Τα προβλήματα στο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν πολύ θετικές εξελίξεις για την περιοχή της ΑΜΘ. 

Η μετακίνηση των πτήσεων της Easyjet και άλλων low cost εταιριών στο αεροδρόμιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟς της Χρυσούπολης, είχε ως αποτέλεσμα να εκτελούνται καθημερινά απευθείας πτήσεις σε πολύ χαμηλές τιμές για διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς ενώ Ξανθιώτες και Καβαλιώτες, κυρίως,  φαίνεται να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για μερικές αποδράσεις στην Ευρώπη που κοστίζουν ακόμη και κάτω από 50 ευρώ το άτομο.

Η Easy Jet πετάει για Λονδίνο, Μάντσεστερ και Βερολίνο και μέχρι τις 5 Μαρτίου που θα βρίσκεται στην Καβάλα, οι πτήσεις είναι σχεδόν υπερπλήρεις. Επίσης η Eurowings πετάει για Στουτγκάρη, Ντίσελντορφ και Κολωνία και η Wizz Air για Κουταΐσι και Βουδαπέστη και τα δρομολόγια σχεδόν εξαντλημένα.

Η έλευση των εταιριών έχει πενταπλασιάσει την κίνηση στο αεροδρόμιο ενώ από το την Άνοιξη ανοίγει η τακτική γραμμή της TUI από τις Βρυξέλλες. Έτσι οι εταιρίες φαίνεται ότι ανανέωσαν το ενδιαφέρον για τις πτήσεις τους και το κοινό της περιοχής απολαμβάνει για λίγους μήνες τις φτηνές πτήσεις σε σημαντικούς προορισμούς, με ό,τι συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία.

Έτσι η προσέλκυση των low cost εταιριών φαίνεται ότι μπορεί να είναι ρεαλιστικός στόχος για το αεροδρόμιο σε ετήσια βάση αφού κοστίζουν φτηνότερα πτήσεις στη Βόρεια Ευρώπη από ότι μια πτήση για την Αθήνα των εθνικών αερομεταφορέων.