Αποκριές – Θρακικές Λαογραφικές Εορτές 2018

το πρόγραμμα της ΦΕΞ – από 3 έως και  18 Φεβρουαρίου 2018

 μουσική – χοροί – party – εκθέσεις – διαλέξεις – κινηματογράφος. «Μουσικές της Ανατολής, παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, λαϊκές μελωδίες, Jazz, Tango, latin, λαϊκά γαμοτράγουδα, πιπεράτα παραμύθια και μασάλια, όλα τσ’ Αποκριάς»

 

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

[10.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αποκριές και στο Μουσείο

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης συμμετέχει στο πλαίσιο των εορτών με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στόχος η προσέγγιση της παράδοσης και της ιστορίας μας, με διαφορετική ματιά μέσα σ’ ένα γιορτινό κλίμα.  Η αντιμετώπιση της ίδιας ιδέας, με τόσο διαφορετικούς τρόπους και μέσα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

 

Ξάνθη  –  αποκριές.

Το 1927 υπάρχουν αναφορές σε θεσμούς που συνεχίζουν δυναμικά μέχρι σήμερα όπως το παζάρι και οι ξανθιώτικες αποκριές. Σημειώνεται ότι ο Ανάργυρος Σιγάλας, το 1928 εμπνεύστηκε και δημιούργησε το μεγάλο καρναβάλι διαθέτοντας ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, το Καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί και θεσμικά πλέον ένα από τα κορυφαία γεγονότα πολιτιστικού χαρακτήρα σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα. Με ιδιαίτερα έντονο τον παραδοσιακό χαρακτήρα στις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι μετεξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε θεσμό που συνδυάζει το χθες με το σήμερα.  Γενικά στη Θράκη που συνδέθηκε τόσο στενά με τον Ορφέα, οι γιορτές της φύσης δημιούργησαν πολιτισμικές μορφές που, στο πέρασμα των αιώνων, μπολιάστηκαν με όλα τα νέα στοιχεία. Αυτά τα αρχαία κατάλοιπα, συνδυαζόμενα με το χρώμα της Θράκης και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων, έδωσαν αφορμές για νέες γιορτές. Ήδη στην Ξάνθη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα με ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις ήταν το Καρναβάλι, αν και όχι επίσημα θεσμοθετημένο, όπως τις τελευταίες δεκαετίες. Από τα μέσα του ’80 κι έπειτα, οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές αποτέλεσαν το πλαίσιο μιας πιο οργανωμένης λειτουργίας του θεσμού που αποκτά όλο και μεγαλύτερη αίγλη.  Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :  Τρίτη έως και Κυριακή  9.30 – 14.30 Είσοδο 2€ μαθητικό 1€

Τηλ .25410/25421 – 6937120986  fexanthis@gmail.com     http//www.fex.org.gr

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

  

Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

[21.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Ξάνθη

Η  κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας  μας ταξιδεύουν στον κόσμο του μικρού μήκους με τις  βραβευμένες ταινίες του 39ου Φεστιβάλ.

Πληροφορίες: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης, τηλ. 25410 25421

Είσοδος 2€ με κρασί, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου

 

Οργάνωση: ΦΕΞ / κινηματογραφική λέσχη ΦΕΞ

 

 

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

[20.30]  Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Συναυλία «Folk five + Formation»

Οι Folk five + Formation πραγματεύονται την παραδοσιακή βουλγάρικη μουσική με σύγχρονους ethno ήχους και jazz μοτίβα και ερμηνείες. Μέσα από την παραπάνω συνεργασία αναδεικνύεται η αλληλεπίδραση μεταξύ του  πλούτου της ethnic μουσικής, των ιδιαίτερων μουσικών χαρακτηριστικών των κατά τόπους περιοχών της Βουλγαρίας καθώς και τα pop και jazz στοιχεία.

