Τον απολογισμό της πρώτης περιόδου Διοίκησης του Νοσοκομείου Ξάνθης και τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά παρουσίασε στο προσωπικό του Νοσοκομείου και τα ΜΜΕ ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Αχιλλέας Γερόπουλος.

Στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, παρουσία και μελών του Δ.Σ., εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της λειτουργίας που έχει σήμερα το Νοσοκομείο, δεδομένων των συνθηκών, το υψηλό επίπεδο συνεργασίας στη Διοίκηση και το προσωπικό, το οποίο ευχαρίστησε ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις που προγραμματίζονται σε επίπεδο τμημάτων, υποδομών, δράσεων και πρωτοβουλιών καθώς και την οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου.

Μεταξύ άλλων, ο Διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά ραντεβού που συνεχίζουν να λειτουργούν εύρυθμα αλλά και την ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων, μια καινοτομία που έχει ξεκινήσει στην υγεία και κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία της ιατρικής υπηρεσίας, όπως ανέφερε ο Διοικητής.

Αποχωρούν οι εργολάβοι, αναλαμβάνουν συμβασιούχοι

Μεγάλο βάρος έδωσε στο ζήτημα της αντικατάστασης των Εργολάβων με προσωπικό του Νοσοκομείου που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων, τη βελτίωση των υπηρεσιών και την αύξηση των αποδοχών για τους εργαζόμενους. Είτε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων είτε με σταδιακές προκηρύξεις οι εργολάβοι καθαριότητας,, σίτισης και φύλαξης αποχωρούν και τις υπηρεσίες παρέχουν εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις μετά από σχετικές προκηρύξεις, ανέφερε.

Όσον αφορά τη στελέχωση ανέφερε ότι προφανώς τα προβλήματα υπάρχουν αλλά έστω και εν μέσω κρίσης το Νοσοκομείο έχει πάρει 34 γιατρούς, επικουρικούς και μόνιμους, από το 2016 μέχρι σήμερα. Οι προσλήψεις του επόμενου διαστήματος σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εστιάζονται στην αυτόνομη λειτουργία των Επειγόντων Περιστατικών, που είναι μια καινοτομία αλλά και σε άλλες κλινικές και τομείς. Μάλιστα ανέφερε ότι πλέον το Νοσοκομείο μπορεί να συμβάλλεται κατ αποκοπή με διάφορους επαγγελματίες υγείας ή σπάνιες ιατρικές ειδικότητες με “μπλοκάκι” ώστε να αυξηθεί η ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών. Σε αναμονή από την προκήρυξη 7Κ/2017 είναι μια σειρά από εργαζόμενους.

Στις παρατηρήσεις του επέμεινε στην προτροπή του στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ των τμημάτων του Νοσοκομείου και την οργάνωση των υπηρεσιών, ζητήματα που το Υπουργείο Υγείας δίνει μεγάλη βαρύτητα. Στις επόμενες δράσεις, όπως είπε, είναι η εγκατάσταση ενός νέου συστήματος μέσω του οποίου τα δεδομένα κάθε ιατρικού φακέλου θα είναι προσβάσιμα σε όλα τα τμήματα. Εξάλλου, σημείωσε ότι το Νοσοκομείο θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού μέσω του taxisnet

Νέες δομές και υποδομές

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση και το αποθεματικό. “Το μοναδικό Νοσοκομείο της Υγειονομικής Περιφέρειας που παρουσιάζει αυτή την εικόνα ” όπως είπε κάτι που είναι συνάρτηση διαχείρισης και εσόδων ενώ το Νοσοκομείο προετοιμάζει μια πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στις υποδομές που ξεκίνησαν ή προκηρύσσονται είναι οι βελτιώσεις στα Επείγοντα, το ΚΕΦΙΑΠ, τα πυροσβεστικά, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και άλλους διαγωνισμούς για εργαστήρια κ.α. Παράλληλα εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνεργασία με την 4η ΥΠΕ και τόνισε ότι έχουν ήδη εγκριθεί μια σειρά προτάσεις.

Μίλησε για σημαντικά οργανωτικά που έγιναν πριν αναλάβει και θεωρεί σημαντικά αλλά επίσης εξήρε τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, όπως και τους φορείς της περιοχής που συνδράμουν το Ίδρυμα. Ταυτόχρονα υπάρχουν συνέργειες με τα Νοσοκομεία της περιοχής όπως για παράδειγμα τη χρήση κοινού ιατρικού φακέλου που προετοιμάζουν τα Νοσοκομεία Ξάνθης και Καβάλας, πρωτοβουλία που θα επεκταθεί σε όλη την περιφέρεια. Εξάλλου από το Νοσοκομείο ξεκινά τμήμα Κατ’ οίκον νοσηλείας, που θα είναι επίσης καινοτομία.

Ως προς τους στόχους για την επόμενη χρονιά αναφέρθηκε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Καρδιολογική Κλινική, όπου τα προβλήματα του παρελθόντος είναι παρελθόν, διαθέτει 5 γιατρούς και αναμένει ένα 6ο ενώ στον προγραμματισμό είναι η λειτουργία μονάδας εμφραγμάτων. Μίλησε για το Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, Διαβητολογικό τμήμα, Τμήμα Αποκατάστασης, αναβάθμιση της ΜΕΘ καθώς και τμήμα Έρευνας και Βελτίωσης.

Καμία καταγγελία για πειθαρχικά θέματα

Όσον αφορά τα πειθαρχικά θέματα, ανέφερε ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τις υπηρεσίες ελέγχου που έχουν συσταθεί στο Υπ. Υγείας και εκτίμησε ότι με τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν πλέον είναι αδύνατο να μην εντοπιστεί μια παραβατική συμπεριφορά: “Δεν έχουμε καμία καταγγελία για παραβατική συμπεριφορά στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και αξίζουν συγχαρητήρια στους γιατρούς και την Ιατρική Υπηρεσία” ειπε.

Στις 17-1 η επόμενη λογοδοσία

Στις 17 Ιανουαρίου του 2018 θα γίνει η επόμενη δημόσια λογοδοσία στην οποία θα παραστούν όλοι οι φορείς της περιοχής .

Μετά την εισήγηση του o Διοικητής δέχτηκε ερωτήσεις από τα τους εργαζόμενους για διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν. Παρατηρήσεις υπήρξαν για ζητήματα στελέχωσης των νέων τμημάτων, του ΕΚΑΒ, τα ραντεβού για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, τα λειτουργικά προβλήματα με τη λίστα χειρουργείων κ.α.

Όλη η παρουσίαση Γερόπουλου ΚΛΙΚ