“Κάποιοι λένε ότι το βήμα αυτό είναι μικρό, αλλά αν ήταν τόσο ασήμαντο γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια;” διερωτήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, όπου ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η συζήτηση και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Νομοσχέδιο του Υπουργείου για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία στη Θράκη. Ο υπουργός χαρακτήρισε το νέο νόμο “αυτόνοητο βήμα ισονομίας και δημοκρατίας μέσα σε ένα πλαίσιο περίπλοκο, με πλήρη σεβασμό της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας μας”. 

Πέρασαν πόλλά χρόνια μέχρι να γίνει αυτή η αλλαγή και λόγω της καθυστέρησης, δημιουργήθηκαν σκληροί πυρήνες αντίθεσης, είπε ο Κ. Γαβρόγλου προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα όποτε η συζήτηση αφορά μειονότητες, η πολιτική τάξη χάνει την ψυχραιμία της. “Είνα ένα βήμα και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα μέσα σε ένα συναινετικό πλαίσιο, όπως τώρα”, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι ο νόμος είναι το πρώτο βήμα και πρέπει να ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα στα μειονοτικά θέματα ένα έκανε ειδική μνεία στο θέμα των 6 πιλοτικών νηπιαγωγείων σε μειονοτικούς οικισμούς, που ξεκινούν τη νέα χρονιά στη Θράκη με την πιλοτική εισαγωγή της γλώσας στήριξης στην προσχολική αγωγή. “Είναι μια βαθιά τομή στην εκπαίδευση που μόνο καλό θα κάνει στους πληθυσμούς και ελπίζω και εκεί να υποστηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία” είπε ο Κώστας Γαβρόγλου .

Το νομοσχέδιο αναμένεται στην ολομέλεια με τη στήριξη που εξέφρασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ ενώ επιφυλάχθηκε η Ενωση Κεντρώων.

Φόρος τιμής Φίλη σε Μητσοτάκη-Αρσένη-Γ. Παπανδρέου

Ενδιαφέρον προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Νίκου Φίλη για το θέμα της Σαρία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν μιλήσει για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέλησε να εξάρει τις αποφάσεις που θεωρεί κομβικές για την ενσωμάτωση της μειονότητας στην ελληνική κοινωνία. Χαρακτήρισε ιστορική την παρέμβαση Μητσοτάκη για την ισονομία-ισοπολιτεία, εξήρε επίσης την ενέργεια του Γεράσιμου Αρσένη που έριξε τις “μπάρες” στην ορεινή Ξάνθη αλλά και την ποσόστωση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θεσμοθέτησε ως Υπουργός Παιδείας ο Γιώργος Παπανδρέου. Εξάλλου επεσήμανε ως σημαντική και την ίδρυση του Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ, παρά τις αντιδράσεις σκοταδιστικών κύκλων.

“Είναι αποκλειστικό ζήτημα της ελληνικής πολιτείας και δεν σχετίζεται με τη Συνθήκη της Λωζάνης” είπε για την για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία ο Νίκος Φίλης και σημείωσε ότι η ψηφιση του νόμου δεν σημαίνει ότι  πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι πρέπει να προχωρήσει και το θέμα της ανάδειξης Μουφτή από κάποιο ειδικό σώμα με μια συναινετική διαδικασία. ” Όχι απευθείας εκλογή, μπορούμε να ακολούθησε πολλά μοντέλα συνεναιτικής επιλογής” είπε ο Νίκος Φίλης που μιλησε χωρίς περιστροφές και για το θέμα των Βακουφικών Επιτροπών.

Να ανοίξει το θέμα των Βακουφίων

“Το θέμα των Βακουφίων πρέπει να επιλυθεί με την εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς έχουν γίνει σκάνδαλα επί σκανδάλων με τις επιτροπές. Πρέπει να δωθεί μια μάχη για δημοκρατία στη Θράκη που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία.” είπε ο Νίκος Φίλης.

Μουσταφά Μουσταφά: Υλοποιούνται πάγιες θέσεις της Αριστεράς

Από το 1974 οι πάγιες θέσεις της Αριστεράς για το χωρισμό κράτους Εκκλησίας, ίσχυαν και για τη μειονότητα, ήταν υπέρ της αποψίλωσης των δικαστικών αρμοδιοτήτων και υπέρ μιας συναινετικής δικαδικασίας για την ανάδειξη μουφτή, μόνο για θρησκευτικές υποθέσεις, είπε ο Βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά.

Ο Βουλευτής Ροδόπης διαφώνησε κάθετα με όσους βάζουν τα ζητήματα της μειονότητας σε διμερείς διαφορές και ισορροπίες, καθώς είναι ένα σοβαρό εσωτερικο ζήτημα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ιστορική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη πριν από 25 χρόνια ήταν αποτέλεσμα σύγκλισης των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, αποτίοντας φόρο τιμής στο Λεωνίδα Κύρκο για τη σημαντική συνεισφορά του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς στο μνημόνιο που συνέταξε η κυβέρνηση Ζολώτα.

Την επιφύλαξή της ΝΔ για το θέμα της ανάδειξης των Μουφτήδων, εξέφρασε ο Γιάννης Ανδιρανός της ΝΔ, όπως και ο Α. Λοβέρδος της ΔΗΣΥ

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς όπως Χαλήλ Μουσταφά, µέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου, ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου και ο Σπυρίδων Τσαντίνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αστικού Δικονοµικού Δικαίου του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, ο Μεµέτ Μουσταφά, εκπρόσωπος του Σωµατείου Ιεροδιδασκάλων Ισλαµικής Θρησκείας Θράκης.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής.