Οι εκλογές στο Επιμελητήριο ολοκληρώθηκαν . Η επικράτηση Μωραΐτη προφανώς ήταν αναμενόμενη καθώς όταν στελεχώθηκε το ψηφοδέλτιο δεν φαινόταν να υπάρχει καν κάποιος αντίπαλος στον ορίζοντα. Υπό την έννοια αυτή και μόνο η κάθοδος ενός δεύτερου συνδυασμού ήταν μια επιτυχία για το νεανικό ψηφοδέλτιο Ι. Μαυρίδη. Έκπληξη ήταν η κάθοδος ψηφοδελτίου από την ΠΑΣΕΒΕ και έτσι όλοι θα συμβάλουν στην πολυφωνία σε ένα φορέα που λειτουργούσε χωρίς αντιπολίτευση για 6 χρόνια.

Επιτυχία είναι φυσικά ότι ο νέος συνδυασμός ήταν αμιγώς νεανικός και εξέλεξε τρεις νέους συμβούλους όπως νέος είναι και ο επικεφαλής του τρίτου ψηφοδελτίου Ε. Βακιρτζής. Νέοι, αντίστοιχης ηλικίας, 30-40 ετών πρωταγωνίστησαν και στο συνδυασμό του Σ. Μωραΐτη στις πρώτες θέσεις. Έτσι αυτή η νέα γενιά μελών της Διοίκησης, συνολικά, θα πρέπει να εκφραστεί και να αναστρέψει την πολύ αρνητική εικόνα της μειωμένης συμμετοχής, που δείχνει τον κίνδυνο απαξίωσης του φορέα. Όλα θα κριθούν στην πορεία.

Η επίσκεψη Ερντογάν αναμένεται με ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από αυτή του Τζελάλ Μπαγιάρ, πριν από 65 χρόνια. Βέβαια εκείνη η επίσκεψη είχε δύο εντελώς αντίθετα χαρακτηριστικά: Ήταν ιδιαίτερα φιλική (σε βαθμό παρεξηγήσεως για τη βασιλική οικογένεια ) αλλά και εν μέσω μιας ψυχροπολεμικής υστερίας. Για να μην ξεχνιόμαστε, οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ελλάδα κάτω από εκείνο το μετεμφυλιακό αντικομμουνιστικό μένος σε συνεργασία με τον Τούρκο Πρόεδρο,  δημιούργησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα που καταδιώκουν ακόμη και σήμερα τη Θράκη.

Άλλωστε όλες οι τραγωδίες και τα προβλήματα για την Ελλάδα δημιουργούνται πάντα όταν την εξουσία κατέχουν εθνικιστικές. Οι τότε “πατριώτες” προσπαθούσαν να πείσουν ότι η μειοινότητα είναι ενιαία και τουρκική και είχαν αναρτήσει την τουρκική σημαία στο ρολόι της Ξάνθης για να υποδεχθούν τον Τούρκο Πρόεδρο. Οι σημερινοί απόγονοί τους προσπαθούν να πείσουν για το εντελώς αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι υπάρχει μια διαχρονική αλλεργία με την πραγματικότητα.

Επί της ουσίας πάντως, η επίσκεψη Ερντογάν, τρίτη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη και πρώτη με αυτή την ιδιότητα, και μόλις ένα μήνα μετά τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης μοιάζει μάλλον πλεονασμός και κατάχρηση της φιλοξενίας. Όχι γιατί έχει να φοβηθεί κάτι η Θράκη αλλά γιατί αυτές οι επισκέψεις ευνοούν και ενδυναμώνουν τις ακραίες φωνές και στις δύο πλευρές.

Αυτή την επίσκεψη θα διαχειριστεί μόλις ανέλαβε καθήκοντα, ο νέος επικεφαλής του ΥΠΕΞ στην Ξάνθη Α. Παπακώστας. Το νέο διπλωμάτη της περιοχής συνοδεύουν θετικές συστάσεις και αυτό σημαίνει ότι διαθέτει την επάρκεια να χειριστεί τα θέματα της Θράκης. Και, κυρίως, ότι διαθέτει την απαραίτητη συγκρότηση να διαχειριστεί πολύ κρίσιμες ισορροπίες σε πολλά επίπεδα. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του.