Ιστορικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς για πρώτη φορά αναφέρθηκαν δημόσια και ανοιχτά μπροστά στις κάμερες οι απόψεις και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήταν μια πρωτόγνωρη συνέντευξη τύπου σε υψηλούς τόνους και χωρίς κάποιο πρωτόκολλο.


“Ο Κύριος Ερντογάν άνοιξε με ειλικρίνεια όλη την ατζέντα των θεμάτων και οι γείτονες πρέπει να συζητάνε ακόμη και αν διαφωνούν” σχολίασε σχολίασε και ο Πρωθυπουργός  και ότι ανοίγεται μια ευκαιρία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Είχε προηγηθεί η κόντρα Παυλόπουλου-Ερντογάν μπροστά στις κάμερες για τα θέματα της Συνθήκης της Λωζάνης στο Προεδρικό Μέγαρο και η συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου την παραμονή, που είχαν δυναμιτίσει το κλίμα.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη Θράκη και είπε – ρίχνοντας τους τόνους σε σχέση με τις αναφορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκικής, πομακικής και ρομά καταγωγής ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της εκλογής «Αρχιμουφτή» που προβλέπει η συνθήκη της Λωζάνης και δεν εφαρμόζεται ενώ ο Μουφτής διορίζεται, αντιπαραβάλλοντας τα ζητήματα της εκλογής Πατριάρχη που τηρούνται στην Τουρκία, τις θρησκευτικές και άλλες ελευθερίες της ελληνικής μειονότητας όπως και τις αναστηλώσεις θρησκευτικών μνημείων που κάνει το τουρκικό κράτος. Επίσης πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα οικονομικής υστέρησης και αποκλεισμού καθώς το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Θράκη, είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη.

Τσίπρας: Τήρηση και όχι εκσυγχρονισμός, όχι επικαιροποίηση

“Αντιλαμβάνομαι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ζητά αναθεώρηση. Άλλωστε και να τη ζήταγε θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία και τις άλλες 9 χώρες και να συζητήσουμε. Και επίσης κατάλαβα ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την εδαφική μας ακεραιότητα που καθορίζεται στη Συνθήκη.” είπε απαντώντας αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός.

“Είμαι κάπως μπερδεμένος για το αν θέτει θέμα εκσυχρονισμού, επικαιροποίησης ή σωστής τήρησης της Συνθήκης όπως το ζήτημα που έθεσε για τους Μουφτήδες στη Θράκη. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης για Ελλάδα και Τουρκία, το στοιχείο που θα μας φέρει κοντά και όχι εκείνο που θα μας απομακρύνει. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες Μουσουλμάνους πολίτες και ευαισθησία για όλες τις μειονότητες, ανάμεσά τους και τις θρησκευτικές μειονότητες.”

“Συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο και τη βελτίωση των συνθηκών στη Θράκη” είπε, αλλά ανέφερε ότι τα ζήτηματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρύθμίσεις στην Ελλάδα στους Έλληνες Πολίτες δεν είναι θέματα διαπραγμάτευσης δύο κρατών . “Εκεί θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας και το πρόγραμμά μας γιατί αυτό είανι δικής μας υπόθεση που θα υλοποιήσουμε”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πάντως ορισμένες αναφορές του Πρωθυπουργού ήταν αρκετά αιχμηρές λέγοντας, μεταξύ άλλων : “Είμαι 43 ετών και 43 χρόνια είναι ανοιχτό το θέμα της Κύπρου. Δεν πρέπει όμως  να ξεχνάμε ότι αυτό ξεκίνησε επειδή υπάρχει μια παράνομη εισβολή και κατοχή στρατευμάτων. Είμαι επίσης ευαίσθητος και στα θρησκευτικά ζητήματα καθώς έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μιας σειρά τζαμιών σε όλη την Ελλάδα” είπε ο Αλέξης Τσίρπας. “Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε ένα τζαμί όπως, κακώς κατά την άποψή μου, συμβαίνει τελευταία στην Αγια Σοφιά. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω και ελευθερία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη να ασπάζεται την πίστη της όπως και στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης”είπε ο Πρωθυπουργός ενώ νωρίτερα είχε επαναλάβει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμέλιος λίθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επίσης οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στα θέματα που αφορούν στους Τούρκους συλληφθέντες με την Πρωθυπουργό να επιμένει πως στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και τον Τούρκο Πρόεδρο να ρίχνει τους τόνους γύρω από το θέμα. Πάντως είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική πλευρά ανεβάζει από την πλευρά της τους τόνους σε τέτοιο βαθμό απέναντι στην Τουρκία. Με ενδιαφέρον αναμένεται το επίσημο γεύμα των δύο πλευρών αλλά και η αυριανή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη.