Σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης εκφράζει την αντίθεσή της στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Αν και δεν αναφέρεται, προφανώς εννοεί την πιλοτική εφαρμογή μητρικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία μειονοτικών περιοχών.

Αναλυτικά:

Σε μια εποχή που η κοινωνία μαστίζεται από την ανικανότητα της κυβέρνησης  Τσίπρα-Καμμένου και η παιδεία υποβαθμίζεται διαρκώς, το Υπουργείο Παιδείας επιμένει να προωθεί την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος με ακαθόριστα και ασαφή πλαίσια, που δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, δεν διατυπώνεται με σαφήνεια ο ερευνητικός σκοπός του και έχει επιχειρήματα που προκαλούν ερωτηματικά.

Μια διαδικασία για την οποία δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση, για την οποία η κοινωνία και οι αρμόδιοι φορείς ούτε γνώριζαν ούτε κλήθηκαν να συμμετάσχουν με κάποια πρόταση, μία διαδικασία ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την καθημερινότητα του Έλληνα.

Προκαλεί μεγάλη ανησυχία η εμμονή του Υπουργείου, σε ένα πρόγραμμα που αμφισβητείται έντονα από τους κατεξοχήν αρμόδιους που είναι οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι Ξάνθης και Κομοτηνής και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. Η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όταν εξασκείται αφόρητη πίεση για την εφαρμογή του.

Καταγγέλλουμε την αντιεπιστημονική και αντιεκπαιδευτική μεθόδευση εφαρμογής ενός έντονα αμφισβητούμενου πιλοτικού προγράμματος, συμπαραστεκόμαστε στις εκπαιδευτικές απόψεις των κατεξοχήν αρμοδίων εκπαιδευτικών και προτείνουμε να υπάρξει η δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα στην εκπαίδευση, η οποία οφείλει να  απέχει από πολιτικές σκοπιμότητες.