Mεγάλη είναι η συζήτηση που έχει προκύψει για την επικύρωση του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ σε βάρος της ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, πριν χρόνια πριν εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη. 

Για το θέμα τοποθετήθηκε σε ραδιοφωνικό του συνέντευξη “στο Κόκκινο” Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης ο οποίος ανέφερε «το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία διόριζαν τις τότε διοικήσεις, οι οποίες κατά την δεκαετία του 2000 έφτασαν να κάνουν ακόμα και λαθρεμπόριο, καθώς υπάρχουν διαπιστωμένες τελωνειακές παραβάσεις».

Σύμφωνα με τον βουλευτή “ο νέος ιδιοκτήτης όταν πήρε την ΣΕΚΑΠ, με την προτροπή και του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μαζί με την βοήθεια των πολιτικών της ΝΔ οι οποίοι τον παρακαλούσαν να την αγοράσει, δεν γνώριζε για το πρόστιμο καθώς στη σύμβαση παραχώρησης δεν υπήρξε αναφορά για δικαστικές υποχρεώσεις από τελωνειακές παραβάσεις.”

«Τα φυσικά πρόσωπα που ήταν τότε διοίκηση έχουν απαλλαγεί από τις ποινικές ευθύνες, έχουμε έγκλημα χωρίς εγκληματίες καθώς ενώ καταδικάζεται η εταιρεία δεν καταδικάζονται για ποινικές ευθύνες οι εκπρόσωποι της εταιρείας οι οποίοι ήταν διορισμένοι από τη Νέα Δημοκρατία» δήλωσε ο Γ. Στογιαννίδης.

Όπως σχολίασε «το μόνο προσόν για να διοικήσει κάποιος την ΣΕΚΑΠ ήταν να έχει κομματική ταυτότητα της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό κατάντησαν υπερχρεωμένη μια καπνοβιομηχανία η οποία θα έπρεπε να είναι η κορυφαία στην Ελλάδα».

Απαντήσεις για την τροπολογία

Απαντώντας στις κατηγορίες που είχαν ακουστεί για την ψηφιση σχετικής τροπολογίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «Τότε μας είχαν κατακρίνει ότι κάνουμε φωτογραφικές διατάξεις για να εξυπηρετήσουμε τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Τότε κανένα τοπικό στέλεχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη δεν είχε πάρει θέση» πρόσθεσε και κατέληξε «δε μπορεί σε ένα νομό που έχει χτυπηθεί την τελευταία δεκαετία από την ανεργία να αδιαφορούμε. Θα πρέπει να βρεθεί λύση έτσι ώστε να προχωρήσει αυτή η εταιρεία, να γίνουν νέες επενδύσεις, να προσληφθούν και άλλοι εργαζόμενοι σε αυτή την επιχείρηση, για να μειωθεί και η ανεργία στην περιοχή μας».