Το νέο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης, που στεγάζεται στη Θαλασσιά, εγκαινιάστηκε την Τρίτη το πρωί. 

Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελήμων και παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο Βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας Νίκος Εφραιμίδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Παπαθανασίου, ο Προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ Ξάνθης και Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραίτης, η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Τοπείρου Eλένη Πολυχρονιάδου,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, γονείς, μαθητές εκπαιδευτικοί του σχολείου και στελέχη του ΚΕΔΥ Ξάνθης.

Συναίνεση και συνεργασία πολλών

Ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου ανέφερε ότι το σχολείο στεγάστηκε στη Θαλασσιά μετά από άριστη συνεργασία του Δήμου με τον Προϊστάμενο του ΚΕΔΔΥ και γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ευχαρίστησε όσους έχουν συμβάλει στη δημιουργία καθώς και τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σημείωσε ότι είναι μια μέρα χαράς για την Ξάνθη καθώς υπάρχει ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο που χρειάζεται για να στεγάσει παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Προέκυψε μετά από συνεργασία πολλών φορέων και αυτό περιμένει και ο κόσμος από όσους ασχολούνται με τα κοινά. Ιδιαίτερα στάθηκε στους Θ. Μίχογλου και Γ. Χατζηθεοδώρου και ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να έχουν δημιουργική σχολική χρονιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης που σημείωσε ότι προσυπογράφει και ότι στην Παιδείας δεν χωράνε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η Περιφερειακή Ενότητα δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στα σχολεία αλλά συμβάλλει όπου της ζητηθεί σημείωσε, με τον Προϊστάμενο της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Παπαθανασίου να συμπληρώνει ότι ήδη η Περιφέρεια καλύπτει τις μετακινήσεις των μαθητών, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι συντέλεσαν στη δημιουργία του σχολείου και στηρίζουν τη λειτουργία του.

Γ. Χατζηθεοδώρου: Ήταν μεγάλος στόχος

Ο Προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ Γιώργος Χατζηθεοδώρου, παίρνοντας το λόγο, ανέφερε ότι το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο ήταν ένας μεγάλος στόχος που έγινε πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειες πολλών. Οπως είπε, “ήταν δύσκολο να τους πείσουμε όλους για την αναγκαιότητα αλλά αφού συμφωνήσαμε τον Θ. Μίχογλου για το κτιριακό, καταφέραμε να πείσουμε και τους γονείς ότι το σχολείο εξασφαλίζει το καλύτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον για τους μαθητές” Όλοι συνέβαλαν και όλοι πρέπει να συνεχίσουμε και να στηρίζουμε το σχολείο, κατέληξε.

Τα συγχαρητήριά του σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία εξέφρασε ο Μητροπολίτης, ο οποίος ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το σχολείο καθώς με την εμπειρία και του Ψυχολογικού Κέντρου έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την ειδική εκπαίδευση. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης που συνεχάρη όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του σχολείου ενώ μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη διάβασε ο εκπρόσωπος Γιώργος Τζάστας.

Το σχολείο και οι μαθητές του

Η Διευθύντρια του Σχολείου Σοφία Βαρελίδου  αναφέρθηκε στο σχολείο που παρέχει τετραετή εκπαίδευση στο γυμνάσιο και τετραετή στο Λύκειο δίνοντας τη δυνατότητα για επιπλέον εκπαίδευση σε επίπεδο μαθητείας, αποτελώντας αξιόπιστη διέξοδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες . Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής  Γιώργος Ρόιδος ανέφερε ότι το σχολείο, που σήμερα φιλοξενεί μαθητές σε δύο τάξεις του γυμνασίου, παρέχει γόνιμες ώρες διδασκαλίας και κοινωνικοποίησης και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία καθώς και τη ΣΕΚΕ και τους Αλ. Κοντό-Π. Ταρενίδη που φρόντισαν για την προμήθεια λέβητα.