Τη διαβεβαίωση ότι η απαλλαγή των κατοίκων στη Θράκη από τα διόδια της Εγνατίας Οδού θα ισχύει όσο ο δρόμος θα συνεχίσει να ανήκει στο Δημόσιο εξέφρασε, μιλώντας από την Ξάνθη, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτή θα παραμείνει και μετά την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου ενώ εξήγηση την ηλεκτρονική διαδικασία που ξεκίνησε ήδη για την απαλλαγή των μονίμων κατοίκων. 

Όπως είπε: “Δεν είμαστε ενάντια στην ύπαρξη διοδίων και είναι μεγάλος λαϊκισμός αυτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να θεσμοθετούν τα διόδια και να τα αφήνουν για τους επόμενους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών, ΑΜΕΑ και άνεργοι αλλά και οι ακριτικοί νομοί όπως αυτοί της Θράκης  δεν  πρέπει να στηριχθούν και να απαλλάσσονται από την καταβολή των διοδίων.”

Όπως είπε είναι η πρώτη φορά που βγήκε η υπουργική απόφαση και το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε την επόμενη μέρα. Η κατάθεση και η διασταύρωση των στοιχείων ηλεκτρονικά από το Υπουργείο απαλλάσσει τους πολίτες από τη γραφειοκρατία και στη συνέχεια η Εγνατία θα τους παραχωρήσει δωρεάν διέλευση.

Όπως είπε “η απαλλαγή θα ισχύσει μέχρι την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Εύχομαι το ΤΑΙΠΕΔ και οι μελετητές του να προβλέψουν τις ίδιες εξαιρέσεις όταν παραχωρηθεί ο δρόμος.” Τέλος για τα αναλογικά διόδια, αντί των μετωπικών σταθμών είπε: “Το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα είναι ένα σύστημα που θα έχει δικαιότερη, συνολικά χρέωση, για το οποίο οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα προκηρύξουν σύντομα το διαγωνισμό”