Η «αιμορραγία» νέων ανθρώπων από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι ένα καίριο πλήγμα. Όμως παρά τις προκαταλήψεις για τους «τεμπέληδες του Νότου», έχει αποδειχθεί ότι οι λαοί αυτοί και εργάζονται και μπορούν να πετύχουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Έτσι, την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου παρουσιάστηκαν πετυχημένα παραδείγματα νέων επιχειρηματιών και λαμπρών μυαλών από την Ελλάδα, που με τις καινοτομίες τους μέσα σε πολύ δύσκολο οικονομικό πλαίσιο έδειξαν πως η Ελλάδα μπορεί.

«Το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν αφορά αποκλειστικά υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό, άλλα και ανειδίκευτους εργαζόμενους που και εκείνοι επλήγησαν από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Η διαφορά είναι ότι η γενιά του 2000 στην Ελλάδα, αποτέλεσε την πιο μορφωμένη γενιά στην ιστορία της. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 3 στους 4 απ’ όσους έφυγαν κατά την περίοδο 2010-2013 από την Ελλάδα, το 75% εξ αυτών ενός συνόλου 224.000 ατόμων, ήταν τουλάχιστον πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης… Η γενιά αυτή, μέχρι στιγμής, λόγω της πολυετούς λιτότητας, δεν έχει καταφέρει να αφήσει το αποτύπωμά της στην ανάπτυξη της Ελλ. Οικονομίας», είπε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΔημήτρης Παπαδημούλης, ανοίγοντας την εκδήλωση.

 «Πίσω από την ιδέα της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης βρίσκονται δυο βασικές σκέψεις. Πρώτον ότι η αιμορραγία εγκεφάλων αποτελεί στρατηγικό πλήγμα για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η δεύτερη είναι ότι οι ίδιες χώρες δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια επιθέσεις του τύπου ότι ‘είναι τεμπέληδες και ότι χαλάνε τα λεφτά τους στις γυναίκες και τα ποτά’. Με αυτή την εκδήλωση εδώ, λοιπόν, θέλαμε να δείξουμε τι λαμπρά μυαλά υπάρχουν σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου, πριν ξεκινήσει να παρουσιάζει τα ελληνικά παραδείγματα.

https://www.youtu.be/K2mO6C7a3wc

Στην εκδήλωση παρουσίασαν την δουλειά τους και τις ιδέες τους η Zylo Eyewear, η FightHoax, το Αρμακάδι, η Πυλιακή Γη, ο Απόστολος Γκέτσης με τα γυαλιά για τυφλούς PEA.C.E, η Beetroot, το Reload Greece, ο Λόης Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας το Knowledge Bridges, και οι δυο βραβευμένοι με χρυσό μετάλλιο από τον μαθηματικό διαγωνισμό IMC2017, φοιτητές, Γιώργος Κωτσόβολης και Αντώνης Ζητρίδης.

Από την Zylo Eyewear, από την Σύρο, που κατασκευάζουν γυαλιά ηλίου και οράσεως από ξύλο, ανακοίνωσαν την πρόσφατη έναρξη της συνεργασίας τους με την εταιρεία Phee και τον Σταύρο Τσομπανίδη, με σκοπό να τον προμηθεύουν φύκια από το Αιγαίο και εκείνος να τους τα επιστρέφει μεταποιημένα έτοιμη πρώτη ύλη για κατασκευή γυαλιών.

Η FightHoax είναι μια πρωτοπόρα τεχνολογία που επιχειρεί να πολεμήσει τα fake news. «Κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες, ιδέες και καινοτομίες, που θα βοηθήσουν την χώρα να αναπτυχθεί και να επανορθώσει», τόνισε ο ιδρυτής της Βαλεντίνος Τζέκας.

Η Ιωάννα Μπαλαφούτη από την Πυλιακή Γη ανέφερε πως η εταιρεία αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα, έχοντας πάντα κατά νου ότι «θέλαμε να μείνουμε στην Ελλάδα γιατί δεν θέλαμε να πετάξουμε όσα είχαμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά να αναδείξουμε τα καλώς κείμενα της χώρας και της περιοχής μας, του Ναυαρίνο». Η ίδια διέκρινε πως οι νέοι «δεν φεύγουν γιατί δεν υπάρχουν μόνο δουλειές, αλλά και επειδή έχει χαθεί η συνεκτικότητα της κοινωνίας, η αίσθηση της ασφάλειας, η αίσθηση του ανήκειν».

Ο Άγγελος Γκέτσης, που είχε εφεύρει στα 16 του χρόνια τα γυαλιά για τυφλούς P.E.ACE και διακρίθηκε παγκοσμίως από την Google, δήλωσε πως «δεν έχει σημασία από που προέρχεσαι ή ποιες είναι οι καταβολές σου. Πάντα μπορείς να βοηθήσεις. Εγώ αποφάσισα προσφέρω αυτά που μπορώ στα παιδιά στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχει σαν αντίληψη ότι πρέπει να πάρεις ένα πτυχίο και να βρεις μια σίγουρη δουλειά. Έχω δει παιδιά να σπουδάζουν για να φύγουν, ή να σπουδάζουν για να βρουν μια σίγουρη αποκατάσταση άσχετα από τις σπουδές τους. Το brain drain δεν σε χτυπά μετά τις σπουδές σου. Είναι μια άποψη που καλλιεργείται όταν σου λένε ‘αυτά μπορείς να κάνεις, δεν υπάρχουν νέες ιδέες, ακολούθα την πεπατημένη’. Αλλά ας μη βλέπουμε τον κόσμο σαν αυτό που είναι. Ας τον δούμε σαν αυτό που μπορούμε να τον κάνουμε».

 «Δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα, ούτε αναγκάζομαι. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Αρχικά με το να φύγω δεν σημαίνει ότι βλάπτω την χώρα μου. Ποτέ δεν είπα ότι δεν θα γυρίσω πίσω. Όμως θέλω να ασχοληθώ με τα θεωρητικά μαθηματικά. Υπάρχουν ελάχιστες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο πόσο μάλλον στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Κωτσόβολης.

Από την πλευρά του Reload Greece, η Έφη Κυρτάτα παρουσίασε ότι το σκεπτικό του οργανισμού είναι να μετατραπεί το brain drain σε brain gain. «’Πως μπορεί αυτή η γνώση να γυρίσει στην Ελλάδα;’ σε αυτό το ερώτημα προσπαθούμε να απαντήσουμε με κάθε μας δράση και να χτίσουμε μια κοινότητα που θα χτίζει και θα διατηρεί γέφυρες με την Ελλάδα», είπε.

Βίντεο:

 Οι δηλώσεις/παρεμβάσεις του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, ο οποίος παραβρέθηκε επίσης στην εκδήλωση: 

Dείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση: goo.gl/vDrAUt