Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η διεξαγωγή της πρώτης ημερίδας: «ΒΑΡΗΚΟΙΑ ΚΩΦΩΣΗ» υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Δήμου Καβάλας και του Ιατρικού  Συλλόγου Καβάλας .

Πλήθος θεατών, με μεγαλύτερο ποσοστό ειδικών επιστημόνων (βρεφονηπιοκόμων, νηπιαγωγών δασκάλων ,λογοθεραπευτών νοσηλευτών και ιατρών) παρακολούθησαν την εκδήλωση  που ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου  Μητροπολίτη κ.κ. Στεφάνου , του αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλου,της Δημάρχου κας Τσανάκα, του  εκπροσώπου του ΔΣ του Γ.Ν .Καβάλας  κ. Γιώργου Τσακίρη και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Ξενοφώντα  Κροκίδη, ο οποίος και συντόνισε  υποδειγματικά την ημερίδα.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε  με τον διοργανωτή κ. Μιχάλη Μερκουρόπουλο να αφηγείται μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία με την ιδιότητα του ως ακοοπροθετιστής και εκπαιδευόμενος ακοολόγος.

  Η κα Ευδοξία Γεροστεργίου  Α΄ επιμελήτρια της ΩΡΛ κλινικής του ΓΝΚ αναφέρθηκε στη διάγνωση της βαρηκοΐας – κώφωσης αλλά και στον προληπτικό έλεγχο των νεογνών που πραγματοποιείται ανώδυνα, εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόστος στα πλαίσια του ΚΕΛΠΛΟ, τα τελευταία χρόνια, στο Ιατρείο Ακοής και Ιλίγγου στο νοσοκομείο Καβάλας. Ο κ. Γεώργιος Κυριαφίνης, παρουσίασε την εξέλιξη της τεχνολογίας στην αποκατάσταση της ακοής, τόσο με ακουστικά βαρηκοΐας όσο και με κοχλιακά εμφυτεύματα, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα είναι μεγαλύτερη όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα . Στη συνέχεια η κα Σοφία Αηδονά αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της λογοθεραπευτικής παρέμβασης στα παιδιά που φορούν ακουστικά και σύστησε στο κοινό την ομιλητική ακοομετρία. Ο κ. Πέτρος Σταγιόπουλος, με την ιδιότητα του σχολικού συμβούλου, παρουσίασε ένα πλάνο εφαρμογής που θα πρέπει να τηρείται στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς όταν ανάμεσα στους μαθητές υπάρχει βαρήκοο παιδί..

Στην στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε επισημάνθηκε ο υποχρεωτικός  έλεγχος ακοής στα νεογνά καθώς πλέον υπάρχει γέφυρα συνεργασίας της ΩΡΛ κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας με την  Α΄ΩΡΛ κλινική του Α.Π.Θ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με Διευθυντή τον καθηγητή κ. Ιωάννη Κωνσταντινίδη.

Η επιτυχημένη ημερίδα έκλεισε με υπενθύμιση από την κα Γεροστεργίου σε κάτι που ο εκπρόσωπος του Δ.Σ του Γ.Ν Καβάλας κ Τσακίρης  είχε αναφερθεί νωρίτερα, ότι δηλ το Νοσοκομείο Καβάλας σε  συνεργασία με τη πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγυης και Προσχολικής Αγωγής, κα Δρακονάκη καθώς και της Δημάρχου Καβάλας, θα πραγματοποιήσει δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακοής στα παιδιά των παιδικών σταθμών του Δήμου Καβάλας