Η λογοδοσία του Νοσοκομείου Ξάνθης ενώπιον των φορέων έγινε σε πολύ διαφορετικό κλίμα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Όπως παρατήρησαν όλοι οι φορείς, ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης, τα χρόνια των μνημονίων συζητούσαν πως θα κρατήσουν ανοιχτό το Νοσοκομείου, πως θα κρατήσουν ανοιχτή μια κλινική, πως θα αποτρέψουν την υποβάθμιση σε Κέντρο Υγείας, όπως είχε προαναγγελθεί μάλιστα κάποτε.

Τώρα, πια η κατάσταση είναι διαφορετική όπως σημειώνουν, χωρίς βέβαια να λείπουν τα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το αν μια διοίκηση κάνει καλή ή κακή διαχείριση, η κατάσταση στην υγεία εξαρτάται πρωτίστως από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για τη νυν ή την πρώην διοίκηση και δεν ακούστηκε ποτέ κάτι αρνητικό ούτε τώρα, ούτε και πριν. Αλλά σε κεντρικό επίπεδο είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές και αντιστροφή μιας πορείας.

Ο δρόμος παραμένει μακρύς πάντως και το δυσάρεστο είναι ότι τα χρόνια που η υγεία αποδομήθηκε και χτυπήθηκε βάναυσα δημιουργήθηκαν κάποιες αρνητικές εξελίξεις που είναι μη αναστρέψιμες,Για αυτό και προέχει η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι πλέον αξιέπαινοι είναι όσοι στήριζαν το Νοσοκομείο και τότε αλλά και τώρα.

Mε έκπτωση 50% δημοπρατήθηκε τελικά το έργο του πρώτου τμήματος του κάθετου άξονα Ξάνθης – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Εκτός από μια ιστορική στιγμή, καθώς αναμένεται ολοκλήρωση μέσα σε 24 μήνες, είναι θετικό ότι το εκπτωτικό προϊόν, δηλαδή το ήμισυ των πόρων που είχαν δεσμευτεί μπορεί να διατεθεί για τη δημοπράτηση και επόμενου τμήματος.

Δεν είναι κάτι που γίνεται άμεσα αλλά είναι κάτι που συνηθίζεται και για το οποίο είχε μιλήσει ήδη πρόσφατα στη Μύκη ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.  Η σημασία του έργου είναι κεφαλαιώδης τόσο για το διακρατικό πεδίο όσο και για την καθημερινότητα των κατοίκων της Ορεινής, τους οποίους αφορά το 90% του δρόμου.