Εντύπωση προκαλεί το έγγραφο της Ασφάλειας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το οποίο ζητούνται τα στοιχεία όλου του διδακτικού προσωπικού προκειμένου να διερευνηθεί η περίπτωση αναφοράς σε ακαδημαϊκές έρευνες και μελέτες του όρου “τουρκική μειονότητα”, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που έχει παραγγείλει η Εισαγγελία Ροδόπης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η Προκαταρκτική Εξέταση έχει ξεκίνησει με βάση κάποια μυνητήρια αναφορά ή αυτεπάγγελτα. Όμως  το περιεχόμενο της παραγγελίας θα μπορούσε να εκληφθεί ως  προσπάθεια ποινικοποίησης της ακαδημαϊκής και επιστημονικής άποψης.

Το έγγραφο έχει διακινηθεί σε πανεπιστημιακούς κύκλους σε όλη τη χώρα και έχει προκαλέσει αναστάτωση καθώς δεν έχει σημειωθεί ανάλογο περιστατικό στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του xanthi2.gr, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Νομικής  του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου από τη Γενική Συνέλευση της οποίας αναμένεται επίσημη τοποθέτηση στο προσεχές διάστημα.

Πιθανή εκδοχή της αναζήτησης πραγματογνωμοσύνης​

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η υπόθεση ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποια ατυχή διατύπωση καθώς είναι πιθανό η Εισαγγελία να αναζητά κάποια επιστημονική τεκμηρίωση ή πραγματογνωμοσύνη σχετικά με κάποια καταγγελία ή μήνυση και δεν διερευνά την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες του xanthi2.gr αναφέρουν ότι αντίστοιχη υπόθεση υπήρξε και πριν από ένα χρόνο, όταν Καθηγητής του ΔΠΘ κλήθηκε να κατατοπίσει τις δικαστικές αρχές της Θράκης για παρόμοιο ζήτημα αλλά στη συνέχεια κλήθηκε ως μάρτυρας στην εκδίκαση σχετικής μήνυσης, αποφεύγοντας να παραστεί.

​”Κυνήγι μαγισσών” από εθνικιστές​

Σε κάθε περίπτωση στη Θράκη, καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια ένα “κυνήγι μαγισσών” με αρκετές μηνύσεις “πολιτών”, εμφορούμενων από εθνικιστικά κίνητρα που κινούνται σε βάρος μειονοτικών ή πλειονοτικών πολιτών που “ξεφεύγουν” από την επίσημη αφήγηση​, κάτι στο οποίο εμφανίζεται απρόθυμη να συνεργάζεται  η ακαδημαϊκή κοινότητα

Εξάλλου, οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, φαίνεται να κινητοποιούν τις αντιδράσεις αυτών των κύκλων,  παρότι οι απόψεις αυτές μειοψηφούν αισθητά στην τοπική κοινωνία, όπως έδειξε και το πρόσφατο φιάσκο συγκέντρωσης εθνικιστών την ώρα της επίσκεψης Ερντογάν στην Κομοτηνή.  ​