Σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης διοργανώνει στην Ξάνθη το περιοδικό Σπούτνικ ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ και πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. 

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«100 χρόνια από την έφοδο στον ουρανό-100 χρόνια από τις ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο»

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Ρωσική – Σοσιαλιστική Επανάσταση, το ΣΠΟΥΤΝΙΚ θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων και προβολών σοβιετικού κινηματογράφου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στο Ηράκλειο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε πάνω στο μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός του 20ου Αιώνα που συγκλόνισε την ανθρωπότητα. Ο σοσιαλισμός και η κομμουνιστική προοπτική, ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος, ο Λένιν και τα πρόσωπα της επανάστασης, η τέχνη και ο κινηματογράφος, η γυναικεία χειραφέτηση θααποτελέσουν πεδία συζήτησης και προβληματισμού για τους αναγνώστες και τους φίλους του ΣΠΟΥΤΝΙΚ.

Παράλληλα, θα εκδοθεί θεματικό τεύχος του περιοδικού αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις, κείμενα, σκίτσα, τα οποία θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της συζήτησης γύρω από τις 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο και το αποτύπωμα που αφήσαν στην παγκόσμια κληρονομιά σε όλα τα επίπεδα. Γράφουν η Μαρία Κομνηνού, ο Κώστας Δουζίνας, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Κωστής Καρπόζηλος και πολλοί άλλοι.

Πρόγραμμα:
ΞΑΝΘΗ

Προβολή (Στέκι Kardelen, Μαυρομιχαλη 3)
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, 20:00: «Θωρηκτό Ποτέμκιν», Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Υπόθεση: Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» είναι μια ιστορική ταινία, που αναφέρεται στην εξέγερση των ναυτών του ομώνυμου θωρηκτού στην Οδησσό, το 1905, την εποχή του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου. Αφορμή της εξέγερσης, κατά την ταινία, ένα κομμάτι σάπιο κρέας. Οι πολίτες της Οδησσού συνδράμουν τους εξεγερθέντες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η επέμβαση των Κοζάκων και η περίφημη σκηνή της σφαγής των αμάχων στις σκάλες της Οδησσού. Στο τέλος το Ποτέμκιν συμπαρασύρει σε εξέγερση και τον υπόλοιπο στόλο.

Εκδήλωση το  Σάββατο 9 Δεκέμβρη (Καφέ Φίλοιστρον), 19:00
«Συζητώντας για τον Βλαντιμίρ Λένιν»
•Αριστείδης Μπαλτάς (Ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών ΕΜΠ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
•Νάσος Ηλιόπουλος (Υπ. Διδάκτορας πολιτικής επιστήμης, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)