Ανακοίνωση για το θέμα του Μακεδονικού παίρνει το ΚΚΕ (μ-λ) Ξάνθης σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις:

Νωπές είναι οι μνήμες των παλιότερων από την αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990. Πρόσφατα είναι τα γεγονότα της εισβολής, κατοχής και τελικά της διάλυσης του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Λιβύης. Ενώ ακόμη εξελίσσεται το δράμα της ρημαγμένης, από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών και των περιφερειακών δυνάμεων, Συρίας, των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και σακατεμένων, και των εκατομμυρίων προσφύγων.

Σήμερα βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε εξελίξεις ολοένα και πιο επικίνδυνες για το λαό μας αλλά και όλους τους γειτονικούς λαούς.

Γιατί, αυτό που βρίσκεται πίσω από το λεγόμενο Μακεδονικό δεν είναι απλώς το πώς θα ονομάζεται η γειτονική χώρα, ούτε –κυρίως- ο εθνικισμός και αλυτρωτισμός, που (πράγματι) κατοικοεδρεύει στα Βαλκάνια. Είναι κατά πρώτο και βασικό λόγο η επιθετικότητα και ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Είναι η επιλογή των ΗΠΑ να σφίξουν τον ιμπεριαλιστικό κλοιό στα δυτικά Βαλκάνια. Να εντάξουν παραπέρα τις εξαρτημένες αστικές τάξεις στα ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΑ σχέδια περικύκλωσης του στρατηγικού ανταγωνιστή τους, δηλαδή της Ρωσίας. Επιλογή, που σε συνδυασμό με τα πολλά προβλήματα που συσσώρευσε η επαναχάραξη των συνόρων στη δεκαετία του 1990, μαζί με την μεγαλύτερη επιθετικότητα που επιδεικνύει η διοίκηση Τραμπ, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για νέες και επώδυνες για τους λαούς εξελίξεις.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, μπροστά στις επιτυχίες της Ρωσίας στη Συρία, αλλά και τις προσπάθειές της να ανακτήσει μέρος της χαμένης της επιρροής στα Βαλκάνια, ανεβάζει το θερμόμετρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας. Επιδιώκει να «σφραγίσει» τα Βαλκάνια από τη ρώσικη επιρροή και σ’ αυτό το πλαίσιο εντείνει τις πιέσεις για «επίλυση» της διαμάχης μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και επιπλέον να στριμωχθεί η Σερβία και να γίνει πράξη «η ιστορική επαναπροσέγγιση» με τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή στέλνουν μηνύματα προς την Κίνα σε σχέση με τις προσπάθειες οικονομικής διείσδυσης, αλλά και προς τους δυτικοευρωπαίους συμμάχους/ανταγωνιστές για το ποιος είναι το αφεντικό στην περιοχή.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο η πρόσφατη δήλωση του αμερικάνου πρέσβη «για κίνδυνο επεισοδίου στο Αιγαίο» αποτελεί αναβάθμιση των πιέσεων των ΗΠΑ στο πολιτικό προσωπικό και στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Διότι από τη μια έχουν μέγιστη ανάγκη να επαναφέρουν στην «αμερικανο-νατοϊκή τάξη» την Τουρκία, ενώ από την άλλη ενοχλούνται ήδη από τα μπλοκαρίσματα που συναντά από τμήματα της εδώ αστικής τάξης η επιχείρηση συμβιβασμού Ελλάδας–ΠΓΔΜ στο όνομα του ΝΑΤΟ.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνει ένα ακόμη ισχυρό βήμα ευθυγράμμισης με τις αμερικανο-νατοϊκές επιδιώξεις στην περιοχή. Μετά τις αντιδραστικές, made in USA, τριμερείς συμφωνίες με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, τη χούντα της Αιγύπτου και την αμερικανόδουλη μοναρχία της Ιορδανίας. Μετά τις συνεχείς διευκολύνσεις στους ΝΑΤΟϊκούς φονιάδες και τις «συζητήσεις» για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, για τα πυρηνικά στον Άραξο και τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε πλατφόρμα εξόρμησης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Έχει μπει εδώ και ένα διάστημα στη διατεταγμένη υπηρεσία προώθησης των βαλκανικών σχεδιασμών των ΗΠΑ. Αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να στηρίζει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, θέλοντας να αναβαθμίσει το «κύρος» της στα ξένα κέντρα μέσω της υπεράσπισης του ρεαλισμού της υποτέλειας.

Από την άλλη η ΝΔ, και ενώ παραμένει το βασικό στήριγμα της εξάρτησης σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, ρυμουλκείται σε εθνικιστικές θέσεις, υπηρετεί και αναβαθμίζει την πολιτική της φασισιστικοποίησης, και πριμοδοτεί -μ’ αυτό τον τρόπο- τον εσμό των ακροδεξιών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων, στις οποίες έχει στρώσει το έδαφος εδώ και χρόνια η πολιτική του συστήματος. Αυτή την πολιτική εξάλλου υπηρετεί και η κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ με το ακροδεξιό εθνικιστικό ΑΝΕΛ, και σε αυτή την κατεύθυνση συμπράττουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους η εκκλησία, η Ένωση Κεντρώων και διάφοροι παράγοντες «αριστερά» και δεξιά.

Η απάντηση στις ευθυγραμμισμένες και υποτελείς με τον ιμπεριαλισμό ηγεσίες και αστικές τάξεις, δεν μπορεί να είναι η στήριξη στις -επίσης υποτελείς στον ιμπεριαλισμό- εθνικιστικές, αλυτρωτικές δυνάμεις που επωάζουν τον φασισμό. Κατά τον ίδιο τρόπο η απάντηση στον εθνικισμό και στο φασισμό δεν μπορεί να εμπεριέχει και πολιτικές δυνάμεις που στο όνομα της υποτέλειας παρουσιάζονται σαν μετριοπαθείς, ενώ είναι φύσει αντιδραστικές αλλά και τυχοδιωκτικές.

Με το λαό στο περιθώριο καμιά «λύση» δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για ειρηνική συμβίωση στην περιοχή. Χωρίς την επαγρύπνηση και δράση των ίδιων των λαϊκών μαζών ενάντια στην ιμπεριαλιστική ανάμειξη και το «διαίρει και βασίλευε» κανένα «όνομα» δεν μπορεί να μπει αποφασιστικά φρένο στους εχθρούς των λαών. Πολύ περισσότερο όταν δεν αναγνωρίζεται η ιστορική πραγματικότητα του διαμοιρασμού του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας σε τρεις χώρες. Διότι κάτι τέτοιο εμπεριέχει αλυτρωτικές βλέψεις, άσχετα αν αυτές ομολογούνται ή όχι.

Οι λαοί της περιοχής δεν έχουν κανένα λόγο να συρθούν πίσω από εθνικιστικές φωνές και δυνάμεις, δήθεν πατριωτικές, στην ουσία υποτελείς στις αντιδραστικές αστικές τάξεις και στον ιμπεριαλισμό. Αντιθέτως, έχουν κάθε λόγο να τις απομονώσουν και να τις πολεμήσουν και κυρίως, να «ανακαλύψουν» τους μεγάλους και πραγματικούς εχθρούς τους, τους ιμπεριαλιστές και τους υποτελείς τους, και να υψώσουν το κεφάλι και τη γροθιά απέναντι τους. Να συγκροτήσουν την κοινή αντιιμπεριαλιστική τους πάλη, την πάλη ενάντια στον πόλεμο και την επαναχάραξη συνόρων. Για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρήνη των λαών.

Αυτές οι θέσεις και κατευθύνσεις είναι τα βασικά πολιτικά όπλα με τα οποία πρέπει να εξοπλιστούν οι λαοί και η πάλη στη χώρα μας. Για να αποκρουστούν οι μεγάλοι κίνδυνοι που μας περιζώνουν αλλά και για να αντιμετωπιστεί η αντιδραστική πορεία των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα, που αποτελεί έκφραση και συνέπεια της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της αστικής τάξης και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει.

  • ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ! ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ!
  • ΕΙΡΗΝΗ, ΦΙΛΙΑ, ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ, ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ!
  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!