Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή ο Τούρκος ΠρόεδροςΤαγίπ Ερντογάν.

Προερχόμενος από το αεροδρόμιο της Αλεξ/πολης, όπου τπν υποδέχτηκε ο Αν. Υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στο τέμενος του Κιρ Μαχαλέ όπου τον υποδέχτηκε η ηγεσία της μειονότητας.  Αφού επισκέφθηκε γειτονικό σπίτι και μίλησε με συγκεντρωμένους , μπήκε στο τέμενος για την προσευχή της Παρασκευής συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χ.Τσαβούσογλου και τον Υπουργό Εξωτερικών Α. Τσαβούσογλου.

Στο χώρο γύρω από τα τζαμί έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.500 υποστηρικτές του Τ. Ερντογάν ενώ το τέμενος είναι γεμάτο από πιστούς που φώναξαν ρυθμικά το όνομά του. Ακολούθησε  επισκεψη στο γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ όπου βρέθηκε ο Αν. Υπουργός Εξωτερικων Ι. Αμανατίδης και βουλευτές.

Στην ομιλία του  στο σχολείο ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του που επισκέφθηκε το ίδιο σχολείο με τον Τζελάλ Μπαγιάρ μετά από 65 χρόνια και ζήτησε από τους μαθητές να σπουδάσουν και να αναπτύξουν κριτική σκέψη.

Για τα επίμαχα θέματα των ημερών είπε ότι εκτός από αυτά που έγιναν μπροστά στις κάμερες έγινε πολύ ενδιαφέρουσα και ανοιχτή συζήτηση με την Ελληνική ηγεσία και, κυρίως, για τα μειονοτικά. Όπως ανέφερε, έθεσε μια σειρά θέματα και ελπίζει να τα σκεφτεί σοβαρά η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, επανέλαβε τη γνωστή προτροπή προς τη μειονότητα πως είναι πολίτες μιας χώρας , για την ανάπτυξη και την πρόοδο της οποόας πρέπει να εργάζονται.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα σε ξενοδοχείο όπου ο Τ. Ερντογάν ανέφερε:

Εμείς στην Τουρκία λέμε 4 πράγματα : Μία πίστη, ένα κράτος, ένας λαός, μια σημαία. Τα ίδια ισχύουν και για σας. Εμείς στηρίζουμε τις μειονότητες αλλά η δική σας σημαία έίναι η ελληνική”. Έκανε λόγο για ανάγκη επίλυσης του θέματος των μουφτήδων με βάση της συνθήκη της Λωζανης και κατέληξε:  “Η συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι μόνο τα σύνορα αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας που πρέπει να λυθούν”