Η Λαϊκή Ενότητα Ξάνθης, σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ αναφέρει:

Με αγωνία και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με το εργοστάσιο της πρώην συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ. Τα δικαστήρια απεφάνθησαν την πληρωμή προστίμου ύψους 38,2 εκατομμυρίων Ευρώ για ατασθαλίες των παλαιοτέρων διοικήσεων,πράγμα το οποίο έκανε τον ιδιοκτήτη της να κηρύξει αίτηση πτώχευσης,την οποία θα αποσύρει μόνο σε περίπτωση διαγραφής του προστίμου. Η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες και με την ποπ πρόσφατη απόφαση να αναστέλλει την αίτηση για κάποιο ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης,το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των 170 εργαζομένων είναι αισχρό και βρώμικο. Οι εργάτες αυτή τη στιγμή πιέζονται στη μέγγενη Σαββίδη και ελληνικού κράτους,με άμεσο κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο μέσα στις γιορτές. Η ΣΕΚΑΠ αποτελούσε τον πνεύμονα της περιοχής της Ξάνθης λόγω του καπνοπαραγωγικού χαρακτήρα της περιοχής,και τα τερτίπια των κυβερνήσεων με δοτές διοικήσεις και επιχειρηματίες,και οι οικονομικές ατασθαλείες των διοικήσεων αυτών,την οδήγησαν στην πώληση και τη μετατροπή της από ένα συνεταιριστικό εργοστάσιο,σε μία καπιταλιστική επιχείρηση ενός “ευνοούμενου” των κυβερνήσεων.

Ως Λαϊκή Ενότητα δεν διαλέγουμε πλευρά με τον “καλό” Σαββίδη ή με την “καλή ” δικαιοσύνη. Ούτε ο μεν ούτε οι δε μαζί με όλο το πολιτικό σκηνικό καταλαβαίνουν το άγχος του κόσμου της εγασίας. Καλούμε να βρεθεί άμεσα μία λύση στο θέμα,καθώς και την παρέμβαση της δικαιοσύνης ώστε να λογοδοτήσει ο νύν ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ, καθώς και οι προηγούμενες διοικήσεις,και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον ξεπεσμό του εργοστασίου. Σαν Λαϊκή Ενότητα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε υπέρ των συμφερόντων του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας, στην κατεύθυνση της ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας, της λαϊκής  ανεξαρτησίας, της ρήξες με ΕΕ- ευρώ-ΝΑΤΟ-χρέος ώστε ο λαός να κάνει κουμάντο στον τόπο του και τα εργοστάσια να ανήκουν με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στο λαό.

Δε πρέπει να αφήσουμε άλλο ένα συνεταιριστικό εργοστάσιο της περιοχής να κλείσει,οδηγώντας τον τόπο σε μαρασμό και τους εργαζομένους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Καμία παραγωγική μονάδα να μην κλείσει. Κανένας εργαζόμενος στο δρόμο.

Η Ταξική Πορεία Ξάνθης στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας βρίσκονται για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ. Σε μια περίοδο ολομέτωπης επίθεσης του συστήματος, όπου η φτώχεια και η ανεργία πάνε χέρι-χέρι με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι 170 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ζουν ακόμη μια φορά το χειρότερο εφιάλτη.

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που αγωνιζόταν ενάντια στις ατομικές συμβάσεις, τη μείωση των μισθών, τις «εθελούσιες εξόδους» και τις απειλές για απολύσεις από τον τότε «σωτήρα» Ι. Σαββίδη, που μέσα από σκανδαλώδεις διαδικασίες και διαγραφές χρεών απέκτησε την καπνοβιομηχανία της πόλης μας.

Σήμερα απειλούνται να εισπράξουν το οδυνηρό (μόνο γι’ αυτούς φυσικά και όχι για τα αφεντικά τους) αποτέλεσμα ενός οικονομικού και πολιτικού ανταγωνισμού, που εκφράζεται με πρόστιμα, δικαστικές αποφάσεις, «φωτογραφικές» τροπολογίες, εκβιασμούς πτώχευσης και πολιτική διαπλοκή. Ενός ανταγωνισμού καθόλου άσχετου με ότι βλέπουμε να εξελίσσεται γύρω από τον έλεγχο τηλεοπτικών καναλιών, εφημερίδων, ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά και το ξεπούλημα των «ασημικών» της χώρας (όπως το λιμάνι Θεσσαλονίκης). Ενός ανταγωνισμού, του οποίου οι άκρες (ή οι απαρχές) ακουμπούν ιμπεριαλιστικούς παράγοντες και συμφέροντα.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τους εργαζόμενους και το «μέλλον της περιοχής», δεν μπορούν να κρύψουν την ενοχή τους για το «έγκλημα που γίνεται». Είναι αυτοί που υπηρετούν πιστά το σύστημα της εκμετάλλευσης και της ασυδοσίας του κεφαλαίου, που έχει ερημώσει τη χώρα και την περιοχή. Είναι αυτοί που με τις πολιτικές τους έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε απλά εργαλεία των εργοδοτών. Είναι αυτοί που «ευαγγελίζονται μια ανάπτυξη» βασισμένη στον εργασιακό μεσαίωνα και στην ιμπεριαλιστική υποτέλεια.

Η πάλη ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, η πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, γενικά, αλλά και συγκεκριμένα στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική πρέπει να έχει ταξικό πρόσημο και στόχο. Ενάντια στο κεφάλαιο, την εργοδοσία και στους πολιτικούς τους εκφραστές. Μακριά από ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και εκβιασμούς, χωρίς αυταπάτες για στήριξη σε αστικούς θεσμούς και παράγοντες.

Αυτό το δρόμο έχουν να διαβούν οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ, σ’ αυτό το δρόμο πρέπει να βρουν συμμάχους και συναγωνιστές όλους τους εργαζόμενους της περιοχής μας. Η Ταξική Πορεία εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ και απαιτεί: