Νέα πολιτική ένταση αναμένεται να πυροδοτήσει η ενέργεια του Δήμου Ξάνθης να αναρτήσει στη Διαύγεια την απόφαση για την αγορά του Παιδικού Σταθμού της οδού Σάρδεων, παρότι στη συνεδρίαση της 11-12-17 , μετά από μεγάλη ένταση, ο Πρόεδρος φέρεται να είχε αναφέρει πως δεν επιτεύχθηκε η απόλυτη πλειοψηφία, που απαιτείται για την αγορά του ακινήτου,  ως “μοναδικού για τη συγκεκριμένη χρήση” σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Είχε προηγηθεί μεγάλη ένταση και διακοπή της συνεδρίασης καθώς η εισήγηση της πλειοψηφίας  είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 20 αντί για 21 ψήφους  στην ονομαστική ψηφοφορία και μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων είχε εμφανιστεί στην αίθουσα ο Σ. Ιγιαννίδης, δηλώνοντας ότι είχε απουσιάσει για λίγο και ήθελε να προσμετρηθεί η ψήφος του στις 21, γεγονός που είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης .

Οι λεπτομέρειες στη διατύπωση της απόφασης

Για το θέμα της καταμέτρησης της ψήφου του Σ. Ιγιαννίδη, η απόφαση αναφέρει:
“Γίνεται μνεία ότι ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Ιγιαννίδης ενώ ήταν παρόν κατά τη συζήτηση του θέματος κατά την ψηφοφορία ευρέθη εκτός αιθούσης και επανήλθε ακριβώς μετά την καταμέτρηση δηλώνοντας ότι ήταν έξω για προσωπικούς λόγους και ψηφίζει υπέρ.”

 

Για το θέμα της απόλυτης πλειοψηφίας, η απόφαση αναφέρει ότι λαμβάνεται “σύμφωνα με την απόφαση του 2016…. που λήφθηκε με την απόλυτη πλειοψηφία” κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί και ως εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης στη συνεδρίαση του 2016, που αν συμβεί αναμένεται ότι θα προκαλούσε ακόμη πιο έντονες αντιδράσεις από τους αντιπολιτευόμενους.

 

Αναμένονται εξελίξεις. Προσφυγές στη δικαιοσύνη;

Οι τρεις παρατάξεις που διαφώνησαν δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και πιθανές προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αν κρίνει κανείς από την ένταση που είχε επικρατήσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Δεκέμβρη. Εξάλλου φέρεται ότι έχει ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να παραχωρηθεί όλο το ηχητικό αρχείο της συνεδρίασης καθώς στα πρακτικά δεν εμφανίζεται η ερώτηση του Μ. Φανουράκη και η απάντηση της νομικής υπηρεσίας ότι για την αγορά απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, όπως αναφέρει στη συνέχεια ο Δήμαρχος απαντώντας σε σχετική αναφορά του Ν. Ανταμπούφη.

Παράλληλα, οι παρατάξεις αναμένεται τώρα να προσβάλλουν συνολικά τη διαδικασία καθώς η αρχική απόφαση του Δήμου ήταν για την αγορά του δύο ακινήτων, μαζί με το οικόπεδο που χρησιμεύει ως αυλή, ενώ όταν αποφασίστηκε η αγορά ήρθε προς ψήφιση μόνο το ένα ακίνητο, με τον επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών να ζητά τα πρακτικά των αποφάσεων του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας που φέρεται να έχει αποφασίσει για το θέμα.

Πως είχαν ψηφίσει στη συνεδρίαση

Υπέρ είχαν ψηφίσει η παράταξη της δημοτικής αρχής, οι παρατάξεις Τσιακίρογλου, Κολλάρου και οι Γουναρίδης-Μπεκήρογλου της παράταξης Μπαντάκ (έλειπε ο επικεφαλής που είχε αντίθετη άποψη) και κατά οι παρατάξεις Φανουράκη, Καμαρίδη, Ανταμπούφη ενώ είχε σημειωθεί “ανταρσία” στην παράταξη της πλειοψηφίας με απουσίες και λευκές ψήφους.

(Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε και γίνει στην επίμαχη συνεδρίαση)