Yπερψηφίστηκε από τη Βουλή το Νομοσχέδιο για την κατάργηση της Σαρία με εντυπωσιακή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Σε βαθμό μάλιστα που ο Ν. Φίλης σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα συμφώνησε με τον Ε. Βενιζέλο ! Θετική η συναίνεση και το υψηλό επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Τελικά αυτό που φαινόταν γιγάντιο, ήταν τελικά πολύ απλό και θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης αντιπαρέβαλε το μισαλλόδοξο και υβριστικό λόγο της Χ.Α. με το νηφάλιο λόγο όλων αλλά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του Μουσταφά Μουσταφά λέγοντας ότι εκφράζει την “ψυχή της Αριστεράς” αναφερόμενος στο ιστορικό στέλεχος. Είναι μάλλον υποχρέωση για ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των μεταρρυθμίσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα

Μέσα σε λίγες μέρες οι πρώτες αιτήσεις για δωρεάν διελεύσεις στα διόδια του Ιάσμου, εγκρίθηκαν, οι κάτοχοι των ΙΧ αναρτήθηκαν στη σελίδα του Υπουργείου και τα οχήματα περνάνε δωρεάν από τα διόδια. Από άποψη ψηφιακής ετοιμότητας και, κυρίως, από άποψη πολιτική είναι μια θετική εξέλιξη.

Και όπως η κυβέρνηση δέχεται τη δικαιολογημένη κριτική γιατί στο Νότο αυξήθηκαν τιμές διοδίων έτσι πρέπει να δεχτεί και τα εύσημα για την απαλλαγή των κατοίων στις ακριτικές περιοχές. Πάντως ο αρμόδιος Υπουργός διέψευσε ότι αυτές δεν θα σταματήσουν όταν ξεκινήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια αλλά θα συνεχίσουν να ισχύουν για τις ίδιες διαδρομές στη Θράκη.

Στη νέα γέφυρα του ρέματος Αη-Γιώργη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ο αγιασμός των υδάτων στο Δαφνώνα Ξάνθης. Το ρέμα αποκόβει εδώ και έναν αιώνα, τον ομώνυμο οικισμό από το κέντρο του χωριού και δυσκόλευε την πρόσβαση, ειδικά για τους μαθητές περασμένων εποχών που πήγαιναν στο σχολείο το χειμώνα. Έτσι τα έξοδα για την ανέγερση της νέας γέφυρας ανέλαβε ο Δημ. Σύμβουλος Πάνος Ταρενίδης, που μεγάλωσε στη συγκεκριμένη γειτονιά. 

Στο εξής , στη νέα ξύλινη γέφυρα θα γίνεται η τελετή του αγιασμού των υδάτων ενώ ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ, το Σάββατο φρόντισε για τον εορτασμό αλλά και για τα δώρα στους νέους, αγόρια και κορίτσια,που αψήφησαν το κρύο και έπεσαν για το σταυρό, στον οικισμό της γενέτειράς του.

Έρχεται η ώρα των “Μακεδονομάχων” και της εθνικιστικής υστερίας. Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (που και σήμερα περιέχει τον όρο “Μακεδονία”) το επόμενο διάστημα θα εξελιχθεί σε πεδίο ανέξοδης ρητορείας για πολλούς που θα επιχειρήσουν να βγουν από την αφάνεια, αφού και το ίδιο το πρόβλημα φορτώθηκε στη χώρα για να χτιστούν καριέρες και να καλυφθεί μια πολιτική γκάφα. Στην ουσία, δεν υπάρχει κάποιος στον πλανήτη που να μην αποκαλεί ως “Μακεδονία” το γειτονικό κράτος και το ρεαλιστικό δίλημμα που καλείται να απαντήσει η χώρα είναι αν θα αποκαλείται έτσι ή με κάποια πιο σύνθετη ονομασία.

Οι “έμποροι” του πατριωτισμού εμφανίζονται για να καπηλευτούν νίκες  ή να χρεώσουν ήττες. Κυρίως για να πολεμούν ανύπαρκτους αντιπάλους, όπως ένα μικρό και ασήμαντο κρατίδιο που μετά βίας καταφέρνει να υφίσταται ακόμη, για οποίο έχουμε ξοδέψει τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο σε βάρος των πραγματικών εθνικών θεμάτων. Η ιστορία απέδειξε ότι όσο πιο γρήγορα και ρεαλιστικά αποφασίζει η χώρα σε τέτοια ζητήματα, τόσο πιο επωφελής είναι η λύση καθώς σήμερα θεωρείται επιτυχία η επανάληψη όσων μας πρόσφεραν πριν από 25 χρόνια…

Άλλωστε η ιστορία στην Ελλάδα έχει αποδείξει ότι για τα δεινά της χώρας ευθύνονται συνήθως όσοι υπερβάλλουν και αυτοπροβάλλονται ως σωτήρες. Κάποιοι τέτοιοι εθνικιστές προκάλεσαν όλες τις εθνικές τραγωδίες για να μην ξεχνιόμαστε. Αλλά π.χ. και για το παρωχημένο, γραφειοκρατικό και σπάταλο κράτος ευθύνονται ακριβώς αυτοί που επί 40 χρόνια συστήνονται ως “εκσυγχρονιστές” και “μεταρρυθμιστές” κατηγορώντας …το κράτος που έφτιαξαν.