Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ξάνθης αναφέρει:

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου κατά την ώρα έναρξης της πρωινής συγκέντρωσης του σχολείου, μπροστά και έξω από την κεντρική είσοδο του 4ου γενικού λυκείου αστυνομικοί της ομάδας Ζ πήραν τις ταυτότητες νεαρών ατόμων που μοίραζαν προκηρύξεις σχετικά με τη γενική απεργία Γ.Σ.Ε.Ε.-Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και δημιούργησαν ένταση απομακρύνοντάς τους (δείτε εδώ).

Σε ερώτηση της διευθύντριας του σχολείου και εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο σχολείο σχετικά με το ποιος τους κάλεσε και ποιο πρόβλημα υπάρχει, οι αστυνομικοί απάντησαν πως ήρθαν χωρίς κλήση και πως είναι παράνομο να βρίσκονται οι νεαροί στο παρκάκι μπροστά από το σχολείο. Στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών πως η διακίνηση πολιτικού υλικού από νόμιμη οργάνωση δεν είναι αδίκημα και πως υπάρχει στη χώρα μας ελευθερία διακίνησης ιδεών και τύπου, η απάντηση των αστυνομικών ήταν να ζητήσουν με τον σκαιότερο τρόπο τις ταυτότητες των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβανομένης και της διευθύντριας του σχολείου και να τους απειλήσουν με προσαγωγή. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις των εκπαιδευτικών προς τους αστυνομικούς να δώσουν τα στοιχεία τους, αυτοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά.

Όλη αυτή η σκηνή αστυνομικής αυθαιρεσίας έγινε μπροστά στα μάτια των μαθητών και των μαθητριών του 4ου λυκείου, προκαλώντας τους φόβο αλλά και δημιουργώντας τους την αντίληψη πως η διακίνηση ιδεών και η ελευθεροτυπία και ο πλουραλισμός διώκονται στην Ελλάδα και τη βεβαιότητα ότι η αστυνομία είναι απειλή για τον πολίτη.

Η διευθύντρια του σχολείου αφού ενημέρωσε τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συνέταξε αναφορά, ζήτησε τη συνδρομή του συνδικαλιστικού σωματείου των εκπαιδευτικών. Κλιμάκιο του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Λ.Μ.Ε. συνόδεψε τη διευθύντρια του 4ου λυκείου στην αστυνομία με σκοπό να ενημερώσει τον αστυνομικό διευθυντή και να ενημερωθεί για το σκοπό της παρουσίας της αστυνομίας μπροστά από σχολικό χώρο. Ο αστυνομικός διευθυντής αντί να μας ακούσει, μας ενημέρωσε με τον πιο απότομο τρόπο ότι θα μιλήσει αύριο με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας και, σε προσπάθεια να του περιγράψουμε τα γεγονότα όπως έγιναν, μας πληροφόρησε ότι δεν θα κρίνουμε εμείς τους αστυνομικούς…

Επειδή εμείς θεωρούμε ότι:

  • Ζούμε σε ελεύθερη χώρα όπου οτιδήποτε δεν προάγει τη βία ή δεν ωθεί σε πράξεις ανάρμοστες μπορεί να μοιράζεται εκτός σχολικού χώρου και οι ιδέες μπορούν και οφείλουν να διακινούνται ελεύθερα
  • Η αστυνομία, όπως και όλες οι κρατικές υπηρεσίες, υπόκεινται στον έλεγχο των πολιτών τους οποίους οφείλουν να υπηρετούν
  • Καθήκον της αστυνομίας είναι να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη και της σχολικής κοινότητας και να προστατεύει το δημοκρατικό πολίτευμα και όχι να απειλεί, να τρομοκρατεί και να εκφοβίζει τους πολίτες. Επίσης οφείλει να προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι να την εμποδίζει.

Ζητούμε να μάθουμε τον λόγο της απομάκρυνσης των ατόμων που μοίραζαν νόμιμο πολιτικό υλικό.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών της ομάδας Ζ προς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας έξω από τον χώρο του σχολείου και τη συμπεριφορά του αστυνομικού διευθυντή προς τη διευθύντρια του σχολείου και τους συνδικαλιστές της Ε.Λ.Μ.Ε. Να επισημάνουμε ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών υπαλλήλων στην αστυνομική διεύθυνση ήταν άψογη ως όφειλε.