Για τις 8 Μαϊου αναβλήθηκε την Τρίτη, λόγω ωραρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, η δίκη 23  ατόμων για την εγγραφή 20 μουσουλμάνων μαθητών στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Εχίνου το 2012, που δεν είχαν προηγουμένως φοιτήσει στο δημόσιο νηπιαγωγείο.


Κατηγορούμενοι είναι ο τότε Προϊστάμενος Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, ο τότε σχολικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Μπαντίκος που κατηγορούνται για ψευδή
βεβαίωση και 21 δημοτικοί σύμβουλοι για ηθική αυτουργία στο αδίκημα, επειδή είχαν εκδώσει σχετικό ψήφισμα.

​Είναι ενδεικτικό ότι με την εγγραφή των παιδιών τότε στην πρώτη δημοτικού με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης των γονέων, μετά από 2 μήνες διαβουλεύσεων με την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τη διαμοσελόβηση του βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ, είχε σταματήσει η λειτουργία των άτυπων “παρανηπιαγωγείων” στην ορεινή περιοχή και έκτοτε όλα τα παιδιά φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία​, εξαλείφοντας το πολιτικό και το παιδαγωγικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά, οι εμπλεκόμενοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι ενώ χαρακτηριστικό της παραδοξότητας είναι το γεγονός ότι η ίδια Εισαγγελία που άσκησε τη σχετική δίωξη για την εγγραφή των παιδιών το 2017, το 2012 είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επειδή δεν είχε εγγράψει τους μαθητές !

Η υπόθεση προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον και έχει πάρει μεγάλη διάσταση ενώ παρόντες στα Δικαστήρια της Ξάνθης ήταν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, του τοπικού Διδασκαλικού Συλλόγου και άλλων φορέων που έχουν εκφράσει με ψηφίσματά τους τη συμπαράστασή στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς. Επίσης τη στήριξή τους εκφράζουν με έγγραφά τους το Υπουργείο Παιδείας, Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γ. Αγγελόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαϊτζής, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ και άλλοι παράγοντες όλων των πολιτικών χώρων.

Παρόντες ήταν επίσης η ηγεσία της εκπαίδευσης στην Ξάνθη και την Περιφέρεια, πρώην βουλευτές και αρκετοί άλλοι ενδιαφερόμενοι και εκπαιδευτικοί. Την υπεράσπιση των εκπαιδευτικών κατηγορουμένων έχει αναλάβει ο δικηγόρος Θανάσης Ξυνίδης και των πρώην και νυν δημοτικών συμβούλων οι δικηγόροι  Γκουλμπεγιάζ Καραχασάν, Γιάννης Μπάρκας, Καπζά Τζεμαλη. Η υπόθεση αναβλήθηκε για να εκδικαστεί στις 8 Μαΐου 2018 ενώ οι εμπλεκόμενοι ζητούν την εκδίκασή της το συντομότερο δυνατό.

Η ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για τη δίκη:

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει τη στήριξή του στον συνάδελφο μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης Σάββα Μελισσόπουλο, ο οποίος αναίτια και άδικα παραπέμπεται σε δίκη για ένα καθαρά υπηρεσιακό ζήτημα που διαχειρίστηκε  τον Νοέμβριο του 2012,  κατά την άσκηση των Υπηρεσιακών του καθηκόντων ως Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Ο συνάδελφος Μελισσόπουλος με αίσθημα ευθύνης ανάλογο της θέσης του, προέβη σε μια επιβεβλημένη υπηρεσιακή και παιδαγωγική πράξη, η οποία υπαγορευόταν τόσο από το αίσθημα του καθήκοντος για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος, όσο και από το Συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών στην Εκπαίδευση, εγκρίνοντας τις κατ ΄ εξαίρεση εγγραφές, στο πλαίσιο του νόμου, 20 μουσουλμάνων μαθητών της περιοχής Εχίνου στο  Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο, ενέργεια η οποία έτυχε και της στήριξης των εκπαιδευτικών, μέσω του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης.

 Συμπαραστεκόμαστε στο δικαστικό αγώνα που δίνει ο συνάδελφός μας και περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να αναγνωρίσει την υπεύθυνη και παιδαγωγική στάση του, προχωρώντας στην πλήρη αθώωσή του.