Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα και σοβαρές διαφωνίες το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε για δεύτερη φορά την αγορά νέου παιδικού σταθμού στην οδό Σάρδεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμπλήρωσε  την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται -ως μοναδικό για τη συγκεκριμένη χρήση- για την αγορά του ακινήτου της οδού Σάρδεων για τη στέγαση δημοτικού παιδικού σταθμού έναντι 200.000 ευρώ καθώς συνεχίζεται η αρνητική στάση μερίδας συμβούλων της πλειοψηφίας.

Στην ψηφοφορία η πλειοψηφία μαζί με τις παρατάξεις Τσιακίρογλου, Κολλάρου και τος Σ. Γουναρίδη- Σ. Μπεκήρογλου συμπλήρωσε 20 ψήφους. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις Φανουράκη, Καμαρίδη, Ανταμπούφη. Λευκό και παρών ψήφισαν οι Χρήστος Μούρκας, Απόστολος Αγκόρτζας, Μανώλης Τσέπελης και Αλέξανδρος Κυριακίδης ενώ απουσίασαν την ώρα της ψηφοφορίας οι Κώστας Τριανταφυλλίδης, Πασχάλης Λύρατζης, Λεβέντ Οσμάν, Μπογιάρ Αχμέτ, Μιχάλης Λομβαρδέας και Στέφανος Ιγιαννίδης καθώς και η ανεξάρτητη Ειρήνη Πυρνάρη. Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία και ενώ δεν είχε εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία εμφανίστηκε στην αίθουσα ο Σ. Ιγιαννίδης με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανδαιμόνιο.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Νίκος Ανταμπούφης ανέφερε ότι η ψηφοφορία είχε ολοκληρωθεί, τα ονόματα αναγνώστηκαν, ολοκληρώθηκε και η καταμέτρηση και ότι μετά τη διαδικασία εμφανίστηκε ο σύμβουλος που ήταν κρίσιμος για τη συμπλήρωση των 21 ψήφων. Μετά από σοβαρές αντεγκλήσεις, ο Πρόεδρος Γ. Δρεμσίζης ζήτησε διακοπή 5 λεπτών.

Αφού επανήλθε το σώμα, ο Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα συμπεριλάβει την ψήφο του Σ. Ιγιαννίδη στο αποτέλεσμα. Το κύρος της απόφασης αμφισβήτησαν οι παρατάξεις Φανουράκη και Ανταμπούφη ενώ ο Ι. Καμαρίδης κατήγγειλε για μεθόδευση τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου, μην αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα. Τελικώς στο τέλος της συνεδρίασης έκανε σαφές ότι η ψήφος δεν καταμετρήθηκε και έτσι το θέμα πρέπει να επανέλθει.

Η συζήτηση του θέματος

Το ακίνητο είχε απασχολήσει και το 2016 το Δήμο αλλά είχαν εντοπιστεί σειρά νομικών και άλλων κωλυμάτων σε δύο ξεχωριστά ακίνητα και μετά από έντονη κριτική της αντιπολίτευσης το θέμα είχε αποσυρθεί ενώ εμφανιζόταν και δεύτερος ενδιαφερόμενος που είχε συμφωνήσει σε καλύτερη τιμή την αγορά.

Το θέμα επανήλθε με το Δήμο να αποφασίζει να αγοράσει το ένα από τα δύο ακίνητα, δηλαδή το ακίνητο 273 τετραγωνικών μέτρων με το ακίνητο και όχι το δεύτερο οικόπεδο των 220 μέτρων που χρησιμεύει ως αυλή. Η Νομική υπηρεσία παρουσίασε τον έλεγχο που έκανε για το ακίνητο το οποίο διαπίστωσε ότι δεν έχει άλλα βάρη σημειώνοντας ότι μπορεί να προχωρήσει η αγοραπωλησία. Επίσης έγινε και εκτίμηση για την αξία του ακινήτου από ορκωτό εκτιμητή στα 185.000 ευρώ καθώς και 15.000 ευρώ ο εξοπλισμός, τίμημα αρκετά μικρότερο από αυτό που είχε προταθεί το 2015 αλλά για δύο ακίνητα τότε.

