29

Άλλη μια έντονη συνεδρίαση, αν και η ηπιότερη από τις τελευταίες, πραγματοποιήθκε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.

Οι κάμερες που τοποθετήθηκαν σε χώρο των γραφείων της ΔΕΥΑΞ στη Δημοτική Αγορά έγιναν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Διοίκησης και Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης τη Δευτέρα.

Νωρίτερα η Κοινωνία Δημοτών είχε καταγγείλει ότι έχουν τοποθετηθεί κάμερες που παρακολουθούν τους εργαζόμενους και ζητούσε να μάθει αν υπάρχουν αδειοδοτήσεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.  Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μαρίνος Σδρέβανος απάντησε ότι υπάρχουν άδειες και τις κατέθεσε στο Προεδρείο. ενώ σημείωσε ότι η χρήση καμερών γίνεται σε χώρους που δεν υπάρχει προσωπικό.

Ο Μανώλης Φανουράκης επανήλθε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι δεν πρόκειται για άδειες αλλά και την αίτηση που κατατέθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή ζητώντας να προσκομιστούν οι απαραίτητες άδειες. Παράλληλα, σημείωσε ότι η αίτηση αφορά μόνο στο Ταμείο της επιχείρησης ενώ υπάρχουν πολύ περισσότερες κάμερες. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ  επέμεινε ότι μόνο σε εκείνο το σημείο υπάρχουν κάμερες και ότι δεν απαιτείται άδεια αλλά μόνο γνωστοποίηση προς την Αρμόδια Αρχή, την οποία και κατέθεσε.

Αντιστροφή ρόλων για ΔΗΚΕΞ

Κατά, πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν η έγκριση της ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης όπου υπήρξε αντιστροφή ρόλων καθώς ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανώλης Φανουράκης ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης που είχε κλείσει βάσει του Καλλικράτη ενώ η πλειοψηφία, αν και τυπικό το ζήτημα,  αντιμετώπισε αδιάφορα το θέμα και αυτό δεν πέρασε με ψήφους 14 υπέρ και 16 λευκά.

Στη συζήτηση παραβρέθηκε ο ορκωτός εκκαθαριστής της ΔΗΚΕΞ  ενώ στην έναρξη της συζήτησης ο Μ. Φανουράκης, ανέφερε ότι η απόφαση που θα λάμβανε το Συμβούλιο ήταν προειλημμένη και είχε υπαγορευτεί από διάφορους κύκλους.

Από την πλευρά του ο Π. Λύρατζης είχε ζητήσει να αναβληθεί το θέμα και να του δοθούν κάποιες επιπλέον καταστάσεις προκειμένου να υπερψηφίσει, εισήγηση που δεν έγινε δεκτή από το σώμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Δήμου Ξάνθης για το 2018.