Μεγάλος ο θόρυβος που έγινε τις τελευταίες μέρες για το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η ανακοίνωση της ΝΔ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και η κριτική στην εξουσία είναι απολύτως θεμιτή και επιβάλλεται. Αλλά συμβαίνει αυτή η κριτική να έρχεται σε αντίθεση με την κεντρική γραμμή του κόμματος και προκαλεί εντύπωση. 

Για την ακρίβεια, η ηγεσία της ΝΔ ήταν αυτή που είχε ξεσηκώσει θύελλα εναντίον της κυβέρνησης την οποία κατηγορούσε για φωτογραφική τροπολογία ώστε να εξυπηρετήσει τον Ιβάν Σαββίδη και να διαγραφεί το πρόστιμο ενώ η ΝΟΔΕ κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή ακριβώς η τροπολογία δεν ήταν φωτογραφική ώστε να συμπεριλάβει τη ΣΕΚΑΠ. Και επειδή εδώ ισχύει το ερώτημα “με μας ή με τους άλλους” και το θέμα είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία, το μεγάλο λάθος μάλλον η ηγεσία της ΝΔ το έχει καταγράψει…

Μεγάλη η συζήτηση τις τελευταίες μέρες για το περιβόητο έγγραφο της Εισαγγελίας Ροδόπης προς το ΔΠΘ για τον όρο “τουρκική μειονότητα”. Φυσικά χρειάζεται νηφαλιότητητα αν και πολλοί  προσπάθησαν να “κουκουλώσουν” την υπόθεση  και ίσως δικαιολογημένα γιατί το περιστατικό απελευθέρωσε δυνάμεις που αυτολογοκρίθηκαν για πολύ καιρό στη Θράκη για πολύ σοβαρά ζητήματα. Δεν χρειάζονται ούτε κορώνες, ούτε υπερβολές, ούτε προσωπικές επιθέσεις.

Το ζήτημα είναι ότι η Δικαιοσύνη εμφανίζεται να σύρεται πίσω από μια μήνυση της Χ.Α. και σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη σε βάρος του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ (ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τον τρόπο που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της μειονότητας ή τον σκοπό του) θα φέρει τη χώρα και τη δικαιοσύνη έκθετη σε διεθνές επίπεδο. Το καλό σενάριο είναι ότι η δίωξη καθοδηγήθηκε από κάποια επικίνδυνη ιδεοληψία. Το κακό σενάριο είναι ότι η δικαιοσύνη βαδίζει χέρι-χέρι με τους νεοναζι και την ακροδεξιά στη Θράκη, ως μηχανισμός του βαθέως κράτους.

Πολύ μεγάλη το ενδιαφέρον και η προσέλευση στην εκδήλωση της ΕΕΔΑ στην Ξάνθη την Παρασκευή. Το ενδιαφέρον εστιάζεται φυσικά στην πρόσφατη ρύθμιση για τη Σαρία αν και λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε φροντίσεΙ να ανοίξει και το ζήτημα της εκλογής. Πάντως αυτό ανάγεται στο μέλλον και με πολύ συγκεκριμένους όρους. Άλλωστε κάποιοι τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να δημιουργήσουν οιονεί εκλεκτορικό σώμα, θεωρώντας ότι θα μπορούν έμμεσα να χειραγωγήσουν την εκλογή και να διαιωνίσουν το υφιστάμενο καθεστώς. Βασίζεται μάλλον σε μια τελεολογική αντίληψη που συνήθως καταρρίπτει η πραγματικότητα.

Όσον αφορά στη Σαρία, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για τον τρόπο κατάργησης. Η συντηρητική άποψη λέει ότι πρέπει να παραμείνει η επιλογή του Μουφτή, υπονοώντας ότι ίσως περισωθεί ο αναχρονιστικός θεσμός και με την ελπίδα να διατηρηθεί ο πλήρης κρατικός έλεγχος των βακουφικών περιουσιών. Η προοδευτική αντίληψη λέει ότι πρέπει να διατηρηθεί η επιλογή για να επέλθει η de facto κατάργηση από την κοινωνία στη βάση της κοινωνικής δυναμικής. Η πιο ριζοσπαστική αντίληψη, που ίσως δεν λαμβάνει υπόψη τους τρέχοντες συσχετισμούς, είναι υπέρ της άμεσης και πλήρους κατάργησης.

Αξιοπρόσεκτη η επισήμανση της Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, Συμβολαιογράφου από την Κομοτηνή και συζύγου του πρώην Υπουργού Γιώργου Πεταλωτή στη διάρκεια της συζήτησης: Όπως είπε χαίρεται ιδιαίτερα για τη νέα γενιά των επιστημόνων της μειονότητας και την μεγάλη συμμετοχή τους στο νομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, λέγοντας ότι αποδεικνύει πόσο θετική ήταν για την κοινωνία της Θράκης η ποσόστωση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς θα προσθέταμε ότι αυτή ακριβώς η επιτυχία και ενσωμάτωση είναι η αιτία που όλοι οι ακραίοι φωνάζουν για την κατάργησή της…