Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή αγροτών της Ξάνθης στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πολυεθνικής APHRIA International για τη συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της εταιρίας που ασχολείται με την επεξεργασία  κάνναβης και των εκπροσώπων τους στην περιοχή, εταιρίας συμβούλων The Lab στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, στην Ξάνθη.

​Στην παρουσίαση βρέθηκα ο Stephen Murphy, director of analysis στην APHRIA, o Έλληνας Εκπρόσωπος της εταιρίας Χρήστος Παπαθανασίου και ο Κυριάκος Μιχαηλίδης που εκπροσωπεί τον Έλληνα CEO της μητρικής εταιρίας, ο εκπρόσωπος της The Lab Νίκος Χατζόπουλος, Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι της εταιρία​ς​ , η προσέλευση και το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η APHRIA Ιnternational, που δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ και Καναδά, σχεδιάζει την επέκτασή της στην Ευρώπη και σκοπεύει να καταστήσει την Ελλάδα το στρατηγικό της εφαλτήριο για την αγορά της Ευρώπης. Στον αρχικό σχεδιασμό της βρίσκεται  η καλλιέργεια 100.000 στρεμμάτων βιομηχανικής κάνναβης, μεγάλο μέρος των οποίων φαίνεται ότι θα βρίσκεται στην περιοχή της Ξάνθης με βάση το ενδιαφέρον που παρατηρείται  καθώς και την εγκατάσταση παραγωγικής μονάδας στη χώρα.
Όπως αναφέρεται, οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Θράκης προσφέρονται για την καλλιέργεια κάνναβης ενώ το αναπτυξιακό μομέντουμ της περιοχής και οι υποδομές συνηγορούν στην υποδοχή επενδύσεων. Εξάλλου,  στις 28-2 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο

Το ενδιαφέρον είναι άμεσο και η εταιρία στο πλαίσιο της συμβολαιακής καλλιέργειας αποζημιώνει με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και παρέχει όλα τα εφόδια για την παραγωγή του προϊόντος.  Όπως τόνισε ο υπεύθυνος της εταιρίας S. Murphy οι εξελίξεις στην Ε.Ε. είναι μεγάλες στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης και η Ελλάδα είναι από τις πλέον φιλόξενες χώρες για την υποδοχή αντίστοιχων επενδύσεων. Για το λόγο αυτό είναι στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού ώστε να καταστεί χώρα εξαγωγών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πρόκειται για την πρώτη ξένη επένδυση στην Ελλάδα για τον τομέα και οι συναντήσεις αυτές με τους παραγωγούς, ενδεχομένως να έχουν ιστορικό χαρακτήρα, εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αγρότες, στελέχη του αγροτικού τομέα, ιδιωτικές εταιρίες, ΚΟΙΝΣΕΠ, γεωπόνοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ο πρώην Υπουργός Σ. Ξυνίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι.