Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, μετά από  τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, το απόγευμα της Τρίτης, το Νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του ιερού Ισλαμικού Νόμου στη Θράκη 

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, καταργείται για τη μειονότητα της Θράκης, η υποχρεωτική προσφυγή στο Μουφτή-Ιεροδίκη για υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου και μόνο εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το επιθυμούν και υπογράφουν ρητή ενυπόγραφη δήλωση, μπορούν να αποτανθούν στο Μουφτή. Με Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί η κυβέρνηση, θα καθοριστούν οι δικονομικοί κανόνες με τους οποίους θα αποφασίζουν οι Μουφτήδες, στις περιπτώσεις που κάποιοι προσφεύγουν στη δική τους δικαιοδοσία.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, μεταξύ Ύπουργών και Κυβερνητικών Εκπροσώπων, και οι μειονοτικοί βουλευτές σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συνεδρίαση της ολομέλειας. Από την κυβερνητική πλευρά αλλά και από την αντιπολίτευση αναφέρθηκε ότι ο νέος νόμος καθορίζει μια μεταβατική κατάσταση που πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη κατάργηση της Σαρία στην Ελλάδα και τη Θράκη . Από την πλευρά του ενώ από την κυβερνητική πτέρυγα χαιρετίστηκε η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και έγινε λόγος για σειρά άλλων παρεμβάσεων όπως στα νηπιαγωγεία των μειονοτικών οικισμών για την επίλυση προβλημάτων.

Βελτιώσεις σε δύο μήνες

Τροπολογία για την παρακολούθηση από το Μονομελές Πρωτοδικείο της τήρησης των ορίων της δικαιοδοσία του Μουφτή κατέθεσε ο Ε. Βενιζέλος. Ο Υπουργό Κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα ήθελε να αιφνιδιάσει  τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του πλαισίου και πρότεινε να συνεχιστεί η διαβούλευση και να έρθει στη Βουλή σε δύο μήνες οποιαδήποτε διορθωτική παρέμβαση για το νόμο.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, εξέφρασε τηδιαφωνία του με την εκλογή Μουφτή, υποστηρίζοντας πως η εκλογή από όλους τους μουσουλμάνους θα ήταν αντίθετη με τον τρόπο ορισμού των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών που δεν εκλέγονται από τους Έλληνες πολίτες.

Το νομοσχέδιο «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών” (Α΄182)» υπερψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από τη Χ.Α.

Διαβάστε ακόμη: H φωτο από την Ξάνθη που πόσταρε ο Τσίπρας μετά την κατάργηση της Σαρία