Αν και υστέρησε στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στον άτυχο Απόλλωνα, στο δεύτερο μέρος η Ξάνθης άλλαξε εικόνα και επιβλήθηκε με 2-0 της αθηναϊκής ομάδας, πιάνοντας και πάλι την πέμπτη θέση της βαθμολογίας με 32 βαθμούς. 

Η “ελαφρά ταξιαρχία” ήταν καλή στο πρώτο μέρος και έχασε μια απίστευτη ευκαιρία με τον Στόουκς προ κενής εστίας. Ο Ράσταβατς με τις αλλαγές του άλλαξε την εικόνα και η Ξάνθη κέρδισε χάρη στην αποτελεσματικότητά της και τις αρετές της στις στημένες φάσεις και το ψηλό παιχνίδι. Στην επίθεση, με μια κεφαλιά του Λισγάρα σε κόρνερ του Τριάδη, άνοιξε το σκορ στο 55 και το 78 με ένα φάουλ του Κίκε στο οποίο παρενεβλήθη ο Αλμπάνης, έγινε το 2-0. Το σκόρ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο καθώς στο 82 ανακόπηκε λανθασμένα με υπόδειξη για επιθετικό φάουλ, ο Κάστρο σε τετ α τε. Θα μπορούσε όμως και να μειώσει ο Απόλλωνας καθώς ακολούθησαν στο επόμενο λεπτό δύο κεφαλιές εξ επαφής που απέκρουσε εντυπωσιακά ο φοβερός Ζίφκοβιτς.

Στις δηλώσεις του ο Μίλαν Ράσταβατς ανέφερε ότι υπήρχε αρκετό άγχος που εκτονώθηκε μετά το γκολ του Λισγάρα και ανέφερε ότι η νίκη ήταν πολύ σημαντική και θα βοηθήσει την ομάδα να παίξει χωρίς άγχος στη συνέχεια και στην προσπάθειά της για την 5η θέση.

Το φιλμ του αγώνα από το gazzeta.gr

Το καθιερωμένο 4-2-3-1 επέλεξε ο Μίλαν Ράσταβατς για την Ξάνθη, με τον Τσόβιτς να υπερασπίζεται την εστία, τους Μπαξεβανίδη-Λισγάρα-Σβάρνα-Σιλά από δεξιά προς τα αριστερά στα μετόπισθεν, τον Μεχία και τον Καμαρά στο κέντρο, τον Κίκε δεξιά, τον Ντουρίτσκοβιτς κεντρικά και τον Μπρίτο αριστερά, πίσω από τον προωθημένο Γέντρισεκ

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παράσχος παρέταξε τον Απόλλωνα Σμύρνης με 3-5-2 και τον Τσόβιτς στο τέρμα, τους Ζησόπουλο-Κύργια-Κοντοέ στην τριάδα πίσω, Κονέ-Παπάζογλου-Μενδρινό στον άξονα, τον Στάθη δεξιά, τον Ναδάλες αριστερά και τον Στόουκς με τον Αλμπάνη στην επίθεση.

ΛΑΘΗ, ΛΑΘΗ, ΛΑΘΗ…

Το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα ήταν κακοποίηση του ποδοσφαίρου, με πολλά λάθη εκατέρωθεν και μικροεντάσεις κατά τόπους, όπου γινόταν ένα σκληρό τάκλιν. Η προσπάθεια του Ζησόπουλου να διώξει το φάουλ του Ντουρίτσκοβιτς και το παραλίγο αυτογκόλ του με το κεφάλι (14’) πρόσφεραν την πρώτη «συγκίνηση», ενώ η κίτρινη κάρτα στον δραστήριο Στόουκς για «θέατρο» στην περιοχή ήταν η πιο «ζωντανή» στιγμή σε ένα κατά τ’ άλλα κακό παιχνίδι.

ΕΓΙΝΕ… ΜΑΣΟΥΝΤ Ο ΣΤΟΟΥΚΣ

Εξάλλου, ο Ιρλανδός καταγράφηκε στο ιστορικό του αγώνα για άλλον έναν αρνητικό λόγο, αφού η ευκαιρία του στο 31’ να ανοίξει το σκορ δεν… χάνεται. Ο Κονέ ντρίμπλαρε ωραία τον Σβαρνα από αριστερά, έκανε το γύρισμα και νεοαποκτηθείς φορ του Απόλλωνα κατάφερε να αστοχήσει εξ επαφής!

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους παίκτες των δυο ομάδων να λογομαχούν αρκετές φορές, αλλά κατά τ’ άλλα να μην προσφέρουν κάτι το αξιόλογο στον αγώνα.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΚΟΛ ΣΧΕΔΟΝ ΑΜΕΣΩΣ

Με την έναρξη του β’ μέρους, ο Ράσταβατς «ανέλαβε δράση» από τον πάγκο, αντικαθιστώντας τον μετριότατο Κίκε με τον Τριάδη, που έμελλε να είναι και ο δημιουργός του γκολ που φάνηκαν να ψάχνουν επιτακτικά πια οι Ακρίτες.

Αυτό έμελλε να σημειωθεί στο 55’, με τον Έλληνα μεσοεπιθετικό να εκτελεί το 4ο κόρνερ της Ξάνθης στο παιχνίδι από αριστερά, τον Λισγάρα να νικάει τον Κύργια κατά κράτος στον αέρα και να στέλνει τη μπάλα διαγώνια στην άλλη πλευρά του Τσόβιτς, για το 1-0!

