Το αφιέρωμα από τα Όμορφα Ταξίδια: Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Δωρικά κοσμημένη με την αρχιτεκτονική της παράδοσης προσφέρει στον επισκέπτη μια υπέροχη εμπειρία να γυρίσει κυριολεκτικά πίσω στο χρόνο ! Μια οπτική πανδαισία από εκπληκτικά παραδοσιακά κτίρια που αφηγούνται αλλοτινές εποχές, πλατειούλες, πλακόστρωτα δρομάκια, καγκελόφραχτα παράθυρα και σκαλοπάτια γεμάτα γλάστρες που ευωδιάζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μικρά, ζεστά, όμορφα καφέ ή ταβερνάκια, όλα διακοσμημένα στο ύφος και τη φιλοσοφία της περιοχής, σας περιμένουν να χαλαρώσετε μετά τον περίπατό σας.

Το Σεπτέμβριο διοργανώνονται οι περίφημες “Γιορτές Παλιάς Πόλης” με δεκάδες μουσικές, θεατρικές ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την περίοδο του Καρναβαλιού είναι και πάλι στο επίκεντρο διασκέδασης. Αυτή όμως η εποχή είναι μάλλον και η καλύτερη, αφού οι Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί, δίνουν μια ακόμη πιο εντυπωσιακή εικόνα για τον επισκέπτη. Βάλτε στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμά την Ξάνθη και ειδικά την Παλιά της πόλη και δεν θα χάσετε ! Η ιστορία της Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης αποτελώντας τον ιστορικό της πυρήνα και καλύπτει έκταση 380.000m2.

Η πόλη είναι χτισμένη μετά το 1829. Είναι η χρονιά που μεγάλοι σεισμοί καταστρέφουν πλήρως τον προηγούμενο οικισμό. Η πόλη οικοδομείται πάνω στα ερείπια και με πυρήνα τις εκκλησίες, που υπήρχαν μάλλον από την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας, όπως ονομαζόταν από την αρχαιότητα η πόλη της Ξάνθης. Κατά τον 19ο αιώνα, η Ξάνθη αναφέρεται ως μια κωμόπολη των 8.000 κατοίκων, ήταν όμως οικονομικά ανθηρή και αυτό οφείλεται στον πλούτο από την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και διακίνηση του καπνού και των προϊόντων του, αλλά και στην προνομιακή της θέση σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους.

Η πόλη είναι χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες, χαρακτηρίζεται από την δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της και είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, τυπικές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου αλλά ταυτόχρονα και δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν κυρίως έμποροι καπνού.

Περισσότερα