Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης  καλεί στην εκδήλωση-ομιλία με τίτλο: ” Δυτικός Πόντος. Ιστορία, Πολιτισμός, η θυσία της Αμισού και της Πάφρας”.

Ομιλητής ο κ. Θωμάς Αλεξιάδης, Δρ. Ιστορίας Νέου Ελληνισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 18.30 στην αίθουσα του Συλλόγου μας, παρ Θερμοπυλών 8.

Ελάτε να μιλήσουμε για την πολύπαθη Αμισό (Σαμψούντα), την Αμάσεια με τα “τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας”, την Πάφρα την χώρα των γενναίων, τον Δυτικό Πόντο του ηρωικού Ποντιακού αντάρτικου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δρ. Θωμάς Αλεξιάδης γεννήθηκε στη Μεσσιανή Κοζάνης και κατοικεί μόνιμα στην Κοζάνη. Έχει σπουδάσει Τεχνολογικές Επιστήμες, Θεολογία και έχει εκπονήσει μεταπτυχιακή και διδακτορική διατριβή στην Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Από το 1988, ερευνά και καταγράφει ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, που αφορούν την ιδιαιτερότητα του δυτικού Πόντου, μέρος των οποίων έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Ποντιακό Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.

Είναι μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού συγγράμματος «Αρχείον Πόντου», το οποίο εκδίδει η ανωτέρω Επιτροπή.

Συμμετέχει σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου, και έχει πραγματοποιήσει πληθώρα διαλέξεων με αντικείμενο την Ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά.

Είναι ο συγγραφέας των  βιβλίων: 1) Αμισός – Σαμψούς. Το χρονικό του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα. 2) Η Πάφρα του Πόντου. Ιστορία, Εκκλησία, Εθνικοί Αγώνες, εκδ. Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. 3) Το αντάρτικο του Πόντου (1690-1923). Το Χρονικό της Αντίστασης ενάντια στους Ντερέμπεηδες, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.

4) Υπό άμεση έκδοση: Ο πολέμαρχος του Πόντου Αναστάσιος Παπαδόπουλος και το Αντάρτικο του Πόντου.