Του Στάθη Κετιτζιάν από το epixeiro.gr

Η Vemagnet είναι μία νέα reward-based crowdfunding πλατφόρμα που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από τον Σταύρο και την Αναστασία Μπερμπέρογλου με έδρα το Λονδίνο. Σκοπός της είναι η απλούστευση και βελτιστοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης για καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που βασίζεται σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και σε ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών. Στόχος της είναι να εξαλειφθεί η πιθανότητα του startup failure παρέχοντας αποτελεσματική καθοδήγηση και εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ας γνωρίσουμε πρώτα όμως λίγο τους δύο συνιδρυτές της Vemagnet, οι οποίοι μίλησαν στο epixeiro.gr.

Η Αναστασία Μπερμπέρογλου είναι απόφοιτος του τμήματος «Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος MSc in Investment Management του Heriot Watt University. Εργάζεται ως οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων από το 2007. Εξειδικεύεται στο Business Consulting & Coaching για startups και SMEs σε θέματα business development και funding και παράλληλα προσφέρει Student Mentorship σε ευρωπαϊκά μεταπτυχιακά προγράμματα επιχειρηματικότητας & καινοτομίας. Από την άλλη, ο Σταύρος Μπερμπέρογλου, συνιδρυτής της Vemagnet, έχει πενταετή εμπειρία ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Είναι απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στα Χρηματοοικονομικά και τη Διοίκηση στο Heriot Watt University του Εδιμβούργου.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα; Τι παρέχεται σε κάποιον που συμμετάσχει στην crowdfunding πλατφόρμα σας; Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στην πλατφόρμα σας; Υπάρχουν κάποια κριτήρια;

Για να έχει κάποιος πρόσβαση θα πρέπει απλά να δημιουργήσει ένα account, δίνοντας τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία του. Πρόκειται για μια crowdfunding πλατφόρμα η οποία απευθύνεται από τη μια πλευρά αποκλειστικά σε καινοτόμες και βιώσιμες startups που λειτουργούν κατά βάση με B2C model, και από την άλλη σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και να αποκτήσουν προϊόντα και υπηρεσίες πριν βγουν στην αγορά ξεκινώντας από μόλις 10€. Η διαδικασία λοιπόν ξεκινάει ως εξής: Ο εκπρόσωπος της startup δημιουργεί σε συνεργασία με εμάς το επιχειρηματικό του σχέδιο, θέτοντας παράλληλα τον χρηματικό του στόχο, τα rewards που θα διαθέσει στο κοινό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του project. Η επιχείρηση θα πρέπει να εδρεύει σε μία από τις 25 χώρες που υποστηρίζουμε, να έχει αναπτύξει το MVP της, και να έχει ως στόχο τις 30.000€ και άνω. Τα βασικά μας πλεονεκτήματα έναντι των άλλων πλατφορμών είναι ότι δε χρεώνουμε τις startups ποσοστιαία προμήθεια πάνω στο ποσό που έχει αντληθεί, παρέχουμε mentoring και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ τέλος ενσωματώνουμε εξατομικευμένα εργαλεία marketing στις καμπάνιες ώστε να βελτιστοποιήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας τους. Ανυπομονούμε, βέβαια, να επεκτείνουμε το δίκτυό μας σε περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στις αρχές του 2018.

vemagnet_01.jpg?mtime=20171122163646#asset:69688

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η ιδέα γεννήθηκε στις αρχές του 2016, όταν παρατηρήσαμε την δυσκολία των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων στην άντληση χρηματοδότησης μέσω κρατικών-Ευρωπαϊκών κονδυλίων και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου χρηματοδοτικού μοντέλου έγινε πιο έντονη όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το πρόβλημα αυτό δε περιορίζεται μόνο στις επιχειρήσεις εντός των συνόρων αλλά πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό φαινόμενο. Ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας ίσως μας δώσει ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, χωρίς να διαμεσολαβούν μεγάλοι οργανισμοί στην αξιολόγηση αυτών, δίνοντας την επιλογή στην ίδια την κοινωνία να επιλέξει αν θέλει να χρηματοδοτήσει ένα project ή όχι. Αυτό σκεφτήκαμε και πιάσαμε δουλειά!

Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;

Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις είναι πολλά και σε διάφορους τομείς. Το γεγονός πως ζούσαμε σε μία μικρή πόλη της Ελλάδας δε μας έδινε την ευκαιρία να έρθουμε εύκολα σε επαφή με accelerators, incubators αλλά ακόμη και με επενδυτές που θα πιστέψουν στην ιδέα μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές ανατροπές στο business model της Vemagnet τον πρώτο καιρό μέχρι να καταλήξουμε στο πώς θα πορευτούμε. Επιπλέον, όταν παίρνεις μια τέτοια απόφαση πρέπει να είσαι πρόθυμος να κάνεις αρκετές αλλαγές στην προσωπική σου ζωή ώστε να ανταπεξέλθεις στα νέα δεδομένα, όπως το να αφήσεις μια σίγουρη δουλειά, να αλλάξεις πόλη ή και τρόπο ζωής. Παρόλα αυτά θεωρώ πως έχουμε βρει τις ισορροπίες μας και προχωράμε με γοργούς ρυθμούς και σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Οι επενδυτές θα έρθουν όταν θα αποδεικνύεται έμπρακτα ότι το πρωτότυπο είναι πλήρως λειτουργικό και αναγκαίο στην αγορά -Αναστασία & Σταύρος Μπερμπέρογλου-

Η Vemagnet επιλέχθηκε από το Web Summit, το μεγαλύτερο tech conference στον κόσμο, ως μια από τις ανερχόμενες Startups στο τομέα του fintech. Μιλήστε μας για αυτό.

Ήταν μεγάλη μας χαρά που παρευρεθήκαμε και συμμετείχαμε στο Websummit στις αρχές Νοέμβρη. Ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι συνέπεσε με το λανσάρισμα της πλατφόρμας μας και έτσι είχαμε μια άκρως δελεαστική και φρέσκια πρόταση για τις νέες startups που συμμετείχαν στο συνέδριο. Κατά την άποψή μας είναι το απόλυτο συνέδριο για startups που θέλουν να επικοινωνήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους με τον κόσμο, να έρθουν σε επαφή με επενδυτές και φυσικά για networking από το οποίο προκύπτουν διαφόρων ειδών συνεργασίες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πανέμορφη Λισσαβώνα μας κάνει να το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Τι θέλετε να δείτε η Vemagnet να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

Βρισκόμαστε μόλις στο ξεκίνημά μας οπότε δε μπορούμε να κάνουμε εύκολα προβλέψεις. Παρόλα αυτά στα άμεσα σχέδιά μας είναι να καταφέρουμε να εδραιωθούμε στην Ευρωπαϊκή αγορά ως μια από τις πλέον αξιόπιστες και πρωτοπόρες crowdfunding πλατφόρμες. Σε επόμενο στάδιο σκεφτόμαστε να ενσωματώσουμε την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από επιχειρήσεις δίνοντας μερίδιο του μετοχικού τους κεφαλαίου ή εκδίδοντας ομόλογα. Ενώ, τέλος, σε χρονικό ορίζοντα 3 έως 5 ετών πρόκειται να αναπτυχθεί ένα αυτόνομο σύστημα επενδύσεων που θα αντλεί δεδομένα από Big data και θα κατανέμει τα επενδυτικά κεφάλαια ανάλογα με το ρίσκο της κάθε επένδυσης.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Χωρίς επενδυτές ναι, χωρίς λεφτά όχι! Από τις πρώτες μέρες κιόλας θα χρειαστεί να ξοδέψεις κάποια χρήματα ώστε να αρχίσεις να μετουσιώνεις την ιδέα σου σε επιχείρηση. Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο budget δεν είναι απαραίτητο ώστε να ξεκινήσεις και ίσως, θα λέγαμε, επικίνδυνο διότι μπορεί να σπαταληθεί εύκολα αν δεν υπάρχει εμπειρία στο πώς, πότε και πού πρέπει να διατεθούν τα κεφάλαια. Οι επενδυτές θα έρθουν στο δεύτερο στάδιο, όταν θα αποδεικνύεται έμπρακτα ότι το πρωτότυπο είναι πλήρως λειτουργικό και αναγκαίο στην αγορά.

Περισσότερα στο epixeiro.gr