Να καλύψει την Εισαγγελική Αρχή της Ροδόπης κατηγορώντας για παραπληροφόρηση όσους αποκάλυψαν την παραγγελία της Εισαγγελίας που έχει προκαλέσει σάλο, επιχειρεί με ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Πάντως η ανακοίνωση φαίνεται να απαντά σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προκαταρκτική εξέταση σε βάρος ακαδημαϊκών, κάτι που δεν έχει καταγραφεί στη Θράκη ή τα κεντρικά Μ.Μ.Ε.

Οι Έλληνες εισαγγελείς «σέβονται και προστατεύουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και είναι οι κυριότεροι θεματοφύλακες των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας σχετικά με την υπόθεση της έρευνας για ακαδημαϊκούς στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, οι οποίο έχουν αναφερθεί σε έρευνες και μελέτες τους στον όρο «τουρκική μειονότητα».

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει:

«Η σπουδή και το μένος ορισμένων εκ των δημοσιευμάτων και η παραπληροφόρηση όλων, είναι αδικαιολόγητη και δεν συνάδει με τη σοβαρότητα που πρέπει να επιδεικνύεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Η Συνταγματικά κατοχυρωμένη Ακαδημαϊκή Ελευθερία, θεματοφύλακες της οποίας πρώτιστα είναι οι Έλληνες εισαγγελείς, δεν κινδυνεύει από τη διατύπωση κάποιου ερωτήματος ή παραγγελίας στα πλαίσια λειτουργίας της επίσης Συνταγματικά κατοχυρωμένης Δικαστικής Εξουσίας.

Η δημόσια τοποθέτηση ακαδημαϊκών και πολιτικών προσώπων βασισμένη σε παραπληροφορημένα δημοσιεύματα, τα οποία αβασίμως έκαναν λόγο για προκαταρκτική έρευνα σε βάρος ακαδημαϊκών, κάτι το οποίο είναι απολύτως αναληθές και δεν υφίσταται ως γεγονός, είναι τουλάχιστον άστοχη, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται και σε ευαίσθητα εθνικά θέματα. Δηλώνουμε ευθαρσώς και με σαφήνεια, ότι οι Έλληνες εισαγγελείς σέβονται και προστατεύουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και είναι οι κυριότεροι θεματοφύλακες των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση».