση της Παν. Πνευμονολογικής σε διεθνές μετεκπαιδευτικό κέντρο στη θωρακοσκόπηση 5) για πρώτη φορά  επιτυχημένος εμβολισμός πνευμονικών αγγείων από την ομάδα επεμβατικής ακτινολογίας του Παν. Ακτινολογικού Εργαστηρίου 6) 2 επιστημονικά βραβεία σε Πανελλήνιο Ορθοπεδικό Συνέδριο για το Ορθοπεδικό ΕΣΥ. 7) Διεθνής Δημοσίευση από την Παν. Οφθαλμολογική με επικεφαλής τον κ. Λαμπίρη της νέας μεθόδου αντιμετώπισης πρεσβυωπίας με δύο νέες χειρουργικές τεχνικές 8) Βραβείο στην Παν. Μ/Γ με επικεφαλής τον κ.Κοντομανώλη για τη διερεύνηση της δημιουργίας του καρκίνου ενδομητρίου

Το Π.Γ.Ν.Α. είναι εκπαιδευτικό κέντρο: εκτός από φοιτητές ιατρικής εκπαιδεύει νοσηλευτές, μαίες, διαιτολόγους, τεχνίτες, διοικητικούς, πληροφορικάριους κ.α. σε συνεργασία με Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., Ι.Ε.Κ., Δ.Ι.Ε.Κ.  και για πρώτη φορά φέτος εξάντλησε τον μέγιστο αριθμό σπουδαστών που μπορεί να δεχτεί. Επίσης η διοίκηση οργάνωσε 4 επιστημονικά συνέδρια (3 στην Αλεξ/λη και 1 στη Θεσ/νίκη).

Προγραμματίζουμε προσλήψεις: για το 2018 6 μόνιμους γιατρούς ΤΕΠ, 5 μόνιμους γιατρούς κλινικών, 5 νέους επικουρικούς γιατρούς, 10 διοικητικούς, 1 τεχνικό και 3 νοσηλεύτριες με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ για το 2019 25 γιατρούς, 15 διοικητικούς, 35 νοσηλευτές και 5 τεχνικούς. Προγραμματίζουμε επίσης με την αξιοποίηση ευρωπαικών προγραμμάτων με τη συνεργασία της περιφέρειας ΑΜΘ τη δημιουργία δικτύου κέντρων αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ Ορεστιάδας-ΠΓΝΑ–ΚΕΦΙΑΠ Κομοτηνής),  Κέντρου τραύματος και την κτιριακή επισκευή – ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου.

Προγραμματίζεται χάρις στην άριστη συνεργασία νευρολόγων, νευροχειρουργών, επεμβατικών νευροακτινολόγων και εντατικολόγων η δημιουργία Κέντρου αντιμετώπισης αγγειακών εγκεφαλικών (neuro center ή stroke unit) με πρόσληψη 12 νοσηλευτών και συμπληρωματικό εξοπλισμό 80.000 ευρώ.

Καίριος στόχος για την επόμενη χρονιά είναι η ορθή και πλήρης εφαρμογή της λίστας χειρουργείου.

Αυτά κάναμε. Συμπορευόμαστε με σχέδιο και αισιοδοξία για το νοσοκομείο των πολιτών.