Ανακοίνωση για την κατάσταση στην Παιδεία τοπικά και πανελλαδικά ςξέδωσε η Νεολαία της ΛΑΕ Ξάνθης.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η πολιτική που ακολουθούν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις βάζουν στο στόχαστρο τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και ειδικά τις παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές. Η συνθήκη αυτή έχει αποψιλώσει τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων και τα κονδύλια που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, η οποία επιδιώκεται να καλυφθεί μέσα από τους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας των ιδρυμάτων και όχι από προϋπολογισμούς του υπουργείου.

Η πολιτική λιτότητας και περικοπών που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως άξιος συνεχιστής των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν έχει αφήσει ανέγγιχτη την εκπαίδευση. Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχει δημιουργήσει προβλήματα ζωτικής λειτουργίας, ενώ έχει οδηγήσει στην πλήρη ανεπάρκεια των φοιτητικών παροχών με πιο πρόσφατο και έντονο χτύπημα το κλείσιμο των λεσχών.

Στην πόλη της Ξάνθης οι συνθήκες είναι εκρηκτικές, αφού εδώ και τέσσερις εβδομάδες οι φοιτητικές λέσχες που διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι κλειστές, μέσα σε αυτές και η λέσχη των εστιών Ξάνθης.  Επιπρόσθετα, επιχειρείται η μεταφορά του τμήματος Αρχιτεκτονικής, από το πλήρως ακατάλληλο κτήριο που στεγάζεται τώρα (αιτία για μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών/τριων αρχιτεκτονικής πριν μερικά χρόνια), σε ένα αντίστοιχα ακατάλληλο κτήριο, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως αναγνωστήριο ολόκληρης της Πολυτεχνικής σχολής. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής, ενώ για χρόνια λειτουργούσε και ως χώρος στέγασης πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που πλέον δεν θα στεγάζονται.

Απέναντι στα παραπάνω, αλλά και στο νόμο Γαβρόγλου που προωθεί η κυβέρνηση, ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης απάντησε με δυναμικές κινητοποιήσεις. Μέσα από μαζικοτατες γενικές συνελεύσεις προχώρησε σε κατάληψη διαρκείας της πολυτεχνικής σχολής, πορείες στην πόλη, παράσταση διαμαρτυρίας στην Σύγκλητο και διάφορες δράσεις κοινοποίησης των αιτημάτων του. Ο  αγώνας των φοιτητών της Ξάνθης για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για ανθρώπινους όρους σπουδών, για μια ζωή με αξιοπρέπεια είναι δίκαιος και πρέπει να στηριχθεί από ολόκληρη τη νεολαία και το λαό.