Ραγδαίες εξελίξεις είχαμε τις τελευταίες ώρες μετά την αποκάλυψη του εγγράφου προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι ανακαλεί το επίμαχο έγγραφο που απέστειλε η Ασφάλεια Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τους ακαδημαϊκούς που έχουν ασχοληθεί με τον  όρο «τουρκική μειονότητα» ενώ μάλιστα κάνει γνωστό ότι διατάχθηκε αρμοδίως η διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί με το έγγραφο.

Η εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται πως επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του xanthi2.gr ενώ το έγγραφο, μετά την παραγγελία της Εισαγγελίας Ροδόπης δεν αφορά σε πιθανή διάπραξη αδικημάτων από ακαδημαϊκούς αλλά σε αναζήτηση πραγματογνώμονα μετά από μήνυση κάποιων ακροδεξιών.

Στο έγγραφο χρησιμοποιήθηκε λάθος διατύπωση και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίμαχη δικογραφία αφορά σε μήνυση της Χρυσής Αυγής σε βάρος του κόμματος Ειρήνης και Φιλίας της μειονότητας (DΕB) με αίτημα να απαγορευτεί πορεία που προγραμμάτιζε για την επέτειο του θανάτου του Αχμέτ Σαδίκ στην Κομοτηνή.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι ανακαλείται έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Παρέμβαση του ΥΠΕΠΘ ζητά εξηγήσεις

Nωρίτερα, με αφορμή το έγγραφο του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το οποίο ζητήθηκαν “τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο- πεδίο- ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική» μειονότητα’’, το Υπουργείο Παιδείας ,Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:

To Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες.

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις.