Οι ομιλίες των μειονοτικών βουλευτών συζητήθηκαν ιδιαίτερα στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής την Τρίτη, που υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία στη μειονότητα της Θράκης. 

Στις ομιλίες τους οι 3 μειονοτικοί κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρθηκαν στις θέσεις της Αριστεράς για το θέμα της Σαρία και τη σύγκρουση του αστικού με το ισλαμικό δίκαιο, τη λάθος αντιμετώπιση της πολιτείας που θεώρησε ότι θα έχει οφέλη από την εφαρμογή της χωρίς να προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Μεταξύ άλλων, μίλησαν για υποκρισία και συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν από την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου μέχρι σήμερα, και άσκησαν κριτική στο νομοθέτημα των ιεροδιδασκάλων της κυβέρνησης Σαμαρά ενώ εξέφρασαν την άποψη ότι η πλήρης κατάργηση της Σαρία θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα, κάτι για το οποίο θα συνεχίσει να αγωνίζονται από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαράθεση προέκυψε μεταξύ του Μ. Μουσταφά και του Ιλχάν Αχμέτ για το θέμα του θεσμού των ιεροδιδασκάλων που καθιέρωσε η κυβέρνηση Σαμαρά αλλά είχε ξεκινήσει επί ημερών της Ντόρας Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ και του ίδιου ως  της ΝΔ βουλευτή. Ο Ι. Αχμέτ, βουλευτής της ΔΗΣΥ σήμερα πήρε το λόγο επί προσωπικού και υπεραμύνθηκε της αποστολής τους στα δημόσια σχολεία ενώ προηγουμένως είχε κάνει τη δική του τοποθέτηση στην ολομέλεια.

Όλη η συζήτηση στη Βουλή