Η περίοδος των εορτών, πέρα από την όμορφη ατμόσφαιρα, τις οικογενειακές συνάξεις και την ευκαιρία για έξοδο και εκδρομές, κρύβει κάποιες μικρές παγίδες για την υγεία της καρδιάς μας.

Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να δείξουν άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνια νοσήματα καθώς η περίοδος αυτή δεν κάνει εξαιρέσεις στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Εφόσον λοιπόν θέλουμε να χαρούμε τις γιορτές οφείλουμε να τηρήσουμε κάποιες απλές αλλά σημαντικές οδηγίες.

Καταρχήν πρέπει να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα την πρόσληψη άλατος. Αυτό το επιτυγχάνουμε μην υπερβάλλοντας στο αλάτι, τόσο στο τραπέζι όσο και την ώρα της προετοιμασίας του φαγητού. Τροφές που είναι εκ της παρασκευής τους αλμυρές πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο.

Επιπλέον οι υπερβολές σε αλκοόλ και φαγητό, ειδικά τα εντόνως λιπαρά γεύματα, είναι ικανά να μας κοστίσουν τις όμορφες στιγμές συνεστίασης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Χρειάζεται μέτρο και εγκράτεια αφού οι πειρασμοί μπορεί να είναι πολλοί!

Ακόμα ένα σημείο που δεν πρέπει να μας διαφύγει είναι η επιμέλεια στη λήψη της φαρμακευτικής μας αγωγής. Αν ταξιδέψουμε ή αν βρεθούμε μακριά από το σπίτι, οφείλουμε να έχουμε προνοήσει για την επάρκεια της αγωγής ώστε νε μην διαταραχθεί η προσεκτική και καθημερινή λήψη των φαρμάκων μας.

Τέλος καλό είναι να αποφύγουμε την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως τις πρωινές ώρες, αφού είναι γνωστή η συσχέτιση του ψύχους με τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Καλές γιορτές!

Mιχαηλίδης Στάθης-Ειδικός Καρδιολόγος