Έκτοτε οι γηπεδούχοι ανέβηκαν κι άλλο στο γήπεδο, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι έψαχναν τον τρόπο να αντιδράσουν, αλλά αδυνατώντας να δημιουργήσουν. Ο Στόουκς έτρεχε… μόνος του μπροστά, ο Αλμπάνης ήταν χειρότερος στο δεύτερο μέρος και ο Ναδάλες ήταν από την αρχή ως το τέλος κακός.

Μέχρι το 78’ δημιουργικά η «Ελαφρά Ταξιαρχία» πέρασε κάτω από τη βάση, ενώ από τον πάγκο δεν ήρθαν βοήθειες, πλην της εισόδου του Σιατραβάνη, δεν έγιναν άλλες αλλαγές παρά μόνο ααρκετά αργά, όταν ουσιαστικά το παιχνίδι έληξε. Αυτό συνέβη στο 78’, όταν ο Αλμπάνης έγραψε το όνομά του στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της αναμέτρησης, κάνοντας με αυτογκόλ, μετά από φάουλ-γέμισμα του Ντουρίτσκοβιτς, το 2-0 για τους Ακρίτες.

Ντεβέσα και Ανιέτε πέρασαν στο παιχνίδι, αλλά το αποτέλεσμα είχε «κλειδώσει». Ο Ζίβκοβιτς επενέβη εντυπωσιακά όποτε χρειάστηκε, αποκρούοντας τις κεφαλιές των Στόουκς (83’) και Αλμπάνη (84’) και τελικά οι Ξανθιώτες πανηγύρισαν μια μεγάλη νίκη!

MVP: Λισγάρας. Αμυντικά ήταν αυτός που έπρεπε, έστω κι αν δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα η άμυνα της Ξάνθης. Το γκολ του όμως στο 55’ ήταν το κάτι παραπάνω, που βέβαια έκρινε και το παιχνίδι. Δεδομένης της κακής εικόνας των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος, ήταν σημαντικό ότι η άνοδος στην απόδοσή τους στα πρώτα 10’ του β’ ημιχρόνου «σημαδεύτηκε» κι από γκολ.

Στο ύψος του: Ζίβκοβιτς. Ο τερματοφύλακας των Ακριτών πέρασε ένα ξεκούραστο πρώτο 45λεπτο και ουσιαστικά χρειάστηκε να επέμβει, ώστε να διασφαλίσει πως τίποτα δεν θα αλλάξει, όταν πια η ομάδα του είχε εδραιωθεί στη θέση του οδηγού. Αυτό συνέβη στο 83’ και στο 84’, όπου Στόουκς και Αλμπάνης προσπάθησαν να τον νικήσουν και να μειώσουν, σε ένα χρονικό σημείο κρίσιμο. Ο Σέρβος κίπερ όμως ήταν «παρών» και δεν τους άφησε να παραβιάσουν την εστία του.

Αδύναμος κρίκος: Ναδάλες. Επιθετικά «μηδέν», αδράνεια σε κάθε σημείο του αγώνα, λάθη και παράπονα προς κάθε κατεύθυνση. Ο μεσοεπιθετικός του Απόλλωνα ήταν κάκιστος και δεν βοήθησε σε κανένα σημείο την ομάδα του.

Η γκάφα: Η ανεπανάληπτη χαμένη ευκαιρία του Στόουκς στο 31’ αποτέλεσε σημείο-κλειδί στον αγώνα. Αν ο Ιρλανδός κατάφερνε να βάλει την ομάδα του μπροστά στο σκορ, ενδεχομένως η μετριότατη ως τότε Ξάνθη να μην έβρισκε τις λύσεις στην επίθεση. Αυτό δεν συνέβη ποτέ κι άλλη τόσο καλή ευκαιρία δεν ξαναπαρουσιάστηκε στους φιλοξενούμενους.

Το «στραγάλι»: Καλή η διαιτησία του Σκούλα και των βοηθών του, που δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν δύσκολες φάσεις. Σωστές οι περισσότερες κίτρινες κάρτες και η διαχείριση του πρώτου ημιχρόνου, που ήταν γεμάτο νεύρα εκατέρωθεν.

 Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Με τη νίκη σήμανε ώρα… Ευρώπης για τους Ακρίτες, που δεν ήταν καλοί στον αγώνα, αλλά με το «τρίποντο» και τις ισοπαλίες στο Πανιώνιος-Αστέρας και του ΠΑΣ με τον Λεβαδειακό, είναι οι «κερδισμένοι» της αγωνιστικής στην κούρσα της 5ης θέσης! Από την άλλη, ο Απόλλων παραμένει προτελευταίος για άλλη μια αγωνιστική και η «κλεψύδρα» του πρωταθλήματος αδειάζει…

Οι συνθέσεις:

ΞΑΝΘΗ (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Σβάρνας, Λισγάρας, Σιλά, Μεχία, Καμαρά, Ντουρίτσκοβιτς (85’ Μελιόπουλος), Κίκε (46’ Τριάδης), Μπρίτο (56’ Κάστρο), Γέντρισεκ.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Γιώργος Παράσχος): Τσόβιτς, Κοντοές (67’ Σιατραβάνης), Κύργιας, Ζησόπουλος, Ναδάλες, Παπάζογλου, Μενδρινός (80’ Ανιέτε), Αλμπάνης, Κονέ (85’ Ντεβέσα), Στάθης, Στόουκς