Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρία δρομολογεί την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η κατάσταση . Ήδη προσανατολίζεται στη διαδικασία αναγκαστικής πτώευσης ενώ ορίστηκε νέος Γενικός Διευθυντής ο Σταύρος Παπασπύρου

Η σχετική ανακοίνωση:

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο, ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας.

Ήδη από σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό – Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου. Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης.

Στην Κομοτηνή αύριο οι εργαζόμενοι

Παράλλλα, μαζική κάθοδο στην Κομοτηνή προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ την Παρασκευή, οπότε και συζητείται στα δικαστήρια η αίτηση αναστολής εκτέλεσης του τελωνειακού προστίμου σε βάρος της εταιρίας για την υπόθεση λαθρεμπορίας του 2008. 

Με την κίνηση αυτή η εταιρία επιχειρεί να πάρει προσωρινή “ανάσα” από την πίεση που έχει δημιουργήσει το μπλοκάρισμα του τελωνείου Ξάνθης, λόγω των εγγυητικών επιστολών, ως απόρροια της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επικύρωσε το επίμαχο πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν με την παρουσία τους αυτή την προσπάθεια της διοίκησης, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να προσβάλει και την κύρια απόφαση στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο.

Ανακοίνωση του συνεταιρισμού εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ

Στο μεταξύ  ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος Νίκος Παπαβασιλείου, εξέδωσε ο συνεταιρισμός των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, κάτοχος ποσοστού μετοχών της εταιρίας, που αναφέρει:

Ο Συνεταιρισμός μας, είναι, στην ουσία, ο μοναδικός ενεργός μέτοχος της ΣΕΚΑΠ, εκτός της βασικής μετόχου επιχειρηματικών ενδιαφερόντων του κ.Ιβάν Σαββίδη, που αυτή τη στιγμή συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

      Είμαστε ένας μέτοχος που, δυστυχώς, με επιλογή της μεγαλομετόχου εταιρείας, κρατηθήκαμε μακριά από κάθε σοβαρή εξέλιξη της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση, με στέρηση της συμμετοχής μας με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για τη προάσπιση του μετοχικού μας συμφέροντος.

     Όμως την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, σαν πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία.

    Δεν μας ενδιαφέρει αν οι σημερινές εξελίξεις είναι αθέτηση συμφωνηθέντων ή έλλειψη σωστής επιχειρηματικής πρόβλεψης.

    Εμείς είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών

  • Τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ.
  • Τη διατήρησή της στην ακριτική περιοχή της Ξάνθης, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.
  • Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με το υφιστάμενο και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό της.
  • Την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της ΣΕΚΑΠ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας