Μπορεί να μοιάζει με μια αμιγώς υπηρεσιακή εξέλιξη αλλά η αλλαγή στην Υπηρεσια Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει σίγουρα πολιτικό βάθος. Εκ του ρόλου της είναι μια υπηρεσία που μπορεί να γίνει δυσάρεστη ή ευχάριστη και, μοιραία, τα πρόσωπα που τη διοικούν βρίσκονται λιγότερο ή περισσότερο στην επικαιρότητα. Ίσως, όσο λιγότερο την απασχολούν, τόσο καλύτερα για τον οικισμό και την Υπηρεσία. 

Η στάση της υπηρεσίας στα ζητήματα που διέπουν τον παραδοσιακό οικισμό και, ιδιαίτερα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, απασχόλησε συχνά και την πολιτική ατζέντα σε πολλά επίπεδα. Έτσι στο μέλλον θα εκτιμηθεί αν η αλλαγή αυτή στα διοικητικά ζητήματα θα αλλάξει την προσέγγιση της Υπηρεσίας σε μια σειρά από θέματα.

Η Παλιά Πόλη κυριαρχεί  και στο σωματείο των Καφέ Μπαρ, καθώς είχαμε νέο Δ.Σ. εδώ και λίγους μήνες, που όμως κινήθηκε αθόρυβα και δεν υπήρξε δημοσιότητα για τις αλλαγές που έγιναν μετά τις σχετικά πρόσφατες εκλογές. Ο σύλλογος, λόγω του παραδοσιακού οικισμού, έχει συχνά σημαντική παρέμβαση και επικοινωνία με φορείς και συλλόγους.

Νέος Πρόεδρος ο Μπάμπης Δαργανάκης του Κυβερνείου, Αντιπρόεδρος ο Αλέξης Θεοδωρίδης του Νόστος, Γενικός Γραμματέας ο Γιώργος Σκαρλάτος του Happy Living, Ταμίας ο Δημήτρης Ασβεστάς του Le Cafe και μέλος ο Κώστας Μακρίδης του Foret. Μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Ιντζέ, η Παλιά Πόλη συνεχίζει να κυριαρχεί αλλά εκπροσωπούνται όλες  οι εμπορικές περιοχές από την Παλιά Πόλη και την “παραλία” μέχρι τη Δαγκλή και τα Δικαστήρια.

Η υπόθεση της Novartis παίρνει τη σκυτάλη από το Μακεδονικό και κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση τόσο στο ένα όσο και στο άλλο μέτωπο, η κυβέρνηση είναι αυτή που άνοιξε την υπόθεση για να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και στις δύο περιπτώσεις είναι διεθνείς οι συγκυρίες που προκαλούν εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, φαίνεται πως το Μαξίμου συνεχίζει να καθορίζει την πολιτική ατζέντα. Και εφόσον σε αυτό συμφωνεί και η αντιπολίτευση, σημαίνει ότι η κυβέρνηση κατευθύνει την πολιτική συζήτηση εκεί που τη συμφέρει και επιδιώκει τη φθορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ζήτημα αν υπάρχει στρατηγικά και πολιτικά κάποια μορφή αντίδρασης από την αντιπολίτευση και, ιδιαίτερα, η συνοχή για να απαντηθούν οι κινήσεις της κυβέρνησης.