Το σχήμα απαρτίζεται από τους Vasil Vasilev στο καβάλι, Vladimir Vladimirov στον ταμπουρά, Denitza Vasileva στο τραγούδι, Desislava Petkova στο μπάσο, Vladimir Petkov στο πιάνο και τον Emilyan Borisov στα τύμπανα.

Πληροφορίες προσκλήσεις  : Τηλ. 25410 25421 –  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  –  Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Πρόσκληση 5€ με κρασί οικονομική ενίσχυση του Μουσείου  – περιορισμένος αριθμός

Οργάνωση ΦΕΞ / Ορχήστρα και η Χορωδία  παραδοσιακής μουσικής της ΦΕΞ

 

————————- ο ————————-

 

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

[11.00] Καπναποθήκη ΦΕΞ (Πλάτωνος 27)

ΕΓΚΑΙΝΙΑ «νήματα με νοήματα ..»

 Το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών του  δράσεων, παρουσιάζει την έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα : «νήματα με νοήματα»

Στην έκθεση γνωρίζουμε μέσα από τις θεματικές ενότητες την ιστορία του νήματος.

Υφαίνοντας στο χρόνο. Η τέχνη του νήματος  και τα υλικά της. Τα μάλλινα, τα βαμβακερά, του λιναριού,  τα μεταξωτά και τα χρυσοκέντητα. Ο αργαλειός, οι φορεσιές, τα κεντίδια, οι κλωστές και  τα παραμύθια…

 

Ότε μ’ εστρατολόγουν δια το έντιμον των ραπτών επάγγελμα, ουδεμία υπόσχεσίς των ενεποίησεν επί της παιδικής μου φαντασίας τόσον γοητευτικήν εντύπωσιν, όσον η διαβεβαίωσις, ότι εν Κωνσταντινουπόλει έμελλον να ράπτω τα φορέματα της θυγατρός του Βασιλέως. 

Εγνώριζον πολύ καλά ότι “οι βασιλοπούλαις” έχουν εξαιρετικήν τινα αδυναμίαν εις τα ραφτόπουλα, μάλιστα, όταν αυτά ηξεύρουν να τραγουδούν τους επαίνους των θελγήτρων αυτών, ενώ ράπτουν τα “βλατιά”, με τα οποία στολίζουσι τα κάλλη των.  Το μόνον της ζωής του ταξείδιον. Βιζυηνός Γεώργιος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ηλικία μαθητών: προσαρμοσμένο για όλες  τάξεις του Δημοτικού & του Γυμνασίου

Χώρος διεξαγωγής: Καπναποθήκη ΦΕΞ / Διάρκεια προγράμματος: Από 60 έως 90 λεπτά

Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: έως 20 – 22  / Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα σχολεία: Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης τηλ. 2541025421  

 Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

[21.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Ξάνθη

Η  κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας  μας ταξιδεύουν στον κόσμο του μικρού μήκους με τις  βραβευμένες ταινίες του 39ου Φεστιβάλ.

Πληροφορίες: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης, τηλ. 25410 25421

Είσοδος 2€ με κρασί, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου

 

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ.  Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα,(1971) με πλούσιο πρόγραμμα σε κινηματογραφικά αφιερώματα. Οι συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Ακόμη συμμετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια και παραγωγές. Συνεργάζεται και παρουσιάζει στην Ξάνθη: Anim fest στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου / Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηματογράφου / Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  / Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης/ Micro μ  / Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας / Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου.

* Προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες (100 περίπου μέρες προβολών) στο νομό.

Οργάνωση: ΦΕΞ / κινηματογραφική λέσχη ΦΕΞ

 

————————- ο ————————-

 

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε..

[9.00]  παλιά πόλη Ξάνθης  

Γνωριμία με την τοπική ιστορία

 Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. 

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό.   Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

 

«Ξάνθεια» του Μύθου και του Καρναβαλιού

«Ο Μύθος …Οι απαρχές της πόλης χάνονται μέσα στο χρόνο. Πολλοί, στην προσπάθεια να βρουν την αρχή του νήματος ή, τουλάχιστον, ενδείξεις για την προέλευση του ονόματος της πόλης ανέτρεξαν στη μυθολογία. Από τις εικασίες που διατυπώθηκαν κυρίαρχες είναι δύο. Η μία, βασισμένη ως ένα βαθμό στον Ησίοδο, θέλει την Ξάνθη, μια από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύος, αδελφής του Κρόνου και της Ρέας, να έχει ιδρύσει την πόλη στο ξεκίνημα του χρόνου. Η άλλη, αποδίδει την ίδρυση της πόλης στην ομώνυμη Αμαζόνα που πιστευόταν ότι βασίλεψε εκεί.

Όσον αφορά τις γραπτές πηγές, το πρώτο κείμενο που ενδεχομένως αναφέρεται στην πόλη είναι του αβδηρίτη φιλοσόφου Εκαταίου (3ος αιώνας π.Χ.). Στο έργο του «Περί Υπερβορείων» αναφέρει τους «Ξανθίους» ως ένα από τα ισχυρά θρακικά φύλλα. Αρκετά αργότερα, ο Στράβων (1ος π.Χ. – 1ος μ.Χ. αιώνας) αναφέρει την «Ξάνθεια» στα Γεωγραφικά του. Πέρα από τις ενδείξεις αυτές καμία ουσιαστική μνεία δε γίνεται για την πόλη κατά την αρχαιότητα.» Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος / Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/ – εκδ. ΦΕΞ 2015

 

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.  / Συμμετοχή 2€ συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

 

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

[20.00]  Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η διαχρονική παρουσία των Αβδήρων από τον 7ο αι. π.Χ. ως τις μέρες μας

Με την Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Αρχαιολόγο – Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης

«Ήταν τα Άβδηρα μια πόλη; Ήταν τα Άβδηρα πόλεις πολλές; Την απάντηση στην παράξενη αυτή ερώτηση θα προσπαθήσουμε να τη δώσουμε όλοι μαζί σήμερα, αφού παρουσιάσουμε την πόλη των Αβδήρων διαχρονικά, συζητώντας για την ιστορία της, την πολεοδομική εξέλιξη, τα αρχαιολογικά ευρήματα, τους εκάστοτε κατοίκους και τα περιβαλλοντικά δεδομένα. Πέντε θα είναι οι κύριοι σταθμοί στην περιήγησή μας αυτή» .

Οργάνωση: ΦΕΞ /  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

————————- ο ————————-

 

Από Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 & καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

[10.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη / για μαθητές

Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο μαθητής  ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου. Ο περίπατος καταλήγει στο Λαογραφικό και ιστορικό μουσείο Ξάνθης.

Α π ο κ ρ η έ ς – «ς»  – «Απουκριές» Γλεντούσαν τα παληά τα χρόνια και ντυνότανε καρναβάλια όλες τις μέρες της Απόκρηας. Τόπος, για τέτοιες συγκεντρώσεις ήταν η τωρινή οδός Ορφέως, που τότε λεγότανε «στου Μόνου το καφενείο». Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/ λαογραφικά στοιχεία Ξάνθης- ΚΑΤΙΝΑΣ   ΒΕΪΚΟΥ   ΣΕΡΑΜΕΤΗ εκδ. ΦΕΞ 2015

 

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται μόνο μετά από συνεννόηση, όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Χώρος διεξαγωγής: Παλιά πόλη & Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Διάρκεια προγράμματος: Από 90 έως 120 λεπτά

Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: έως 40  / Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή.

Οργάνωση: ΦΕΞ /  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

[19.00 – 20.30]  Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Από την σκιά στο φως… Ι»   

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει ένα ανοιχτό μάθημα στο πλαίσιο του σεμιναρίου «ιστορίας κινηματογράφου» αλλά του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ταινία είναι μια αλήθεια που επαναλαμβάνεται 24 φορές το δευτερόλεπτο» 

Μέσα από τις θεματικές ενότητες έχουμε μια προσέγγιση στην ιστορία της τέχνης του κινηματογράφου.

