Η επίσκεψη Ερντογάν στην περιοχή κύλησε ομαλά χωρίς να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι από όσα είχαν ειπωθεί στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία και η στάση του Τούρκου Προέδρου ήταν ήπια. Tα μέτρα ασφαλείας και η γενικότερη διοργάνωση της επίσκεψης είχε στην περιοχή ανατέθηκαν στην ΕΥΠ με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για παρουσία του ίδιου του Διοικητή της ανάμεσα στο πλήθος που παρακολουθούσε την επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή.

Κάνει εντύπωση ότι όλη την επίσκεψη χειρίστηκε σχεδόν αποκλειστικά το γραφείο του Πρωθυπουργού που ίσως άφησε μόνο την εθιμοτυπία στο ΥΠΕΞ και αυτό ίσως έχει μια λογική καθώς πιστοποιήθηκε μια αλλαγή πολιτικής σε επίσημο τόνο από τον Αλ. Τσίπρα πως τα θέματα της μειονότητας δεν συνιστούν διμερή διαφορά αλλά εσωτερικό ζήτημα. Παρότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αυτή είναι πράγματι πιο προοδευτική προσέγγιση. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά που κάτι “στραβώνει” στα ελληνοτουρκικά, αυτή που συμπιέζεται είναι πάντα η μειονότητα της Θράκης.

Εκτεθειμένοι όσοι ήθελαν να προκαλέσουν προβλήματα με την εθνικιστική αντι-συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Κομοτηνή και δεν είχε πάνω από 150 άτομα, τα μισά εκ των οποίων ανήκουν στη Χρυσή Αυγή. Σε συνδυασμό με τα απειλητικά φειγ βολάν σε Ξάνθη και Κομοτηνή καθώς και τους σταυρούς σε μειονοτικά σπίτια, τα ερωτηματικά πληθαίνουν. Και κυρίως για όσους έβαλαν την υπογραφή τους και συμπαρατάχθηκαν σε αυτό το εθνικιστικό φιάσκο.

Για κάποιους δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν δίπλα δίπλα με τους νεοναζί, ή που στήριξαν δράσεις και πρόσωπα που ανήκουν στη Χ.Α. Άλλωστε δεν κρύβουν ότι μειονοτική πολιτική είναι κατ’ αυτούς το πογκρόμ του 1990 και υπάρχουν κάποιοι που ονειρεύονται να επιστρέψουμε σε εκείνες τις εποχές. Για κάποιους άλλους όμως, οι υπογραφές τους κάτω από το φαιδρό κείμενο ήταν μια πικρή απογοήτευση κόντρα στον προορισμό τους . Γιατί τα γραπτά μένουν…

Στο Δήμο Ξάνθης, μάλλον από αστοχία, η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία τη Δευτέρα και είχαμε άλλο ένα περιστατικό εσωστρέφειας στην παράταξη. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι δύο παρατάξεις και, συνολικά, 4 στελέχη της αντιπολίτευσης συμπαρατάσσονται πλέον σε τακτική βάση με την πλειοψηφία αλλά δεν πέτυχε το μαγικό αριθμό 21. Ουσιαστικά, για λίγα δευτερόλεπτα.

Εκτός από τα δύο μέλη που διαγράφηκαν ήδη, η παράταξη της πλειοψηφίας έχει μονίμως 4 να δηλώνουν παρών ή λευκό και άλλους 2 με 3 να απουσιάζουν επιλεκτικά κατά περίπτωση. Σε αυτούς όμως προστέθηκε σε αυτή την περίπτωση και ο Μιχάλης Λομβαρδέας και ίσως αυτό έκρινε τη μάχη. Μπορεί η απουσία του να ήταν τυχαία, μπορεί όμως να εξέφρασε και μια έμμεση όσο και σιωπηλή διαμαρτυρία για την πιθανή περικοπή του προϋπολογισμού του Δημοτικού Ραδιοφώνου, η οποία πέρασε χωρίς ο ίδιος να εμφανιστεί στο Συμβούλιο.

Εμφύλιο έχουμε και στην Περιφέρεια. Μετά την κόντρα Μέτιου-Αμοιρίδη που δεν απασχολεί πια τα ΜΜΕ, προστέθηκε μια νέα, πρωτόγνωρη, κόντρα μεταξύ Μέτιου και Πατακάκη. Το πρώτο βήμα έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και ο Περιφερειάρχης σήκωσε το γάντι και απάντησε με περικοπή αρμοδιοτήτων.

Πέρα από το αντικείμενο της διαφοράς, είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτα φορά καταγράφεται τέτοια διαμάχη σε τόσο υψηλό επίπεδο. Και ο Άρης Γιαννακίδης είχε συχνά προβλήματα με τον προκάτοχο του Α. Πατακάκη αλλά δεν έφτασαν ποτέ σε αυτό το σημείο δημόσιας ανταλλαγής επιστολών και περικοπής αρμοδιοτήτων. Εξάλλου , μπορεί τα στρατόπεδα που είναι κοντά ή μακριά από την ηγεσία της ΝΔ να έχουν μια υπόγεια διαμάχη αλλά αυτό φαίνεται να έχει προσωπικό τόνο.