To θέμα της ίδρυσης νέας Νομικής επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο της Θράκης
μετά την πρόθεση που εξέφρασε η κυβέρνηση για την Πάτρα. Όμως το πλαίσιο που θέτει η θεσμική κοινωνία της Θράκης είναι τόσο αναχρονιστικό που δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Δεν υπάρχει πολιτική το 2018 που να χαράσσεται  με επαρχιωτικές αντιλήψεις . Η λογική “ένα ΤΕΙ για κάθε χωριό, ένα ΑΕΙ για κάθε πόλη” έχει αποτύχει από την καλή και από την ανάποδη. 

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος αλλά αυτοί είναι αμιγώς ακαδημαϊκοί και έτσι πρέπει να διατυπωθούν. Οι  συντεχνιακές, μικροπολιτικές, “αναπτυξιακές” και “εθνικές” προσεγγίσεις μιας εκπαιδευτικής υπόθεσης δεν προσφέρουν τίποτε και καταλήγουν σε συναθροίσεις του τύπου “ο πρόεδρος, ο δάσκαλος και ο χωροφύλακας του χωριού”. Όσοι ζουν ακόμη στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 στη Θράκη, χρειάζονται ένα ακόμη γερό ταρακούνημα για να ξυπνήσουν στο σωστό αιώνα…

Στην Ξάνθη βρίσκεται τις μέρες της Αποκριάς ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου. Μπορεί να έχει αναλάβει πολύ μεγάλα και απαιτητικά καθήκοντα αλλά παραμένει, φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Περβάλλοντος της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ και έχει και ακαδημαϊκές υποχρεώσεις. Ως γνωστό, οι εξεταστικές περίοδοι στην Ξάνθη συμπίπτουν, καταραμένα, με Καρναβάλι και Γιορτές Παλιάς Πόλης, οπότε υπάρχουν παραπάνω λόγοι για να βρίσκεται κανείς στην πόλη.

Ίσως πιο πρακτικό θα ήταν για τους φορείς που προσπαθούν να αποτρέψουν την ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής να συνειδητοποιήσουν ότι ο Γραμματέας της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος είναι εν ενεργεία φοιτητής του Πανεπιστημίου της Θράκης και να αναλογιστούν ποιους κινητοποιούν και ποιους όχι. Εκτός αν έχουν αλλεργία γενικώς με πολιτικούς χώρους, οπότε είμαστε όλοι οι Θρακιώτες στο λάθος ρεύμα κυκλοφορίας. Στο αντίθετο…

Πολλά τα feed back που λάβαμε για το δημοσίευμα της ΕφΣυν γύρω από πιθανή υποψηφιότητα του Ιορδάνη Χασαπόπουλου στην Ξάνθη με το Κίνημα Αλλαγής. Προφανώς και θα ήταν μια εξέλιξη που θα άλλαζε ισορροπίες. Όμως, είτε κάποιος θα το έβλεπε θετικά, είτε αρνητικά για τους δικούς του λόγους μέσα και έξω από το εν λόγω χώρο, η δική μας εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη προοπτική.

Όχι επειδή υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο από την πλευρά του γνωστού δημοσιογράφου αλλά επειδή του έχουν προταθεί σε πολύ πιο εύκολες εποχές πολύ τιμητικές θέσεις και υποψηφιότητες αλλά δεν τις έκανε αποδεκτές. Όσοι βλέπουν τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα πάντα δυσκολεύονται να περάσουν στην πολιτική. Όσοι την αντιμετωπίζουν ως παραγοντισμό, ψάχνουν απλώς την ευκαιρία να πηδήξουν σε κάποιο τρένο εξουσίας.

Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας έθεσε για δεύτερη φορά στο αρχείο τη μήνυση της Άννας Παναγιωταρέα σε βάρος δημοσιογράφου για συκοφαντική δυσφήμιση, όπως προηγούμενως και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στο δημοσιογράφο να ασκεί καυστική κριτική στα δημόσια πρόσωπα καθώς και ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αληθή.  Όταν η Δικαιοσύνη κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά της θέτει στο αρχείο αστήρικτες υποθέσεις που μόνο στόχο έχουν την εξόντωση των “ενοχλητικών” δημοσιογράφων. Ας μη το συγκρίνουμε με όσα ζήσαμε για  χρόνια στα δικαστικά χρονικά της Θράκης…

Τις τελευταίες μέρες ακούστηκε και γράφτηκε ότι κάποιος “πρίγκιπας” επισκέφθηκε τη Θράκη. Μετά από αρκετή έρευνα διαπιστώσαμε ότι ήταν fake news καθώς δεν βρέθηκε κάποιος πρίγκιπας στη Θράκη αλλά ο γιος του έκπτωτου μονάρχη… Αν ψάχνουμε για πρίγκιπα, ο τελευταίος που έζησε στην Ελλάδα ήταν ο πρόωρα χαμένος “πρίγκιπας του ροκ” Παύλος Σιδηρόπουλος. Όσο για Βασιλιά, υπάρχει ένας εν ενεργεία και μάλιστα στη Θράκη: Ο Βασιλιάς του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού !

Καλή αποκριά…