Με ψήφισμά τους οι κληρικοί της Ξάνθης τοποθετούνται σε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με τη Θράκη ενώ αφήνουν αιχμές εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας κάνοντας λόγο για “χειρισμούς που απαιτούν μεγαλύτερη από την μέχρι στιγμής, επιδειχθείσα προσοχή.“.

Αναλυτικά οι ανακοίνωση που υπογράφουν οι ιερείς των ενοριών της Μητρόπολης Ξάνθης:

Στις 18 του μηνός Δεκεμβρίου 2017 στην Ιερατική Σύναξη που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, εμείς, οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Εκκλησία και στην Πατρίδα δημοσιοποιούμε, κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως, το παρόν Ψήφισμα, δια του οποίου και επισημαίνουμε προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως τα εξής:

  • Από την ακριτική Ξάνθη συμμετέχουμε στα προβλήματα και τα αδιέξοδα του λαού μας, τον οποίο με αίσθημα διακονίας υπηρετούμε καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες και εκφράζουμε την κοινή αγωνία όλων μας, για όσα εσχάτως συμβαίνουν στην πατρίδα μας,
  • Αγωνιούμε πρωτίστως για τα εθνικά μας θέματα. Οι χειρισμοί τους απαιτούν μεγαλύτερη από την μέχρι στιγμής, επιδειχθείσα προσοχή. Οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι έλληνες κάτοικοι της Θράκης αποτελούμε ένα πρότυπο συνύπαρξης για όλη την Ευρώπη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούμε απαράδεκτη και επικίνδυνη την πολιτική του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, που ξεπερνά κατά πολύ τις υπηρεσιακές του αρμοδιότητες, υπηρετώντας στόχους και πολιτικές ενός ξεπερασμένου μεγαλο-ϊδεατισμού της γείτονος.
  • Θέλουμε επίσης να αναδείξουμε σε όλη του την έκταση το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα και ιδιαίτερα η Θράκη, το οποίο εντείνεται και από την μετανάστευση μιας ολόκληρης γενεάς νέων. Η εφαρμογή αναπτυξιακών και προνοιακών πολιτικών, ιδιαίτερα μάλιστα για την ακριτική μας ύπαιθρο, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, αν θέλουμε να ξαναδώσουμε ζωή στην ελληνική επαρ-χία.
  • Εκφράζουμε την ποιμαντική μας αγωνία για τον θεσμό της οικογένειας και για τη νεολαία μας, που διαβρώνονται από καινοφανείς πρακτικές όπως είναι το «σύμφωνο συμβίωσης», οι «έμφυλες ταυτότητες», και ο «προσδιορισμός φύλου».
  • Αγωνιούμε επίσης για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Θρησκευτικού Μαθήματος, και ιδιαίτερα για τον Φάκελο του Μαθητή, μέσω των οποίων το μέχρι πρότινος ομολογιακό Θρησκευτικό Μάθημα εκπίπτει σε Θρησκειολογία. Απαιτούμε εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς να διορθωθούν όλες εκείνες οι ενότητες που απάδουν στην ορθόδοξη παράδοση και διδασκαλία. Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεω-ρίου ήδη συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Θεολόγων Ξάνθης και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να καταρτίσει σχετικό υπόμνημα που θα βοηθήσει στην αναθεώρηση της ύλης των μαθημάτων.

Δηλώνουμε ότι παραμένουμε πάντοτε σε ποιμαντική και προσευχητική εγρήγορση αναπέμποντες ευχές προς τον εν Τριάδι Θεό υπέρ του σύμπαντος κόσμου.

Εν όψει δε του Αγίου Δωδεκαημέρου ευχόμαστε πλούσιο τον φωτισμό και την θεία έμπνευση παρά του Τεχθησομένου Σωτήρος Χριστού, στο λαό μας και στην ηγεσία του, ώστε η κοινωνία μας να αποκτήσει εκ νέου την απαιτούμενη συνοχή, μέσα από μετάνοια και επιστροφή στις αξίες της ρωμιοσύνης, που εξέθρεψαν και διέσωσαν το Γένος κατά το παρελθόν και αποτελούν το μόνο εχέγγυο για το παρόν και το μέλλον.