Από την πλευρά του ο Μ. Φανουράκης εντόπισε ότι το ακίνητο έχει κάποιες αυθαίρετες κατασκευές με το Δήμαρχο να επισημαίνει ότι πρόκειται απλώς για μια πόρτα που πρέπει να καταργηθεί ενώ η Νομική Σύμβουλος του Δήμου σημείωσε ότι ο Δήμος αγοράζει ένα ακίνητο που είναι “καθαρό” χωρίς να έχει κάποια εμπλοκή με τις όποιες κατασκευές. Από την πλευρά του ο Ι. Καμαρίδης εντόπισε κάποιες προχειρότητες και παρατυπίες στο φάκελο που δόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Aρνητικός στην αγορά ήταν ο Χρήστος Μούρκας από την πλειοψηφία επικαλούμενος σοβαρές τεχνικές ελλείψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα έχει κλείσει για στατικούς λόγους ο πρώτος παιδικός σταθμός, στο Αμοιρίδειο.

Αντιπολίτευση: Είναι μια προειλημμένη απόφαση- παράνομη αγορά

Ο Μανώλης Φανουράκης χαρακτήρισε παράνομη την αγορά και εκτίμησε ότι αντί ο Δήμος να φροντίσει γρήγορα να υπάρξει ένας παιδικός στην περιοχή του 1ου Παιδικού, ο Δήμος επιμένει να αγοράσει ένα ακίνητο στην άλλη πλευρά της πόλης, έχοντας μάλλον προαποφασίσει για αυτήν. “Είναι μια ειλημμένη απόφαση γιατί κάποιος το είχε υποσχεθεί. Σήμερα ο Δήμαρχος πήρε μια απάντηση από την Πολεοδομία του Δήμου αλλά δεν ψηφίζει. Αυτός είναι καλυμμένος, εσείς δεν είστε” είπε και σημείωσε ότι γεννώνται ερωτήματα γιατί η Πολεοδομία δεν έχει ελέγξει τις παράνομες κατασκευές.

Προειδοποίησε ότι ο Δήμος σχεδιάζει να νοικιάσει το δεύτερο ακίνητο, που είναι απαραίτητο και εύχεται κάτι τέτοιο να μην επιβεβαιωθεί και σημείωσε ότι υπάρχει ρυμοτομούμενο τμήμα που ήταν απαραίτητο και μια σειρά εγγράφων που δεν βρίσκονται στο φάκελο και τα έχει προσκομίσει ο ίδιος.

Για προειλημμένη απόφαση έκανε λόγο και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης στην τοποθέτησή του που χαρακτήρισε πρόχειρη και ανεύθυνη την προετοιμασία, άφησε αιχμές για μια σειρά από προβλήματα και εκτίμησε ότι δεν τον καλύπτουν οι διαβεβαιώσεις του Δημάρχου και προειδοποίησε ότι θα έρθουν νέες επιβαρύνσεις για το Δήμο.

Η Παιδεία σήμερα ταλανίζεται από τέτοιες γραφειοκρατικές ατέλειες και προβλήματα που κάποιοι θεωρούσαν κάποτε λεπτομέρειες και σήμερα εμποδίζουν τις επισκευές των υποδομών και τις εντάξεις σε προγράμματα, είπε ο Νίκος Ανταμπούφης, ασκώντας κριτική για τον τρόπο που δρομολογήθηκε η αγορά του ακινήτου από το Δήμο.

Συμπαράσταση στους φοιτητές και έγκριση Προϋπολογισμού

Δήλωση συμπαράστασης στους φοιτητές και τις κινητοποιήσεις τους για την Αρχιτεκτονική και τη Λέσχη του ΔΠΘ θα εκδώσει ο Δήμος Ξάνθης, μετά από σχετική πρόταση του Νίκου Ανταμπούφη.

Στην ειδική συνεδρίαση που προηγήθηκε, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς κατά πλειοψηφία.