Με την κατάρα του Last Christmas να καταδιώκει τους ήχους των Χριστουγέννων κάθε χρόνο, το xanthi2.gr επιχειρεί να υπενθυμίσει μια σειρά από τραγούδια Ποπ και Ροκ, που όχι μόνο αναφέρονται στα Χριστούγεννα αλλά έχουν κατακτήσει ξεχωριστή θέση στην ανθολογία της μουσικής και όχι μόνο των γιορτών. 

Το πλέον θρυλικό όλων, πάντα επίκαιρο και αντίστοιχο του μεγέθους του Τζων Λένον είναι το Happy Christmas- War is over μαζί με τη Γιόκο Όνο. Όχι μόνο γιατί είναι η πιο όμορφη από τις μελωδίες που έχουν γραφτεί αλλά και γιατί ακολουθεί το ιδεολογικό και φιλειρηνικό στίγμα του μεγάλου μουσικού, στα πιο σημαντικά βήματα της καριέρας του. Κυκλοφόρησε το 1972 στην έκρηξη του αντιπολεμικού κινήματος.

Το 1984 στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Bob Geldof για τη στήριξη της Αφρικής, προέκυψε η πρωτοβουλία των Βρετανών μουσικών του “Band Aid”, σε ένα κομμάτι που θεωρείται κατά πολύ καλύτερο του αντίστοιχου των USA For Africa και με πολύ αυθεντικό βρετανικό ήχο. Το Do the Know it’s christmas ξεχωρίζει για τη συμμετοχή των U2, του Paul Young, του Sting, των Genesis, των Duran Duran, του Boy George αλλά και των …Wham.

Τον τόνο βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες δίνει το ισπανόφωνο και αγγλόφωνο Feliz Navidad με μόλις δύο στίχους στην κάθε γλώσσα, από τον θρυλικό πορτορικανό Jose Feliciano, από το μακρινό 1970.

https://youtu.be/XwRIBpw7EwU

Σημαντικό και πολύ τρυφερό, έχει καταγράψει τη δική του διαδρομή το Driving Home for Christmas  του Chris Rea με εκατομμύρια προβολές τα τελευταία χρόνια, στο ύφος του γνωστού καλλιτέχνη, γραμμένο 30 χρόνια πριν.

Ένα από τα άγνωστα αλλά πολύ σημαντικά χριστουγεννιάτικα αυτό των Queen με τίτλο “Τhank God it’s christmas”, που ακολουθεί το ύφος του θρυλικού συγκροτήματος και του Freddie Mercury

Οι πιο νέες γενιές βέβαια, γνωρίζουν αρκετά το All i want from Crhistmas is you της αμερικανίδας Mariah Carey με τον απίστευτο αριθμό των 375 εκατ. προβολών στο Youtube

To 2014 το Do they know it’s Christmas επανήλθε σε νέα version από τα σύγχρονα αστέρια της βρετανικής και αυστραλιανής μουσικής και συνδετικό κρίκο τον Bono των U2

Xριστουγεννιάτικο τραγούδι σε ύφος Disco έχουν κάνει και οι πασίγνωστοι τις δεκαετίες του ’70 και ’80 Boney M

https://youtu.be/hxm1FlLSfe4

Tέλος, στην ανθολογία των ημερών ίσως να έπρεπε να περιληφθεί το πασίγνωστο New Years Day, των U2 από το 1983. Ένας από τους “ύμνους” των οπαδών του new wave που έφερε σε επαφή τους ιρλανδούς σταρ με το παγκόσμιο κοινό και είναι γραμμένο για το συνδικάτο “Αλληλεγγύη” της Πολωνίας.