Σμιλεύοντας το χρόνο. Η κινηματογραφική μηχανή και οι βασικές λειτουργίες της. Η γραμματική της κινηματογραφικής τέχνης Ι.  Οι ταινίες και οι κινηματογραφιστές. Φιλμ – digital –  Λησμονημένες μορφές δημιουργίας – σύγχρονες παραγωγές.  Άλλο κοιτάζω κι άλλο βλέπω …

Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 2541025421 Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα κινηματογραφικής λέσχης.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ

————————- ο ————————-

 

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

[20.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Τα λαογραφικά έθιμα του Φλεβάρη και της Αποκριάς»

Στο κύκλο παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό»,  η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου. Δρ Λαογραφίας, ΔΠΘράκης, μας  βοηθά στην κατανόηση των εθίμων και ποιο συγκεκριμένα μας παρουσιάζει θέματα για τον λαϊκό πολιτισμό (και ειδικότερα για την Λαογραφία της Θράκης). 

 

…   Στην αστική Ξάνθη του 1926 ιδρύεται «κομιτάτο Απόκρεω», οι καρναβαλικές στολές ετοιμάζονται στα μοδιστράδικα, σε εσπερίδες και βεγγέρες κυριαρχούν απάχηδες, καντάδες, παϊτόνια, κρινολίνα. Το 1966 μια ομάδα συμπολιτών με το όνομα Τοπική Επιτροπή Τουρισμού κηρύσσει την έναρξη ενός οργανωμένου θεσμού Αποκριάτικων Εορτών, με σημεία αναφοράς της, αφενός, το αστικό παρελθόν της πόλης, αφετέρου, την αναβίωση λησμονημένων εθίμων του «παραδοσιακού» πολιτισμού της Θράκης. Ονομάζει τις γιορτές «Θρακικές Λαογραφικές», προσδιορισμός διατηρημένος μέχρι σήμερα. Το 1991 προστίθεται επίσημα ο όρος «Ξανθιώτικο Καρναβάλι». Στην σύγχρονη νεωτερική μορφή του, οι αναβιώσεις παραστάσεων και μιμοδραμάτων του θρακικού παραδοσιακού πολιτισμού από πολιτιστικούς λαογραφικούς συλλόγους, οι πολύχρωμες στολές των μεταμφιεσμένων ομίλων, ομοιόμορφες κατά δεκάδες γύρω από τα σατιρικά άρματα, οι εκκωφαντικές μουσικές, τα πάμπολλα κέντρα διασκέδασης, τα παζάρια, μετατρέπουν την πόλη σε ένα υπαίθριο λαϊκό θέαμα (παρόμοιο με του Αριστοφάνη ή της Commedia dell’ Αrte). Τα αποκριάτικα έθιμα του Φλεβάρη εξισώνουν κωμικά και δραματουργικά την θνητότητα με την ζωή, με κυρίαρχη δομή το απελευθερωμένο λαϊκό γέλιο.   Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας στο ΔΠΘράκης

Οργάνωση: ΦΕΞ /  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 ————————- ο ————————-

 

Τσικνο – Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

[17.00]  Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

«Αποκριάτικες περιπέτειες Ι»

Bal denfant με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

Η ΦΕΞ,  ξετυλίγει το κουβάρι του παραμυθιού και σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού της Θεάτρου. Μικροί παραμυθένιοι ήρωες σε μια αποκριάτικη ιστορία  που συνέβη κάποτε, ίσως και εδώ…. που καταλήγει σε ένα  ξέφρενο Bal d’ enfant!!!

Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα.

Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ,  οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων- Κρατήσεις στο τηλ 2541025421

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ

 

————————- ο ————————-

 

Παρασκευή  9 Φεβρουαρίου 2018

[17.00]  Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

«Αποκριάτικες περιπέτειες ΙΙ»

Bal denfant με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

Η ΦΕΞ,  ξετυλίγει το κουβάρι του παραμυθιού και σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού της Θεάτρου. Μικροί παραμυθένιοι ήρωες σε μια αποκριάτικη ιστορία  που συνέβη κάποτε, ίσως και εδώ…. που καταλήγει σε ένα  ξέφρενο Bal d’ enfant!!!

Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα.

Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ,  οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων- Κρατήσεις στο τηλ 2541025421

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ

 

————————- ο ————————-

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

[17.00]  Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

«Παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο» Ταξίδι στις προφορικές αφηγήσεις των λαών.

Με το χρυσό κλειδί της μουσικής ανοίγουμε την πόρτα απ το κρυστάλλινο παλάτι. Κάθε κάμαρη κρύβει μυστικά, ομορφιές, και παραμύθια απ όλες τις γωνιές του κόσμου.

Σουτ ανοίγει, σουτ αρχίζει!!!

Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Τραγούδια, μουσική:  Αλέξανδρος Μακρής 

…Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν… στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ…

Γενική είσοδος 3€  

Οργάνωση www.chrysallida.gr/ Εργαστήρι μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ

 

 

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

[20.30]  Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

«φτου πιπέρι»  Λαϊκά γαμοτράγουδα, πιπεράτα παραμύθια και μασάλια όλα τσ’ Αποκριάς

Στη ΦΕΞ γιατί είναι απουκριές!  Μην τη χάσετε.  Μόνο μια παράσταση

Ερωτικά, πικάντικα παραμύθια από τα βάθη της Ανατολής.

Η Ανθή Θάνου και οι Γυρολόγοι  μας παρασέρνουν σε ένα πονηρό σεργιάνι μέσα από πικάντικες ιστορίες, ερωτικά παραμύθια και ευτράπελες διηγήσεις.

Η Αλιμπέχ προσπαθεί να αντισταθεί στην αποπλάνηση από τον πανούργο Ρούστικο, μια όμορφη χανούμισσα σκαρφίζεται γυναικεία τεχνάσματα για να πετύχει το σκοπό της, και η Αθοπετού και η πονηρή νονά της μας κάνουν να αλλάξουμε τη γνώμη μας για τη Σταχτοπούτα…

Τα αποκριάτικα τραγούδια αποτελούν  αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης. Ας χαρούμε τον ερχομό της Αποκριάς, μια ανάσα μια στιγμή,  με αθυροστομίες που μόνο τώρα επιτρέπονται.

Μια παράσταση αυστηρά για ενήλικες

Αφήγηση: Ανθή Θάνου

Κιθάρα Τραγούδι: Αλέξης Μακρής

Βιολί: Γιάννης Μαρουλάκης

και η Ορχήστρα και η Χορωδία  παραδοσιακής μουσικής της ΦΕΞ

Προλογίζει η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου. Δρ Λαογραφίας, Δ.Π.Θράκης.

Πληροφορίες προσκλήσεις  : Τηλ. 25410 25421 –  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  –  Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης   –

Πρόσκληση 5€ με κρασί οικονομική ενίσχυση του Μουσείου  – περιορισμένος αριθμός

Οργάνωση www.chrysallida.gr/ Ορχήστρα και η Χορωδία  παραδοσιακής μουσικής της ΦΕΞ

 

————————- ο ————————-

 

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

[17.00]  Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

«Αποκριάτικες περιπέτειες ΙΙΙ»

Bal denfant με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

Η ΦΕΞ,  ξετυλίγει το κουβάρι του παραμυθιού και σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού της Θεάτρου. Μικροί παραμυθένιοι ήρωες σε μια αποκριάτικη ιστορία  που συνέβη κάποτε, ίσως και εδώ…. που καταλήγει σε ένα  ξέφρενο Bal d’ enfant!!!

Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα.

Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ,  οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων- Κρατήσεις στο τηλ 2541025421

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ

 

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

[20.30]  Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Συναυλία «Hijaz»

Οι Hijaz είναι μια παρέα φίλων μουσικών η οποία μεταφέρει στο κοινό ένα μουσικό υλικό το οποίο προέρχεται από τις ιδιαίτερες καταβολές του καθενός που απαρτίζει το σχήμα. Μουσικές της Ανατολής, παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, λαϊκές μελωδίες, σύγχρονα έντεχνα τραγούδια, δουλεμένα μέσα από τις ιδιαίτερες στιγμές των ιδιωτικών συναντήσεών τους παρουσιάζονται με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Το πλούσιο οργανολόγιο της παρέας το οποίο συνδυάζει το παλιό με το νέο αποτελεί το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήχου τους.

Οι πολύβουες αγορές της ανατολής, οι ήχοι της ερήμου, τα γλέντια των πανηγυριών, τα κουτούκια των φοιτητικών χρόνων και ο ήχος του σήμερα που πηγάζει από τα πρώτα μας ακούσματα, συνδυασμένα σε μια μοναδική συναυλία.

 

Τραγούδι: Αναστασία Χατζηαποστολίδου /Βιολί: Χαριτίνη Κώττη /Κανονάκι, τραγούδι: Χρήστος Μπαρτζόπουλος / Ούτι, τραγούδι: Γιάννης Κατσούλης / Πλήκτρα, κιθάρα : Απόστολος Δήμου /Μπάσο: Κώστας Πετρονικολός /Κρουστά: Δημήτρης Χατζηδημητρίου.

Πληροφορίες – κρατήσεις  : Τηλ. 25410 25421 –  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  –  Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης   –

Πρόσκληση 5€ με κρασί οικονομική ενίσχυση του Μουσείου  – περιορισμένος αριθμός

Οργάνωση ΦΕΞ / Ορχήστρα και η Χορωδία  παραδοσιακής μουσικής της ΦΕΞ

 

————————- ο ————————-

 

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

[20.00] Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Ένας κόσμος υπόγειος»  2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό.

Στο κύκλο παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό», θ’ έχουμε τη δυνατότητα μέσα από διαλέξεις, προβολές και παρουσιάσεις αλλά και βιωματικά μέσα στο κλίμα του καρναβαλιού να γνωρίσουμε και να  συζητήσουμε για την παράδοσή μας.

«Ηλίας Πετρόπουλος – Ένας κόσμος υπόγειος» Προβολή της ταινίας της Καλλιόπης Λεγάκη.

«Παρουσιάζω τον κόσμο με ένα διαφορετικό βλέμμα, από ό,τι μας έμαθαν στο σχολείο ή στο στρατό. Πιστεύω πως ο καθένας έχει δικαίωμα να βλέπει την κοινωνία με το δικό του βλέμμα. Προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο ο Διάβολος παρά ο Θεός» Ηλίας Πετρόπουλος: Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, πολέμιος των ακαδημαϊκών και του κατεστημένου, ο Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος λαογράφος στην Ελλάδα, που ασχολήθηκε με το περιθώριο και κατέγραψε πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την επίσημη ιστορία της χώρας του.

Ο πρώτος κύκλος των παρουσιάσεων θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου με τίτλο «Λαϊκός πολιτισμός και παράδοση σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», με την Αικατερίνη Μάρκου, Ιστορική-κοινωνική ανθρωπολόγος , Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

————————- ο ————————-

 

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

[17.30]   Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Εργαστήρι ζωγραφικής & κατασκευής μάσκας Ι

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ

 

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

[19.00 – 20.30]  Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Από την σκιά στο φως… Ι»   

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  παρουσιάζει ένα ανοιχτό μάθημα στο πλαίσιο του σεμιναρίου «ιστορίας κινηματογράφου» αλλά του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ταινία είναι μια αλήθεια που επαναλαμβάνεται 24 φορές το δευτερόλεπτο» 

Μέσα από τις θεματικές ενότητες έχουμε μια προσέγγιση στην ιστορία της τέχνης του κινηματογράφου.

Σμιλεύοντας το χρόνο. Η κινηματογραφική μηχανή και οι βασικές λειτουργίες της. Η γραμματική της κινηματογραφικής τέχνης Ι.  Οι ταινίες και οι κινηματογραφιστές. Φιλμ – digital –  Λησμονημένες μορφές δημιουργίας – σύγχρονες παραγωγές.  Άλλο κοιτάζω κι άλλο βλέπω …

Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 2541025421 Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα κινηματογραφικής λέσχης.

Οργάνωση: ΦΕΞ /Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ

 

————————- ο ————————-

 

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 «Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου»

στο κύκλο παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό», oι υπεύθυνοι του μουσείου θα μας

παρουσιάσουν το «μουσείο τέχνης μεταξιού σουφλίου» και των δράσεων του.

«Το μουσείο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό ανακαινισμένο κτήριο. Ο επισκέπτης του μπορεί να πάρει μια γεύση των σταδίων παραγωγής του μεταξιού μέσα από τα μηχανήματα που δουλεύουν όπως αναπήνιση, επεξεργασία του νήματος μέχρι και ύφανση. Πρωτότυπα εκθέματα σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον επισκέπτη βήμα προς βήμα σε ένα ταξίδι τόσο μοναδικό όσο και ίδιο το μετάξι. Στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού φιλοξενούνται εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις με θέμα την τέχνη και τον πολιτισμό. Στο πωλητήριο του μουσείου θα βρείτε μεγάλη γκάμα μεταξωτών προϊόντων από την συλλογή της Μεταξουργίας Τσιακίρη καθώς και ιδιαίτερα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα».

Οργάνωση: ΦΕΞ /  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

————————- ο ————————-

 

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

[21.00] Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Κάτι Παίζει & τις Πέμπτες στο Μουσείο.

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης  & της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.

Περισσότερες  πληροφορίες  στο  http://elmexanthis.blogspot.gr/  τηλ 25410 25421- 6932451755

 «Ο μύθος του Ορφέα στην μεγάλη οθόνη» Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau  στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαϊδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.  * Ακόμη στους 93,5 Ράδιο Ξάνθη  σχόλια, soundtrack, συζητήσεις…

Οργάνωση: ΕΛΜΕ / Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ

 

————————- ο ————————-

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

[17.00]  Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

«Αποκριάτικες περιπέτειες ΙV»

Bal denfant με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

Η ΦΕΞ,  ξετυλίγει το κουβάρι του παραμυθιού και σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού της Θεάτρου. Μικροί παραμυθένιοι ήρωες σε μια αποκριάτικη ιστορία  που συνέβη κάποτε, ίσως και εδώ…. που καταλήγει σε ένα  ξέφρενο Bal d’ enfant!!!

Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα.

Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ,  οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων- Κρατήσεις στο τηλ 2541025421

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ

 

 

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

[19.00] στο Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Εργαστήρι ζωγραφικής & κατασκευής μάσκας ΙΙ

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Οργάνωση ΦΕΞ /  Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ

 

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

[20.00]  Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Το λαϊκό που διαφεύγει»  2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό.

Στο κύκλο παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό», θ’ έχουμε τη δυνατότητα μέσα από διαλέξεις, προβολές και παρουσιάσεις αλλά και βιωματικά μέσα στο κλίμα του καρναβαλιού να γνωρίσουμε και να  συζητήσουμε για την παράδοσή μας.

«Το λαϊκό που διαφεύγει». Προβολή του ντοκιμαντέρ του Γ. Κεραμιδιώτη,

Στις μέρες μας, μέρες της κρίσης, επιστρέφουν στο δημόσιο λόγο έννοιες που ενώ επί δεκαετίες είχαν βυθιστεί στο κενό κραύγαζαν ότι υπάρχουν. Έννοιες όπως λαός, πολιτική, χειραφέτηση, επανάσταση, τέχνη και μαζί μ’ αυτές η έννοια του Λαϊκού. Η ταινία προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα, «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ», να παρακολουθήσει την ιστορία και την πτώση του στον 20ο αιώνα και να διερωτηθεί αν είναι δυνατή η νεκραναστασή του.

Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού με καθηγητή τον Deny Levy.

Ο πρώτος κύκλος των παρουσιάσεων θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου με τίτλο «Λαϊκός πολιτισμός και παράδοση σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», με την Αικατερίνη Μάρκου, Ιστορική-κοινωνική ανθρωπολόγος , Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ

Οργάνωση: ΦΕΞ /  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

————————- ο ————————-

 

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

[10.00] στο Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Εργαστήρι ζωγραφικής & κατασκευής μάσκας ΙΙΙ

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Οργάνωση ΦΕΞ /  Εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ

 

 

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

[22.00] Σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ

Carnival Latin Party

Το εργαστήρι latin της Φ.Ε.Ξ, διοργανώνει το Carnival Latin Party με πολύ κέφι και χορό και παρουσιάσεις από το σύνολο των μαθητών του.

Στο εργαστήριο διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Rueda de Casino, Bachata, Merengue, Rumba Cubana, Reggaeton, Kizomba, Paso Doble, Samba, Cha-cha.

Σας περιμένουμε… στο πάρτυ μας…

Οργάνωση ΦΕΞ /  Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ

 

 

 

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 ώρα

[22.30] καπναποθήκη της ΦΕΞ (Πλάτωνος 27)

Color MilongaTangoAires

Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ, διοργανώνει ‘Color Milonga’ στην ΚαπνΑποθήκη της ΦΕΞ.
Φορέστε τις μάσκες σας και ελάτε να χορέψουμε σε ρυθμούς Tango, του πιο ερωτικού χορού!

Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ οργανώνει μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους, χορούς – milonga – ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.

Οργάνωση ΦΕΞ /  Εργαστήρι TangoAires της ΦΕΞ

 

 

————————- ο ————————-

Ιστορικό Λαογραφικό  Μουσείο Ξάνθης

Η ιστορία της Ξάνθης από «μέσα»

Στο λαογραφικό ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

 

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτηρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.

Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».   Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Είναι το μεγαλύτερο κτήριο στη βόρεια Ελλάδα, πλήρως αποκαταστημένο, με τόσο εκτενή όγκο τοιχογραφιών, οροφογραφιών, ξυλόγλυπτων ταβανιών, μουσαμάδων, καθώς και στο μεγαλύτερο αριθμό των εκθεμάτων του.

 

Σχετικά με τον Κατάλογο του Μουσείου

Κυκλοφορεί το βιβλίο – κατάλογος του Μουσείου

Η Ξάνθη και η νεότερή της ιστορία όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

 

«Ο κατάλογος του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. Γιατί επτά ενότητες; θα αναρωτηθείτε. Επειδή θελήσαμε να καταγράψουμε πολλές μικρές ιστορίες, που αν τις προσθέσουμε, μας φτιάχνουν μια μεγαλύτερη.» από τον πρόλογο του καταλόγου

 

  1. Χώρος – Μνήμη – Θράκη / 2. Μια πόλη – μια ιστορία – ένα ταξίδι / 3. Η πόλη του Καπνού / 4. Η Αστική Τάξη της Ξάνθης στις αρχές του 20ου αι. / 5. Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ / 6. Λαογραφικά Στοιχεία της Ξάνθης /  7. Συλλογές του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου ΦΕΞ / 7.1. Αναμνήσεις επί Χάρτου / 7.2. Γραμματόσημο  / 7.3. Επίλεκτα εκθέματα

Δίγλωσσος (Ελ. – Αγγλ.)   /  Έγχρωμος / 256 σελ   / Τιμή 5€

 

Πληροφορίες:  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421  / www.fex.org.gr  fexanthis@gmail.com