Αντιδράσεις στους Δήμου προκαλεί η καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από την κυβέρνηση. Αντιδράσεις όμως προκαλεί σε γονείς και η απόφαση Δημάρχων και συνδικαλιστών να μείνουν κλειστοί οι παιδικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την Τρίτη, αμέσως μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η ανακοίνωση του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ξάνθης αναφέρει:

Σύμφωνα με την κοινή επιστολής της ΚΕΔΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ στον πρωθυπουργό της χώρας, η ρύθμιση στο νέο Νομοσχέδιο περί ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που αφορά τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων όλης χώρας και συγκεκριμένα την ένταξη των νηπίων 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση δεν εξυπηρετεί κανέναν, αλλά αντίθετα προκαλεί σημαντικά προβλήματα, όπως: Δεν εξυπηρετεί καταρχήν τους γονείς και τα τετράχρονα παιδιά, τα οποία καλούνται να υποστούν πειραματικές διαδικασίες ένταξης σε ένα μοντέλο που δεν υφίσταται σε καμία αναπτυγμένη χώρα του κόσμου.

Δεν εξυπηρετεί την Κυβέρνηση, γιατί θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ελλείψεων αυτών, που ακόμη και ο κ. Γαβρόγλου παραδέχεται ότι υπάρχουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς από χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης.

Απαξιώνεται ένα μοντέλο που λειτουργεί αποδεδειγμένα με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια. Περιστέλλονται και καταργούνται τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών) που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός τους ρόλος.

Δεν θα παρέχονται στα παιδιά μια σειρά από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και πλήρη σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους και διαμορφωμένους χώρους.

Με απόφαση των Συλλογικών και Ομοσπονδιακών οργάνων θα ανασταλεί η λειτουργία όλων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών της χώρας μας για μία ημέρα, την Τρίτη 20-02-2018. Ενημερώνουμε λοιπόν τους συνδημότες ότι οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Ξάνθης θα παραμείνουν κλειστοί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018. Με αίσθημα ευθύνης στους συνδημότες της πόλης μας, ενημερώνουμε επίσης ότι θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για τυχόν διευκρινήσεις στα κτίρια των Παιδικών Σταθμών Δήμου Ξάνθης.