Πέθανε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του Αλέξανδρου Μπαλτατζή και συνέγραψε τη βιογραφία του συνεταιριστή ηγέτη με τίτλο “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ”

Είχε γεννηθεί τον Ιούνιο του 1938 στη Θεσσαλονίκη. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1956 στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Αθήνα (“Το Βήμα”, “Τα Νέα”, “Ταχυδρόμος”, “Πρωινή Ελευθεροτυπία”). Υπήρξε σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”.

Συνεργάστηκε με το συνεταιριστικό κίνημα και ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής του ανέθεσε το 1981 την οργάνωση και τη γενική διεύθυνση της Συνεταιριστικής Διαφημιστικής Α.Ε. (ΣΥΝΕ.ΔΙΑ. Α.Ε.), από την οποία αποχώρησε το 1987.

Κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας εκτοπίστηκε για τρία χρόνια (1968-70) ως «επικίνδυνος διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν». Στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από το Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούλιο του 1965, υπήρξε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, ενώ στις δύο πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1989, διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ και παρουσιαστής της εκπομπής πολιτικού διαλόγου “Μ’ Aνοιχτά Xαρτιά”

Υπήρξε  υποψήφιος βουλευτής με την “Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις” στις εκλογές του 1974 και του 1977.  ‘Εχει γράψει επισης τα Βιβλία: “Γεώργιος Παπανδρέου: οι τελευταίες 561 μέρες του” (σε συνεργασία με τους Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο και Γιάννη Φάτση), “Επιγραμματικά και αμίμητα του Γ. Παπανδρέου” (σε συνεργασία με τον Γιάννη Φάτση), “Εκλογές 1989”, “Αν τρελαθεί ο αυτοκράτορας” (εκδόσεις Α.Α. Λιβ

Τη θλίψη του για το θάνατο εξέφρασε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σημειώνοντας πως «υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και ιδιαίτερα ικανός πολιτικός αναλυτής. Προσέγγιζε την επικαιρότητα με διεισδυτική ματιά αλλά και ψυχραιμία.

»Εργάστηκε πάντοτε με σεβασμό στη δεοντολογία και αφήνει το δικό του προσωπικό στίγμα ως παρακαταθήκη για τους νεώτερους δημοσιογράφους. Υπήρξε δάσκαλος για πολλούς και θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση διευκρινίζει ότι η κηδεία του Βίκτωρα Νέτα θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

άνη).